Vinarija Doja

Vino vinarije Doja

Područje Topličkog kraja  zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima ima dugu tradiciju   gajenja vinove loze. Od grožđa odgajanog u ovom vinarskom reonu proizvodi se vino  vrhunskog kvaliteta.

Između Blaca i Prokupllja  smeštena je vinarija DOJA koja je nastavila  vinogradarsku i vinarsku tradiciju Topličkog regiona.

Osim sorte prokupac u vinogradima vinarije Doja zastupljene su i sorte  chardonnay, pinot grigio, cabernet sauvignon, merlot i  shiraz.

Vinarija Doja je jedna od najmlađih u Srbiji. Osnovana je 2013. godine. Vlasnici vinarije,  su bračni par Goran i Slavica Todić. Sva vina ove vinarije nastala su udruženim snagama čoveka i prirode. Zahvaljujući  specifičnim klimatskim uslovima  i zemljišnim karakteristikama položaja na kojima se vinogradi  prostiru kao i velikoj  posvećenosti vlasnika vinarije  Gorana Todića koji je oko sebe  brižljivo okupio odabrani  stručni  tim, vina ove vinarije postala su  autentična i prepoznatljiva, što dokazuju i brojne nagrade.

Zahvaljujući zavidnom  enološkom iskustvu, stručni tim Vinarije svaku fazu proizvodnje grožđa i vina pažljivo nadgleda kako bi  grožđe i vino u sebi  nosili autentičnost podneblja iz koga potiču.

 

Vina u ponudi vinarije Doja:

 

 DOJA PROKUPAC

Vino proizvedeno od  grožđa autothone sorte prokupac. Doja Prokupac je prvo vino ove vinarije koje je dobilo  veliko međunarodno priznanje, nagradu BIWC trofej za najbolje crveno vino Balkana.

Jedno je od onih vina koje možete da služite u svakoj prilici.

Crveno vino intenzivne  i postojane rubin boje, na nosu arome crvenog šumskog voća, male trešnje, cvetne note ljubičice, karanfilića, kedara i tobacco sa začinskom aromom. Svež, mekan i struktuiran sa dugom završnicom.

Odlično se slaže sa srpskim specijalitetima od mesa teletinom ispod sača I jelima sa roštilja.

NAGRADE

-2017 BIWC Sofia

Trophy for Best Indigenous  Red Wine

-2017 IWC Bucharest

Gold Medal DOJA Prokupac

-Decanter World Wine Award

Bronze 87 points

-Vino & Fino Magazine

Wine of the year 2017

 

DOJA CHARDONNAY & PINOT GRIGIO

 DOJA BELO

Belo vino proizvedeno  od Sorte  50% Chardonnay   i 50% Pinot Grigio Vino bistro, zeleno-žute boje. U diskretnom bukeu oseća se fina aroma breskve, jabuke, belog cveta i dinje. Ukus karakteriše intenzivna i harmonična duga završnica.

Može se služiti i  uz širok asortiman specijaliteta.

NAGRADE

-2016 Decanter World Wine Award

Bronze 88 points

-2018 BeoWine Challenge cup

Gold Medal DOJA Chardonnay & Pinot Grigio

DOJA CHARDONNAY BARRIQUE

Belo vino proizvedeno od sorte Chardonnay , bistro žute boje. Karakteriše ga aroma jabuke, dunje, breskve, putera I vanile. Mek i intenzivan ukus. Završnica je osvežavajuća i duga.

Odlično ide uz rižoto, lagane paste i morske plodove

DOJA ROSE

Vino proizvedeno od sorte Prokupac 60%  I Merlot 40%. Nežno roze boje, kompleksne arome voćnog karaktera, šumskog voća, malina, jagoda, ribizle i borovnice. Izbalansiran  ukus sa svežom i dugom zavrsnicom. Namenjeno je  najširem krugu ljubitelja rozea,

Vino  odlično  ide sa  laganim pastama, ćuretinom, lososom i lignjama, a može i sa srpskim specijalitetima.

DOJA CABERNET SAUVIGNON & MERLOT

Proizvedeno od sorte   Cabernet Sauvignon 50% I  Merlot 50%. Vino intenzivnog i voćnog karaktera. Kupaža Cabernet-Merlot je posebna selekcija iz vinograda vinarije Doja koja je, po uzoru na Francuske kupaže,  jednu godinu odležava u novim francuskim baricima a zatim se 6 meseci  čuva u bocama dok ne bude potpuno spremno za izlazak na tržište.

Idealno pitko vino uz jela od mesa ili hladnu srpsku zakusku kome začini nimalo ne smetaju.

S obzirom da je Doja mlada vinarija , možemo reći  da veliki uspesi za ovu Vinariju tek predstoje. Budućnost ove vinarije je očigledno i više nego svetla.

Addresa: Donja Jošanica bb, Blace 18420

Telefon : 011 6555666

http://www.doja.rs/