Vinarija Toplički vinogradi

Vina vinarije Toplički vinogradi

Još u desetom veku, prema nekim zapisima u  Topličkom kraju  vinogradarstvo je bilo  veoma razvijeno. Sorta grožđa “prokupac”  po kojoj je prokupački kraj nekada bio poznat kao vinogradarski , poslednjih decenija je potpuno iskorenjena.

U malom selu Gojinovac, koje se nalazi u blizini Prokuplja, na jugu Srbije, nalazi se  impresivna vinarija ukopana u brdo iznad reke Toplice,  izgrađena u pet nivoa, površine oko 8.000  kvadratnih metara. Savremena i lepo opremljena vinarija, napravljena neposredno pored već postojeće male,  otvorena  je pre dve godine. Kapacitet vinarije je prerada grožđa sa površine od 100 hektara.

U neposrednom okruženju vinarije nalazi se  80 hektara odličnih vinograda u kojima se osim autohtone sorte prokupac karakteristične za ovaj kraj  gaje i  sorte Game, Šardone, Kaberne, Merlo, Burgundac, Pino noar i Sovinjon, od koji  se proizvode sortna vina i kupaže naglašene svežine i voćnosti, po ugledu na španska. Zbog velikog broja sunčanih dana, ali i samog podneblja, grožđe iz ovih vinograda  je odličnog kvaliteta. Svoja vina prave isključivo od svog grožđa.

Vlasnik ove najmodernije privatne  vinarije na Balkanu  je Milomir Kovačević . Kada je odlučio da se bavi vinogradarstvom,  za samo tri godine zapušteno zamljište puno trnja i korova zamenili su  špaliri poznatih sorti vinove loze, ali i starog, dobrog prokupca. Toplički vinogradi osnovani su  2008. godine, a prva fenomenalna vina  Prokupac i Cabernet su proizvedena 2011.

Od kako su 2009. godine zasađeni prvi vinogradi, vinarija Toplički vinogradi konstantno raste.

Brojni proizvođači vina iz Evope su posetili vinariju i oduševili se ukusom, bukeom, i bojom vina koje je  proizvedeno od  jedinstvene domaće sorte grožđa Prokupac. Vlasnici se nadaju da će njihovo vino postati nacionalni brend. Vina se proizvode  po tradicionalnoj staroj tehnologiji, kao pre mnogo vekova, i čuvaju u hrastovim buradma napravljenim od srpskog hrasta kitnjaka.

U kvalitet vina uverili su se i brojni ljubitelji ovog božanskog pića koji su posetili vinariju i imali prilike da degustiraju  vina u neograničenim količinama uz odlično meze.

Vina u ponudi :

Tribus Vila Merlot

Crveno suvo vino, sortni sastav Merlot. Lako mlado vino u kome se istinski uživa. Temperatura služenja 16-18°C.Slaže se sa  pikantnijim jelima i jelima  od teletine, ramstek-a i bifteka.

Tribus Vila Pinot Noir

Crveno suvo vino, sortni sastav Pinot Noir. Mlado i lagano vino. Temperatura  služenja: 16-18°C. Ide uz laganu kuhinju i jela od piletine.

Epigenia Prokupac 2013

Suvo crveno vino, sortni sastav Prokupac. Odležalo u bariku 20 meseci. Temperatura služenja:  16-18°C. Odlično se slaže sa crvenim mesima  i jelima sa roštilja.

Tribus Villa Prokupac Rose 2014

Rose vino kristalno svelte boje rubina sa narandžastim odsjajem. Odležalo u bariku 3 meseca. Temperatura služenja: 8-12°C. Odlično ide uz salate, predjela,ribu, piletinu , ćuretin,  roštilj, pršutu i sireve.

Prokupac Toplički Vinogradi 2012

Crveno suvo vino. Karakteristike su mu  crvena boja, ljubičast odsjaj, karakterističan sortni miris, pun i snažan ukus. Odležalo u bariku. Temperatura služenja: 16-19°C. Odlično ide uz crvena mesa i jela sa roštilja.

Cabernet Sauvignon Toplički Vinogradi 2012

Crveno suvo vino, lepe rubin crvene boje, karakterističnog pikantnog mirisa, sortni sastav Cabernet Sauvignon. Temperatura služenja: 16-19°C. Odlično se slaže sa junetinom, jagnjetinom, prasetinom, dimljenim mesom, i svim vrstama divljači.

Tribus Villa Sauvignon Blanc

Suvo belo vino, kristalno čiste zlatno zute boje, Temperatura služenja : 10-12°C.

Služi se uz morsku hranu, tunu, losos, školjke i povrće, piletinu i teletinu.

Epigenia Chardonnay

Suvo belo vino, kristalno čiste zlatno žute boje, sortni sastav Chardonnay, odležalo u bariku 3 meseca.Temperatura služenja : 10-12°C.

Odlično se slaže sa svim vrstama ribe, belim mesom, specijalitetima od teletine, dimljenim lososom, pastama sa školjkama i rakovima, hladnom prasetinom i jagnjetinom, mekim punomasnim sirevima, tropskim voćnim salatama i desertom od krušaka i jabuka.

Na 7. Međunarodnom sajmu vina, koji je ove godine  održan u Beogradu, učestvovala je i vinarija  “Toplički vinogradi” . Da su vina ove vinarije kvalitetna, prijatnog ukusa i arome potvrdio je stručni žiri ovog sajma dodelivši  zlatnu medalju vinu “Epigenija Cabernet Sauvignon“, i srebrnu medalju, vinu “Epigenija Prokupac”.

Nedavno je u Beogradu otvorena  Epigenia, jedna od većih vinoteka na Balkanu koja je u vlasništvu vinarije Toplički vinogradi.