Šta treba videti na Tari

Šta treba videti na Tari

 

Tara, divlja i predivna planina, pravi je odmor i lek i za dušu a i za telo.

Ko voli miran odmor, bez buke i galame, može mirne duše da ide na Taru i da se ne pokaje..Prelepi vidikovci na koje možete da odete, tepih livada, putevi koji vode kroz šumu odlični su za šetnju, a nakon svega možete da svratite u neku od kafana da popijete piće ili nesto pojedete po pristojnim cenama. Pogled na jezero, miris šume kroz koju vodi put do izvora gde možete ubrati i po koju kupinu, šumsku malinu, čiji su mirisi veoma intenzivni, učiniće da zaljubljenici u prirodu ostvare svoj san. Ni slike, ni reči nisu dovoljne, da opišu prirodu kakvu Tara ima.

Na Taru treba doći kolima i ostati nekoliko dana, jer je mnogo toga šta treba videti na Tari.

Ovoj planini vrednost daje očuvana prirodna sredina, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, i blaga klima. Najveća atrakcija planine Tare su gusta listopadna i četinarska šuma. Čuvenu Pančićevu omoriku, najlepši četinar Evrope, veoma ćete lako prepoznati među ostalim drvećem zbog specifičnog izgleda i velike visine.

Najpoznatije destinacije koje obavezno treba posetiti ukoliko ste na Tari su Mitrovac, Kaluđerske Bare, jezero Zaovina. Tokom leta jezero je veoma prijatno za kupanje. Nalazi se na 6 kilometara istočno od Mitrovca.

Ukloliko želite više informacija o jezeru Zaovine pogledajte link. Zaovine na Tari

Interesantan je i izlet na Mokru Goru, i vožnja “ćirom”, popularnom Šarganskom osmicom,

koja traje oko 2,5 časa. Vagoni su autentični sa drvenim klupama. Tokom vožnje proćićete kroz tunele, predivne šume i brda, videćete okolna sela, rečice i vijugave puteve. Iskoristite priliku i napravite nekoliko snimaka kako bi ovekovečili ovaj jedinstven doživljaj.

Nakon vožnje možete se spustiti peške do “Belih voda”,i posetiti izvor sa lekovitim vodama, za koji se veruje da je lekovit za očne bolesti.

Treba posetiti i Mećavnik na kome je izgrađen poznati “Drven-grad” Emira Kusturice. U hotelu u Drven- gradu možete prenoćiti. Cenovnik možete pogledati na linku

Drvengrad Mokra Gora Cene

Sve informacije vezane za Mećavnik pogledajte na linku Mecavnik

Etno selo Drvengrad izgrađeno je na brdu Mećavnik po ideji poznatog filmskog reditelja Emira Kusturice. U centralnom delu Drvengrada nalazi se trg popločan drvenim kockama i drvenim pragovima. Opkoljen je autentičnim brvnarama koje su prenete iz okolnih sela i Republike Srpske i postavljene na kamene temelje. Mala Crkva sagrađena po ugledu na ruske crkve brvnare posvećena je svetitelju Svetom Savi.

U svakoj drvenoj kući nalazi se sadržaj karakterističan za grad. Hotel Mećavnik, galerija slika, biblioteka, bioskop Andergraund koji je smešten pod zemljom, poslastičarnica Anika,u kojoj možete pojesti kolače napravljene po starinskim receptima, jedinstvenog ukusa i mirisa kao nigde. Prirodni sok od maline i boza osvežiće Vas, a u nacionalom restoranu Lotika obavezno probajte hajdučku zakusku i ribić na kajmaku. Nacionalni restoran radi do 17h pa zato pazite da dođete u vreme kada je restoran otvoren.

Ulice u Drvengradu nose nazive po poznatim ličnostima iz kulture i nauke. Sve informacije i rezervaciju smeštaja možete dobiti na telefone : +381 31 800 686, +381 31 800 680.

Pola sta voznje od Mokre Gore se nalazi Andricgrad u Visegradu , koji bi trebalo da posetite kada ste vec tu.

Banjska stena- poznatija kao Kozja stena je uređeni vidikovac na planini Tari, sa koga se pruža neverovatan pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac, i deo BiH. Ne propustite da se popnete na vidikovac i uživate u veličanstvenom prizoru.

Video snimak sa vidikovca Kozja Stena možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=t6q_5KbiZ_U

Ko voli uzbuđenja i želi da mu proradi andrenalin, ne treba da propusti splavarenje rekom Drinom.

I kada god pomislite da ste skoro sve videli šta Tara ima da ponudi uvek se pojavi nešto novo, i zanimljivo, etno selo, ili neko novo mesto namenjeno za ljubitelje prirode. Jedno od tih mesta koje obavezno morate posetiti su Zeleni čardaci pored kojih prolazite kada se vraćate sa Mitrovca. To je novo etno naselje, smešteno u srcu Nacionalnog parka, okruženo prirodnim lepotama i opremljeno luksuznim apartmanima napravljenim od brvana. Mali raj na zemlji. Više detalja o Zelenim čardacima možete pogledati na linku http://www.zelenicardaci.net/index-sr.html

Zelkerni cardaci Tara

Na Taru iz Beograda možete doći Ibarskom magistralom, pa preko Valjeva i Debelog brda do Bajine Bašte, ili Ibarskom preko Čačka , Užica, Kremne do Tare. U zavisnosti koji ste put izabrali od Beograda do Tare autom Vam treba tri do četiri sata vožnje.

Savet je da za planirano putovanje odvojite dva puta više vremena nego što ste planirali, kako bi uživali u svakom kilometru pređenog puta. Pogledajte vodičeza putovanja, prošetajte internetom i pogledajte sajtove na kojima možete pročitati i pronaći šta sve možete zanimljivo videti na putu do Tare.

Jedna od zanimljivosti koju možete videti je i selo Zlakusa koje se nalazi na putu Požega – Užice.   Mesto je poznato je po proizvođačima čuvene grnčarije. Ukoliko ste ljubitelji spremanja hrane u zemljanim posudama možete kupiti zemljane šerpe, lonce ili sač. Informacije kako da dođete do Zlakusa potražite na linku http://www.grncarija.com/index.html

Na samo 2 kilometra udaljenosti od Zlakusa možete svratiti u javnosti malo poznatu Potpećku pećinu. Iznenadiće Vas unutrašnjost pećine koja je bogato ukrašena stalagmitima, stalaktitima, i drugim ukrasima prirode. Ispod same pećine na reci Petnici koja izvire iz pećine, napravljeni su ribnjaci u kojima se uzgajaju pastrmke. Tri resrtorana se nalaze u blizini pećine, u kojima možete uživati u ukusu i mirisu sveže pastrmke spremljene na roštilju. Restoran koji je na slici ispod udaljen je samo 50m od ulaza u pećinu. Iz ovog ribnjaka probali smo svežu pastrmku i moramo priznati da je odlična.

http://gdestinacija.com/destinacije/2009/08/izlet-zlakusa-potpecka-pecina/

 

Više detalja o selu Zlakusa i Potpećkoj pećini možete pogledati na linkovima iznad.

Još jedna zanimljiva destinacija na putu ka Tari je Borova Glava , na kojoj je kafe-galerija i atelje akademskog slikara Božidara Kovačevića.

Zanimljive slike anatomskih stolica pogodnih za sedenje u trenucima odmora i uživanje u prirodi koje su snimljene na Kozjoj Steni možete pogledati na linku http://www.vikendstolica.com/

Kozja stena Tara pogled

Iste te stolice snimljene u ambijentu Zelenih čardaka možete pogledati na linku

https://www.youtube.com/watch?v=zoiq4Priu1I