Vinarija Kovačević

vina kovačević

Na južnim obroncima Fruške Gore na putu od Iriga ka Novom Sadu,  nedaleko od centra varošice Irig,  ispod pravoslavne crkve nalazi se Vinska kuća Kovačević. Po rečima vlasnika vinarije Miroslava Kovačevića, kvalitet vina, kvalitet hrane i kvalitet usluge su načela na kojima je sazdana Vinska kuća Kovačević.

Porodica Kovačević ima tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina  duže od sto godina.  Vinarija ima 10 hektara vinograda koji su smešteni  na južnim padinama Fruške Gore. 2001.godine izgradili su novu modernu vinariju  u kojoj se, primenom savremene tehnologije  proizvode vrhunski kvalitetna vina, za koja su osvojena mnogobrojna priznanja  na takmičenjima.  Miroslav Kovačević pripada trećoj generaciji  vinogradara i vinara  porodice Kovačević. Vinograde je nasledio od dede i oca. 2001 godine napravio je svoju robnu marku i te godine vinarija je proizvela 10.000 litara vina, a već od 2003 , svake  naredne godine proizvodnja se uvećavala za 50% , da bi danas ona iznosila 500.000 boca na godišnjem nivou.  2009 godine pokrenuta je tradicionalnom metodom proizvodnja belih penušavih vina. Vinarija Kovačević prepoznatljiva je  pre svega po Chardonny-u i Aurelius-u, ali ništa manje ne zaostaju u kvalitetu ni  vina Rajnski Rizling, Rose, Bermet crveni i Bermet beli, Sauvignon Blanc i penušavo vino Kovačević.

Vinarija Kovačević je dugogodišnji lider na srpskom tržištu vina.

U sklopu vinske kuće Kovačević nalazi se  restoran rustičnog ambijenta i sala za degustaciju. U zastakljenoj  letnjoj bašti, u hladovini borova možete uživati u pogledu na Frušku Goru.  Vinarija Kovačević je ljubiteljima vina  pružila mogućnost, da na pravi način , upotpune hedonistički sklop nacionalne kuhinje sa vinima  iz njihove vinarije, u prijatnom ambijentu  i prirodnom okruženju, u miru, tišini i  daleko od gradske vreve.

 

Prepoznatljiva i kvalitetna vina vinarije Kovačević  našla su mesto u  skoro svim značajnijim ugostiteljskim  objekatima u regionu. Kvalitetna i kontinuirana ponuda vina  učinili su da Vinarija Kovačević danas važi za lidera u proizvodnji vina na teritoriji Srbije.

Vinarija  Kovačević svu svoju proizvodnju proda u Srbiji, veoma male količine izvozi  u Crnu Goru, Bosnu i Englesku.

Ponuda vina vinarije Kovačević:

penušavo vino kovačević

 Kovačević – penušavo suvo vino

Proizvedeno  je tradicionalnom metodom,  izražene je voćne arome, svetlo žute boje. Voćna aroma je odraz višegodišnjeg sazrevanja. Ovo vino se služi kao aperitiv.

Rajnski Rizling – belo suvo vino

Vino zeleno žute boje sa zlatnim prelivima kristalne bistrine.Veoma pitko.Ukoliko ga pijete rashlađenog na temperaturi  od 10-12°C najbolje ćete osetiti sklad mirisa i ukusa.

Ide uz morsku i rečnu  ribu, kavijar, piletinu,  junetinu sa prelivom od šampinjona, pohovani  kozji sir.

Sauvignon – belo suvo vino

Vino  svetlo žute boje sa zelenim prelivom kristalne bistrine. Veoma razvijenog i  i usklađenog sortnog mirisa, osvežavajućeg ukusa . Služiti ga rashlađenog na temperaturi od 10 – 12°C. Najbolje se slaže uz koziji sir.

Chardonnay – belo suvo vino

Vino  slamnasto žute boje sa odsjajem kristalne bistrine. Ukoliko se servira rashlađeno  na temperaturi od 10-12°C, dolazi do  punog izražaja njegov kvalitet i  specifičnost.  Ovo vino se može piti uz morsku i rečnu pribu , dagnje, ćuretinu, piletinu, teletinu, specijalitete od svinjskog mesa.

 Chardonnay barrique – belo suvo vino

Vino slamnasto žute boje sa odsjajem kristalne bistrine.Odležalo u hrastovom buretu.

Izrazito aromatičnog mirisa i kompleksne punoće ukusa sa blagim tonom gorčine u pozadini podseća na ukus suvih smokvi i badema.

Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12°C.

Orfelin crveni– Suvo crveno vino berba 2013

Orfelin beli-  novo belo polusuvo vino

Orfelin roze – Polusuvo roze vino

Traminac- Belo poluslatko vino – berba 2012

Rosetto – ružičasto suvo vino

Dobijeno je od crnog grožđa tehnološkim postupkom koji se primenjuje u proizvodnji belog vina.Svetlo je  ružičaste boje sa odsjajem kristalne bistrine.

Servira  se rashlađeno na temperaturi od 10-12°C.

Služi se kao aperitiv, a odlično ide uz razna predjela, testeninu i jela sa roštilja.

Aurelius barrique – crveno suvo vino

Sklad mirisa i ukusa i voćni karakter ovog vina  postignut je mešanjem sorti grožđa Cabernet Sauvignon i Merlot. Tamno crvene boje je i guste teksture. Služi  se na sobnoj temperaturi od 18-20°C, kako bi  se osetila  sva lepota bukea i aroma ovog vina.

Ovo vino  se preporučuje uz tamna mesa, junetinu, govedinu, ovčetinu, sve vrste divljači..

Bermet beli; Bermet crveni  – specijalno aromatizovano vino

Slatko specijalno aromatizovano vino obogaćeno je  brojnim lekovitim biljem i začinima, proizvedeno na tradicionalni način. Pitko i mirišljavo vino koje osvaja na prvi gutljaj. Vino posebnog kvaliteta i ukusa koje se konzumiralo na evropskim dvorovima i bečkim hotelima u vreme Marije Terezije.

Pravi se od grožđa isključivo  iz vinograda sa Fruške gore i  oplemenjeno je  sa aromatičnim i lekovitim travama kojih ima od 24-26 vrsta. Vino se služi na sobnoj temperaturi 16-18°C. Može se služiti kao aperitiv ili kao desertno vino.

Vinarija Kovačević je dugi niz godina u samom vrhu najuspešnijih u Srbiji. Posetiite restoran njihove vinarije, i u  pravom ambijentu i uz pravi zalogaj degustirajte njihova vina. Svako jelo koje je u ponudi restorana  ukomponovano je  sa odgovarajućim vinom. Rezervacija je poželjna, posebno ako  imate nameru da posetite restoran vikendom u vreme ručka.

Đoke Šundukovića 85

22406 Irig, Srbija

Tel: +381 (0)22 461 192

Fax: +381 (0)22 462 472

E-mail: vinarijakovacevic@kti.rs

Sajt:http://vinarija.kovacevic-vino.rs/