Vina Vinarija Radovanović

Najbolja vina vinarija Radovanović

Krnjevo je mesto koje ima dugu vinogradarsku tradiciju, tako da ne čudi, što se baš u Krnjevu nalazi jedna od najpoznatijih srpskih vinarija.
Vinarija Radovanović, nosilac je mnogobrojnih priznanja i višestruki dobitnik zlatnih medalja za vina koje proizvode u svojoj vinariji. Vinarija iza koje je duga tradicija, prati svetske trendove i u rangu je sa poznatim vinskim kućama. Osim dominacije na tržištu Srbije vinarija Radovanović zadnjih godina sve se više izvozno orijentiše ka atraktivnim tržištima Evrope, a planira i nastupe na tržištu Azije i Amerike.
Tradicija proizvodnje vina u ovoj porodici se prenosila godinama sa kolena na koleno. 1990 godine nastao je Mali Podrum Radovanović u kome je u savremeno opremljenim podrumima od najboljih sorti grožđa, sazrelog u jednom od najlepših vinograda Srbije, Miodrag Radovanović započeo sopstvenu proizvodnju. Motivisan ljubavlju prema vinu, na osnovu stečenog znanja koje je potkrepljeno iskustvom koje je stekao radeći na mestu organizatora proizvodnje vina u kompaniji NAVIP, Milija je osnovao sopstveni podrum. Od tada ova vinarija kontinuirano proizvodi visokokvalitetna sortna vina. Vinarija Radovanović postala je prepoznatljiva i najbolja u proizvodnji crvenih vina koja su danas najbolja i najprepoznatljivijia srpska vina. U paleti proizvoda vinarije Radovanović nalaze se i kvalitetna bela vina rizling i šardone. Verujući u ono što radi, Milija je unapređivao i povećavao proizvodnju, prateći sve aktuelne inovacije u vinarstvu.
Radio je ono što najbolje ume, prepoznao pravi trenutak da svoja vina predstavi tržištu. Da bi očuvao vodeću poziciju trudio se da ima stabilan kvalitet proizvoda.
Danas je podrum Radovanović sigurno jedan od najreprezentativnijih proizvođača vina u Srbiji. Vina iz ove vinarije veoma često se služe na svečanim ručkovima koji državni vrh Srbije priređuje za ugledne goste iz sveta, a takođe vina iz ove vinarije nalaze se na meniju mnogih ambasada u Beogradu.
Godišnja proizvodnja u vinariji Radovanović je preko 200.000 flaša vina. Vinarija po svojoj opremljenosti, veličini poseda i stručnjacima ne zaostaje za najpoznatijim vinarijama u Španiji, Italiji i Francuskoj. Podrum Radovanović postao je sinonim za kvalitetan Šardone, Kaberne Sovinjon i Rose. Proizvodnja vina u vinariji Radovanović je strogo kontrolisana, radi očuvanja kvaliteta i prepoznatljivosti, stoga se vina proizvode u ograničenim, malim serijama.
Kvalitet grožđa je veoma bitan, pa zato Radovanović u proizvodnji vina akcenat daje kvalitetu grožđa. Poseduje 20 hektara sopstvenih vinograda i još 20 hektara u kooperaciji. Vinogradi su smešteni na kosim padinama brežuljaka, radi obezbeđivanja dobroj izloženosti suncu. Proizvodnja grožđa u kooperaciji je strogo kontrolisana i definisana je u skladu sa standardima kuće vina Radovanović.
U skladu sa osobinama podneblja na kome se nalazi, svaka parcela vinograda se različito tretira. Zahvaljujući ovoj kombinaciji faktora, vinska paleta vinarije Radovanović je bogata. Podrum Radovanovic nudi širok spektar uglavnom sortnih vina.
Podrum Radovanović je 2007 godine odlukom nacionalne komisije za brendiranje, od strane Privredne Komore Srbije i agencije za brendiranje, proglašen za Superbrend Srbije.
U ponudi vinarije Radovanović se nalaze sledeća vina:
Rajnski rizling
Ovo vino nastalo je kao rezultat brižljivo odabranog groždja, nege vina i umešnosti vlasnika vinarije Radovanovića, koji je spojio tradiciju i iskustvo sa savremenim trendovima u oblasti vinarstva.
Chardonnay
Vino istančane arome i vrlo pitko.
Chardonnay Selekcija
Po rečima stručnjaka, ovo je jedno od najinteresantnijih barikiranih domaćih belih vina. Jedno je od najprodavanijih šardonea na tržištu Srbije, naročito popularno u restoranima.
Sauvignon Blanc
Kompleksna aroma postignuta je kupažiranjem Sauvignon Blanc-a sa dva lokaliteta. U veoma izraženoj aromi, prvo se opaža cvetni karakter, sa naglašajima aroma tropskog voća i herbalnim tonovima na kraju impresije. Vino, prijatne kiseline koja mu pojačava svežinu.
Pino As
Veoma aromatično vino, koje se odlikuje izraženom svežinom. Idealno lako vino za letnji period, koje se služi uz salate, ribe na žaru.
Rose
Rose je lagano vino, naizgled jednostavno, a možda ga je najteže proizvesti da ima sve kvalitetne odlike dobrog vina. Vino Rose proizvod vinarije Radovanović je delikatno vino, prijatne kiselosti, umerene punoće. Idealno kao prelaz sa belih na crvena vina. Služi se sa ribom na žaru, lakim salatama.
Cabernet Sauvignon
Veoma pitko crveno vino, idealni pratilac uz crvena mesa i rostilj
Cabernet Sauvignon Barrique
Stono suvo crveno vino odležalo u bariku 15 meseci. Puno, dobro izbalansirano vino, oslikava lepotu i varijetet šumadijskog podneblja.
Cabernet Sauvignon Réserve

Cabernet reserve Radovanovic
Vrhunsko crveno vino sa geografskim poreklom. Odležalo u francuskom, srpskom, američkom i slavonskom bariku 18 meseci i 12 meseci u boci.
Vina podruma Radovanović ubrajaju se u najbolja vina, o čemu najbolje svedoče mnogobrojne zlatne medalje osvojene na sajmovima vina. Među njima i zlatna medalja na Vine Challenge Cup-u u kategoriji belih vina za šardone, berba 2003..
Podrum Radovanović je vinarija koju sasvim sigurno treba posetiti. U prijatnoj atmosferi, uz gostoljubive domaćine , poželećete da naučite mnogo više o proizvodnji vina. Turistička organizacija Srbije od pre nekoliko godina kao deo ukupne turističke ponude promoviše vinske ture koja obuhvata i posetu vinariji Radovanović.

Dositejeva 10, 11319 Krnjevo, Srbija

Tel: +381 26 821 085

Fax: +381 26 821 211

E-mail : podrumradovanovic@neobee.net

Sajt: http://www.podrumradovanovic.rs/