Kraljeva vinarija

 

kraljeva vinarija oplenac

Dinastija Karađorđević je neizmenično vladala Srbijom smenjujući se sa dinastijom Obrenovića. Na samo 72 km južno od Beograda nalazi se varošica Topola poznata kao mesto u kome se nalazi  istorijsko-memorijalni kompleks Oplenac.

Zadužbina kraljevske dinastije Karađorđević na Oplencu , datira od  1903. godine kada je kralj Petar I Karađorđević posle dolaska na vlast  započeo gradnju crkve Svetog Đorđa. Danas u kraljevskom kompleksu osim crkve Svetog Đorđa nalaze se  Mauzolej srpske kraljevske porodice,  kraljevi vinogradi, muzej (Vinogradareva kuća), kuća kralja Petra, kraljeva vila, kraljičina vila, crkva Presvete Bogorodice poznatija kao Karađorđeva crkva, spomenik Karađorđu i hotel. Zadužbinu  je testamentom kralj Petar Prvi  1914.godine  ostavio srpskom narodu, a da njegovi potomci mogu u njoj da uživaju  ali ne i da je otuđe.

Ceo kompleks odiše posebnom  atmosferom koja oslikava duh i način života dinastije Karađorđević.

Zadužbina obuhvata oko 140 hektara zemlje.

Zadužbinu  kralja Petra na Oplencu  godišnje poseti preko 100.000 turista, koji žele da vide brojne zanimljive predmete iz naše istorije i bliže se upoznaju sa periodom vladavine Karađorđevića. Turisti osim znamenitosti dinastije  Karađorđević  imaju mogućnost da vide i Kraljevu vinariju i vina stara više decenija. Kraljevi vinogradi, osim što proizvode vino,slove za najposećenije mesto u  centralnoj Srbiji.

Čuveni Kraljevi vinogradi, posle višedecenijske nebrige obnovljeni su 2004 godine. Tri godine posle obnavljanja proizvedena su prva vina, da bi 2011 godine  vina iz Kraljevog vinograda  na takmičenjima osvojila šest zlatnih medalja i postala šampion kvaliteta. Vina vinarije Kraljevi vinogradi su ekskluzivna jer se samo 60 posto od ukupne proizvodnje grožđa koristi kako bi se dobilo visokokvalitetno vino.Godišnja proizvodnja vina je od 15.000-20.000 litara. Kraljeva Vinarija proizvodi vino  isključivo od grožđa Sauvignon Blanc  iz sopstvenog vinograda u  ograničenim količinama.

Danas je pod vinogradima 12 hektara,dok su se u doba  udoba kraljevine vinogradi prostirali na više od 40 hektara.U budućnosti planira se proširenje vinograda.

Pre tačno jednog veka 1914g. prvi čokot u vinogradu na Oplencu posadio je  kralj Petar Karađorđević. Iza crkve je  sazidan mali podrum  u kome je se sve do početka Prvog svetskog rata prerađivalo grožđe. I danas ispred podruma rađa čokot koji je kralj zasadio  te godine. Njegov sin Aleksandar Karađorđević nastavio je njegovim stopama zasadivši na preko 50 hektara 150.000 čokota sorti Traminac, Šardone, Game i Pino Noar. Kraljev Podrum podignut je 1931 godine i u njemu se nalazi  najstarija i najvrednija vinoteka na Balkanu. Tridesetih godina prošlog veka Kraljev podrum bila je najmodernija vinarija u Evropi.

U podrumima se nalaze  vina iz perioda od 1931. do 1940. godine, kao i vina koja su proizvedena  iz obnovljenog vinograda.

Na dubini 12 metara ispod zemlje u podrumima nalaze se arhivska vina koje su kraljevi sami proizvodili. Kraljevska vina čuvaju se na temperaturi koja ne prelazi 12 stepeni. Podrum ima prirodnu ventilaciju i prva je građevina u Srbiji u koju je ugrađen lift.

vina kraljeve vinarije oplenac

Vinoteku čine  280 flaša vina u originalnom pakovanju u tri veličine od 1931. do 1957. godine koje bi danas na aukcijama u svetu mogle da dostignu milionske vrednosti. Procenjuje se da bi da na aukcijama pojedine flaše vina mogle da imaju početnu cenu od  30.000 evra. Zbog amaneta kralja Aleksandra  da se ova vina nikad ne prodaju  već da budu ostavljena za istoriju, vina nisu na prodaju. Vina iz ove kolekcije nalaze se decenijama pod ključem .

Uoči okupacije  podrumski radnik  ove vinarije je kolekciju sakrio u bure, tako da je Nemci nisu pronašli, kao ni oslobodioci koji su posle rata iz podruma odneli 35.000 litara vina, ali ove boce iz kolekcije ni oni nisu pronašli.

Žilavka iz 1931. godine je najstarije vino  koje je sačuvano, dok je najmlađe vino staro 55 godina. Boce u koje je vino flaširano naručivane su u Italiji i Češkoj, i svaka boca ima utisnut kraljevski grb u staklu. Etikete na flašama su rađene ručno.

U Kraljevskom podrumu čuva se celokupna oprema za proizvodnju vina iz tog doba, kao i autentična hrastova burad iz prošlog veka. Neka od buradi su bila svadbeni  pokloni za kralja Aleksandra.

Kralj Aleksandar je imao istančan ukus za vina pa je zajedno sa svojim tehnologom Otom Kabejom do pečat ovim vinima. U gajenju vinove loze  i proizvodnji vina kralj Aleksandar je primenjivao najsavremenije metode. Pored domaćih sorti kralj Aleksandar je vinograd obogatio sadnicama probranih  sorti koje su donešene  iz Francuske,

Vina ove vinarije  pino noar, prokupac, žilavka,  sovinjon i rizling, služeni su na evropskim dvorovima, i evropskim vladarima koji su dolazili u zvanične posete našoj zemlji.

Fotografije koje su svedočanstvo  razvoja kraljevog vinograda sačuvane su do danas.

Možda se stara slava Kraljeve vinarije  polako vraća. Vina proizvedena 2007 godine  u ovoj vinariji dobila su na međunarodnim takmičenjima visoka priznanja. Najbolje ocenjeno vino iz ove vinarije je ograničena serija sovinjon selekcije.

Kraljevska vinarija  Oplenac

Kraljice Marije 4, Topola

Phone:  +381 (0) 34 81 12 80; +381 (0) 34 81 18 81; +381 (0) 63 65 62 29; +381 (0) 34 81 11 18; +381 (0) 63 65 66 49;