Vinarija Aleksandrović Topola

Vinarija Aleksandrović

 

U selu Vinča udaljenom 4 km od Topole, do kojeg možete stići magistralnim putem nalazi se Vinarija Aleksandrović.

Više od 100 godina porodica Aleksandrović se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. 1903 godine osnovana je Vinčanska vinogradarska zadruga, a jedan od osnivača bio je pradeda Miloš Aleksandrović. Do početka II svetskog rata porodica Aleksandrović je posedovala 30.000 čokota i od samog početka bila blizak saradnik vinogradara i vinara kraljevih podruma. Deda Života i Aleksandar Aleksandrović su nastavili tu tradiciju.

 

Vinarija je nastala u selu Vinča, u podnožju Oplenca, koje je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu još u doba starih Rimljana. Sunčane padine, ruža vetrova, pogodna klima, sama struktura zemljišta su prirodne blagodeti koje su pretočene u najkvalitetnija vina ove vinarije.

Živan Tadić čuveni dvorski podrumar emigrirao je posle drugog svetskog rata u Kanadu. 1992 godine, je saznao da je porodica Aleksandrović odlučila da obnovi vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, pa je odlučio da pošalje original recepturu – sortni sastav najboljeg vina Trijumf. Ovo poznato vino iz kraljevih podruma se pre drugog svetskog rata pilo na evropskim dvorovima. U podrumu vinarije Aleksandrović, na osnovu požutelog rukopisa počelo je ispisivanje novih stranica duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva. Vinarija Aleksandrović je posle više od 70 godina imala čast da vrati u Srbiju njeno prvo veliko vino Trijumf. Trijumf danas predstavlja ikonu srpskog vinarstva, a ujedno je i jedan od najvećih srpskih brendova.

2000.godine, sagrađena je nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina. Primenom najsavremenije tehnologije, praćenjem svetskih trendova, naučnih dostignuća i dugogodišnje tradicije generacija, vinarija Aleksandrović je postala lider među proizvođjačima vina ne samo Srbije već i celog balkanskog regiona. Brojne nagrade i priznanja koje je ova vinarija osvojila na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima su potvrda rezultata. Nagrade koje je vinarija Aleksandrović osvojila na sajmovima i takmičenjima možete pogledati na linku.

Danas vinarija Aleksandrović je vodeća srpska privatna vinarija.

IMG_9870

Vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović, četvrta je generacija u porodici, koja se bavi proizvodnjom vina. Obnovio je stare porodične vinograde i podigao nove, na mestima na kojima je oduvek rađalo najbolje vino. Podrum vina i najmodernija vinarija koja je podignuta u stanju su da sprovode u isto vreme i klasičnu i najsavremeniju tehnologiju prerade. Poseduje 75 hektara vinograda. Godišnje u ovoj vinariji se proizvede oko 300 hiljada litara vina, a u bogatoj ponudi je 15 vrsta vina. Vina vinarije Aleksandrović, osim što su popularna na našem tržištu, postala su poznata i van granica Srbije.

Vina vinarije Aleksandrović godinama su na vrhu liste najpopularnijih i naprodavanijih srpskih vina. Trećina proizvodnje se izvozi. Na vinskoj karti najprestižnijih restorana Londona, Moskve, St. Petersburga, Ciriha, Čikaga nalaze se vina ove vinarije. Već nekoliko godina vinarija Aleksandrović učestvuje na prestižnim vinskim takmičenjima u svetu. Od početka 2014 godine osvojili su već osam medalja.

Visoko profesionalnim odnosom prema poslu, kao i kvalitetom vina, vinarija Aleksandrović dostigla je sam vrh proizvodnje i plasmana vina na prostorima Srbije. Ova vinarija utrla je put novom srpskom vinarstvu, pa stoga ne čudi da je u javnosti veliko interesovanje za ovu vinariju.

Vinariju Aleksandrović, godišnje obiđe preko petnaest hiljada ljubitelja vina. Vinarija je model savremenog vinskog podruma i razvoja vinskog turizma. Na licu mesta prilikom obilaska vinograda, turisti saznju o svim specifičnostima vinogradarske proizvodnje, zatim mogu da pogledaju film o istoriji vinogradarstva u oplenačkom kraju, a zatim sledi obilazak vinarije Aleksandrović. Degustacija predstavlja uživanje za dušu. Vina se degustiraju na način da možete da steknete utisak o brendu Aleksandrović,ali i da uživate u slaganju hrane i vina. Vinarija Aleksandrović u prelepom autentičnom ambijentu ima mogućnost prihvata kako organizovanih grupa turista, tako i individualnih poseta, kao i degustaciju vina. Zbog svega ovoga je izuzetan predstavnik vinskog turizma. U okviru ponude imate mogućnost obilaska vinograda i vinarije u pratnji stručnog vodiča i degustaciju vina. Ljubitelji vina mogu da degustiraju poznate brendove Trijumf, Trijumf Barrique,Trijumf Noir, Viziju, Oplenac Selection, Harizma, Varijanta i Rodoslov.

Sala za degustaciju je kapaciteta za 60 osoba. Takođe, u vinariji Aleksandrović mogu se organizovati seminari, stručna predavanja, poslovna savetovanja u prostoru koji je namenski opremljen za te svrhe.

Pojedinci mogu besplatno da ostvare članstvo u Klub ljubitelja vina Aleksandrović i dobiju određene pogodnosti i popuste pri kupovini proizvoda ove vinarije. Pristup Klubu ljubitelja vina Aleksandrović možete ostvariti popunjavanjem on-line pristupnice na sajtu. Članovi kluba prilikom kupovine vina dobijaju popust od 20%, i imaju obavezu da jednom u tri meseca kupe najmanje jedno transportno pakovanje vina. Redovni članovi Kluba ljubitelja vina Aleksandrović koji su evidentirani u bazi podataka, imaju mogućnost kupovine vina Aleksandrović uz popust od 20% i na sajmovima i prilikom posete vinariji lično.

Ponuda vinarije Aleksandrović :

Bela vina

Trijumf

Trijumf Barrique

Harizma

Oplen

Tema

Trijumf GOLD

Roze vina

Varijanta

Euforija

Trijumf Rose

Crvena vina

Vizija

Regent

Trijumf Noir

Rodoslov

Penušava vina

Trijumf penušavo vino

Trijumf Noir penušavo vino

Rakije

Loza

Trijumf Grappa

Na svetskom šampionatu šampanjaca i penušavih vina (The Champagne & Sparkling wine world Championships) koje je održano u Engleskoj, zlatnu i srebrnu medalju za 2014g osvojio je prvi srpski šampanjac koji proizvodi vinarija “Aleksandrović”. Zlatnu medalju osvojilo je penušavo vino “Trijumf Sardonnay 2009” a srebrnu “Trijumf Noir 2009”.

Vinča, Topola – Oplenac

Tel: 034/ 826 555

Fax: 034/ 826 556

E-mail: office@podrumaleksandrovic.rs

Sajt: http://www.vinarijaaleksandrovic.rs/