Bogdanović rakije

 

rakije bogdanović

Nekada je rakija asocirala isključivo  na seoski ambijent, danas je postala gradsko zadovoljstvo, i tek nedavno je  dobila  status brenda. Sa rakijom nazdravljate u trenucima najveće sreće, a dušu  lečite  kada vam je  teško. Recepti za pravljenje rakije  se kao tradicija prenose sa generacije  na generaciju  i uglavnom su strogo čuvana tajna.

Srpska šljivovica predstavlja srpsko nacionalno piće, koje ima dugu tradiciju pravljenja. U svetu je poznata kao izuzetno kvalitetna  rakija, bogata različitim aromama, pa stoga ne čudi da  je  privlačna  potrošačima širom sveta. Srbija je vodeći proizvođač  rakije u svetu. Rakije naših proizvođača osvajači su mnogobrojnih nagrada na poznatim manifestacijama širom sveta.

U podavalskom naselju Jajinci  u okolini Beograda smeštena je destilerija Bogdanović. Osnivač destilerije i vlasnik Zoran Bogdanović je treća generacija proizvođača rakije, a njegov sin Aleksandar četvrta. Uz primenu starih znanja  i savremenih procesa proizvodnje  u njihovoj destileriji nastaju  izuzetno kvalitetne voćne rakije koje postaju prepoznatljiv zaštitni znak  Srbije. Rakiju prave od šljiva iz sopstvenog voćnjaka, ali i od šljiva nabavljenih od kooperanata, ubranih u voćnjacima u  Topoli, Šapcu, Grockoj, Čačku, Mrčajevacima i Kragujevcu.  Sem šljivovice destilerija “Bogdanović” proizvodi i  desertne srpske voćne rakije.

Zoran Bogdanović  nastavlja i neguje porodičnu tradiciju proizvodnje rakije. Spada u savremene proizvođače rakije, jer pored tradicionalnog koristi i dostignuća  savremene tehnologije dodajući novine,  u cilju da rakije koje proizvodi  budu visokokvalitetne i prepoznatljive.

U destileriji Bogdanović rakija se destiliše u bakarnom kazanu koji se loži na drva. Posle destilacije rakija od  kajsije, dunje, grožđa i vilijamovke se čuva u sudovima od prohroma, a rakija od šljive u drvenim buradima.

Krajem novembra 2011 na „Zekinom salašu“,  u sremskom selu Krčedin, otvorena je  „Kuća rakije u kojoj su se pod jednim krovom, našli   najbolji proizvođači i najkvalitetnije srpske rakije. Destilerija Bogdanović je dobila status člana „Kuće rakije Srbije” za 2011.godinu i nosilac je  “Znak kvaliteta” . Za rakiju od  grožđa muskat hamburg nagrađeni su  srebrnom medaljom, a rakija Vilijamovka osvojila je bronzu.

Oni koji se dobro razumeju u proces pečenja rakije znaju da je to težak posao.

Rakija od šljive

Šljivovica prepečenica odležala u hrastovom buretu, fine arome i boje, nastala kupažom  od odabranih i najkvalitetnijih sorti šljiva: požegače ,čačanske rodne, ranke. Jačina rakije  45% v/v

Rakija Vilijamovka

Kruška  Vilijamovka  po mišljenju  mnogih stučnjaka je  “kraljica voća”, pa stoga ne čudi da uz besprekornu  pripremu  ova izuzetna kruška daje vrhunsku rakiju. Da bi rakija bila odličnog kvaliteta, plodovi kruške ubiraju se tek kada dostignu  ekstremnu zrelost, jer tada u sebi sadrže najviše prirodnog šećera i minerala. Jačina rakije  43% v/v

rakija bogdanović dunja

Rakija od dunje

Rakija  odlične arome, proizvedena od leskovačke dunje, voća koje je veoma zahtevno  za obradu. Jačina rakije  43% v/v

Rakija od kajsije

Kajsijevača je veoma aromatična i pitka voćna rakija dobijena  kupažom  starih i novih  sorti kajsija. Jačin rakije  43% v/v.

Rakija od grožđa muskat-hamburg

Rakija dobijena  od grožđa sorte muskat-hamburg, vrhunski destilat izuzetnog kvaliteta. posebno izražene i prepoznatljive arome. Jačina rakije  45% v/v.

Zoran Bogdanović

Save Jovanovića 2

11222 Jajinci

Tel: +381 11 3941-077; +381 63 300-824

E-mail: szr.bogdanovic@gmail.com

Sajt: http://www.bogdanovicrakije.com/