Rakije Stara sokolova

 

rakija stara sokolova

Familija Bogdanović  dugo je poznata po izvrsnoj rakiji koja se proizvodila od stare sorte šljive trnovača. Rakiju su proizvodili u velikim količinama i prodavali širom Sokolske regije. Na viševekovnoj tradiciji porodice Bogdanović  nastala je rakija Stara Sokolova, koja je dobila naziv po kraju iz koga potiče. Za vreme turaka  oblast Zapadne Srbije uz reku Drinu zvala se Sokolska nahija. Destilerija i podrumi smešteni su u selu Koštolović kod Bajine Bašte. Destilacija i starenje rakije se  radi u Kostojevićima, punjenje u Beogradu, dok je sedište firme “RB global” u Užicu.

1994 godine  porodica Bogdanović počela je ozbiljnije da se bave proizvodnjom rakije.Treće generacija porodice Bogdanović nastavila je da neguje i unapređuje znanja sticana vekovima u proizvodnji voćnih rakija. Zadnje dve decenije  rakije Stara Sokolova   dobile su veliki broj priznanja i medalja, kako na takmičenjima kod nas tako i  u svetu. Rakija Stara Sokolova prisutna je  na tržištu već  20 godina. U početku prodavala se samo 12 godina stara šljivovica. Osluškujući tržište  širio se asortiman rakije. Danas se tržištu isporučuje osim nekoliko vrsta šljivovica i rakija od kajsije, dunje i kruške.

1995 godine,  kao i sledećih sedam  godina rakija Stara sokolova nagrađivana je na Novosadskom Sajmu zlatnim medaljama. 2006 godine  Stara sokolova je bila pobednik svetskog prvensta održanog u Minesoti . Na sajmu u Las Vegasu, održanom od 2. do 5.aprila 2012 godine  Stara sokolova Viljamovka  proglašena je  najboljom rakijom na svetu . Posle ovog priznanja   interesovanje u inostranstvu  za  rakije Stara sokolova  postalo je sve veće.  Brend “stara sokolova rakija“ ušla je u lanac  američkih distributera, pa samim tim i prodaja na tržište Amerike je  značajno povećana. Stara sokolova Viljamovka, zvanično najbolja rakija na svetu, proizvedena je od kruške uzgajane  u okolini Čačka.

Danas  se rakije Stara sokolova konzumiraju u najboljim restoranima širom Srbije , kao i u zemljama Evrope,  Amerike Kanade i Rusije. Dve trećine ukupne proizvodnje koja je zbog kvaliteta ograničena  se izvozi.

rakije stara sokolova

Vrste rakija Stara sokolova:

Stara sokolova 5

Rakija  prefinjenog ukusa, u kojoj je objedinjeno sve najbolje iz tradicionalne šljivovice, male i velike proizvodne tajne Bogdanovića,  plemenito dejstvo starenja u hrastovim buradma. Stara Sokolova 5  je nagrađena sa pet zlatnih medalja na sajmovima u Novom Sadu. Konzumira se kao aperitiv, rashlađena na 14°C.

Stara sokolova 7

Ova rakija proizvedena je  destilacijom mešavine starih i modernih sorti šljiva. Ukus i aroma Stare Sokolove 7 oplemenjen je dužim starenjem u starijim buradima. Može se služiti kao aperitiv ili uz obroke sa mesom, rashlađena na 16°C.

Stara sokolova 12

Proizvedena destilacijom  tradicionalnih sorti šljva požegače i trnovače, osvajač 8 velikih zlatnih medalja na Novosadsko Sajmu. Top proizvod Stare Sokolove iz porodičnih rezervi  u koju je  utkano celokupno znanje porodice Bogdanović. Puni se  u ograničenim količinama, isključivo kao suvenir pakovanje. Služi se nakon obroka kao dižestiv, rashlađena na 17°C

Stara sokolova Kajsija

Rakija proizvedena od najkvalitetnijih plodova stare sorte kajsija, koje su ubrane u optimalnom momentu zrelosti na  području Zapadne Srbije i Šumadije.

Zahvaljujući posebno vođenom procesu fermenrtacije sačuvan je miris domaće kajsije. Savršeno pitka voćna rakija. Služi se kao aperitiv ili dižestiv, rashladjena na 17°C.

Stara sokolova Dunja

Rakija proizvedena  od odabranih plodova leskovačke dunje. Voćna rakija koja pleni svežinom, mirisom i ukusom koji osećate u ustima dugo nakon što ste je konzumirali. Služi  se  kao aperitiv rashlađena  na 17°C.

Stara Sokolova Viljamovka

Proglašena najboljom rakijom na svetu  2012 u Las Vegasu, proizvedena od zrelih plodova,na  jedinstven način  kako bi se optimalno sačuvala svojstva kruške viljamovke. Svojim prefinjenim mirisom  kruške viljamovke, pitkošću, harmonijom ukusa pruža posebno zadovoljstno. Služi se  kao aperitiv rashlađena  na 17°C.

Stara sokolova Kleka

Rakija  blagog, vrlo prijatnog mirisa na kleku. Služi se  pre obroka kao aperitiv, jer odlično otvara apetit, rashladjena na 14°C.

Stara sokolova Travka

Stara Sokolova Travka proizvedena od prirodne voćne rakije i  ekstrakta 21 vrste posebno odabranih trava.  Zahvaljujući starenju u hrastovim buradima više godina  dobila se prijatna rakija koja blagotvorno utiče i okrepljuje organizam. Služi se kao aperitiv ili dižestiv, rashlađena  na 16°C.

Stara Sokolova Medovina

Rakija koja se pije sa uživanjem, piće koje pleni i okrepljuje u koje su uklopljena lekovita svojstva livadskog meda sa pašnjaka  Zlatibora i ukus voćnih rakija. Služi se kao kao aperitiv ili dižestiv, rashlađena  na 17°C.

 Stara Sokolova centrala

Dimitrija Tucovića 40

31000 Užice, Srbija

Tel/fax: +381 31 516 751

E-mail: office@starasokolova.com

Sajt: http://www.starasokolova.com/