Vinarija Temet

 

Vinarija Temet

Spisi koje poseduje manastir Jošanica ukazuju da su vinogradi u Lozoviku postojali još u 13 veku. Na ovom prostoru  proizvodila sa vinova loza , što govori i samo ime sela, dobijeno po vinovoj lozi.   Jagodinski kraj ima vrhunske uslove za gajenje vinove loze.  Na ovom prostoru  danas postoje tri vinarije čije su ambicije da jagodinski kraj postane centar novog srpskog vinarstva.

Iako nema tradiciju uzgajanja vinove loze vlasnik vinarije Temet Nebojša Aleksić po obrazovanju  ekonomista,  ljubav prema vinima je “povukao” je iz Pariza gde se školovao. Shvatio je da savremena  tehnologija i novi pristup vinarstvu može da Jagodinsko vinogorje svrsta  rame uz rame sa  vinogorjima Župe, Fruške Gore, Smedereva i  Šumadije.  Konsultovao  je stručnjake da provere kvalitet zemljišta pokraj Jagodine i koje sorte grožđa na njemu  mogu najbolje da uspevaju.

Sadnja vinograda počela je u proleće 2010. godine. Zahvaljujući  topografiji “Temetovog brega”  koje nudi  tri vrste osunčanosti i četiri vrste kvalitetnog zemljišta, zasađene su sledeće sorte grožđa: pinot grigio, chardonnay, pinot noir, syrah, cabernet franc i cabernet sauvignon, prokupac i bele sorte tamjanika, smederevka i morava.

Vinarija Temet obrađuje blizu 20 hektara vinograda. 11 hektara je u vlasništvu  a  ostali deo rade u kooperaciji gde sami kontrolišu  rezidbu, obradu i momenat branja. Vlasnik vinarije Nebojša Aleksić  planira da u budućnosti  ima sopstvenih 20 hektara, jer po oceni stručnjaka to je površina sa koje je  moguće dobiti odličan kvalitet.

Iako postoji tek nekoliko godina, ciljevi i planovi vinarije Temet su veoma ambiciozni. Prema rečima vlasnika vinarije Aleksića, ležni kapacitet vinarije “Temet” trenutno je 165.000 litra vina, a planira se povećanje na  220.000.

“Temet” vinarija je prva u Srbiji koja je za konsultanta angažovala enologa iz Francuske  Fransoa Gaborioa, sa ciljem da proizvode vrhunska vina  iz vinogorja Jagodine  i plasira ih na inostrano tržište.

Za proizvodnju kvalitetnog vina, osim dobre sirovine, umešnosti tehnologa,  potrebna je i dobra oprema. Vinarija Temet  ima barik bačve napravljene od dobre hrastovine zapremine 225 litara..

Vina ove vinarije  na srpskom tržištu su se prvi put pojavila 2012godine. Posle osvajanja brojnih medalja  vinarija je počela izvoz  vina u Belgiju, Holandiju, Bosnu i Crnu Goru, Dansku, Francusku, a u planu je izvoz i u  Ameriku, Rusiju i Kinu.

U Srbiji postoje vinarije koje su za ponos i respekt. Jedna od njih je i vinarija Temet, koja je za veoma kratko vreme postala snažan i ozbiljan  brend, jedan od stubova takozvanog novog talasa u  srpskom vinarstvu.  Kada pogledate  impresivno zdanje vinarije, vinograd,  bilo koju bocu vina shvatite da se u ovoj vinariji ništa ne prepušta slučaju,  već se poslu pristupa ozbiljno i profesionalno.

Iako mlada vinarija, za poslednje dve godine okitila se prestižnim domaćim i svetskim priznanjima osvojivši  27  medalja. Poslednja medalja osvojena je na prestižnom takmičenju u Londonu Dekanter  2014 godine. Vinu od autohtonih sorti prokupca, smederevke, tamjanike i Morave pripalo je srebro, a bronza  vinu pinot grigio i ergo crveni.

Vinarija je osim za kvalitet, osvojila bronzanu medalju na balkanskom takmičenju u Sofiji za dizajn etiketa.

  1. godine vinarija “Temet” je proglašena najboljom u Srbiji.

Vina vinarije Temet

Vinarija Temet u ponudi ima sledeća vina

Tri Morave belo

Suvo belo vino Tri morave je kupaža domaćih sorti:  smederevke 45%, tamnjanike 45% i morave 10%. Vino kristalne bistrine , lagane zute nijanse i odlične prozračnosti.  Lagano vino za svakodnevnu konzumaciju.

Ide uz jela domaće kuhinje i tradicionalnim srpskim specijalitetima

Temperatura služenja 10°C

Tri Morave  crveno

Vino purpurne, tamno crvene boje sa ljubičastim odsjajima proizvedeno od sorte prokupac, odležalo u bariku 12 meseci.

Ide uz jela domaće kuhinje .

Temperatura služenja  od 17-19°C

Ergo crveno

Vino izrazito tamne crvene boje sa blagim ljubičastim odsjajem. proizvedeno od sorti  Merlot, Cabernet Fran, Frankovka, Cabernet Sauvignon, odležalo u bariku

Ide uz  jela od crvenog mesa i divljači.

Temperatura služenja od 17-19°C .

Ergo belo

Belo vino sjajne bistrine, predivne zelene boje i izražene uljanosti, proizvedeno od sorte Chardonnay i  Pinot Grigio, odležalo u bariku.

Ide uz  školjke, rakove  i razne specijalitete od ribe.

Temperatura služenja 10-12°C

Pinot Grigio,

Suvo  belo vino, sortnog sastava Pinot Grigio 100 %,odležalo u inoxu

Ide uz sve vrste ribe, rižota  i morske plodove.

Temperatura služenja 10°C

Rose

Rose vino proizvedeno od sorte Cabernet sauvignon, jasne roze boje, sa mirisima zrelog crvenog voća, odležalo u inoxu.

Ide uz grilovana bela mesa, predjela, salate,lagane paste..

Temperatura služenja od 8-12°C.

Vinarija Temet  priprema nova iznenađenja i  nove etikete vina.

Veliki broj  osvojenih priznanja i medalja dovoljno govori o potencijalima ove vinarije, i posvećenosti da celokupna proizvodnja bude  visokokvalitetna.

Vinarija Temet, svojim vinima već  je pomerila granice na tržištu vina  Srbije.

Mlada ekipa koja stoji iza ove vinarije obećava  joj lepu budućnost.

Po planovima vlasnika, specijalitet ove kuće vina  biće, “Vino dobre godine”, koje će se proizvoditi  samo onih godina kada uslovi budu izvanredni.

Vinarija Temet

Lozovik, Jagodina

Pravno lice:

Temet doo Beograd

Čika Ljubina 10/3

11000 Beograd

Tel.: +381 11 3039 188

E-mail: info@temet.rs

Sajt: http://www.temet.rs/