Vinarija Vrbica

 

 

vinarija vrbica

Srbija ima klimatske uslove za proizvodnju vina slične kao  kao Bordo u Francuskoj, pa stručnjaci se slažu da naša vina, po kvalitetu mogu da konkurišu evropskim.

Vinarija Vrbica smeštena je iznad  Aranđelovca na pravcu između Orašca i Topole na južnim padinama orašačkog brda, u blizini Aranđelovca, na mestu koje se zove “Vinogradi”. Vinograd i vinarija Vrbica u vlasništvu  su Tihomira Timotijevića. Vlasnik ove vinarije je ozbiljan vinar,  koji se sa istom pažnjom posvetio vinarstvu, ugostiteljstvu i vinskom turizmu.  Znatna materijalna ulaganja i uloženi trud su se isplatil.  Vinarija Vrbica  se uspešno i zasluženo pozicionirala na srpskom vinskom tržištu. Po rečima vlasnika vinarije  u vinsku priču čiji je proces veoma dug ne može se ući ukoliko nemate ljubavi, znanja i novca. Ova vinarija je pravi izbor za ljubitelji vina, koji žele da uživaju u predivnoj prirodi, daleko od gradske gužve.

Na padinama  Venčaca ,Vrbičkih i Orašačkih brda pre više od sto pedeset godina  nalazili su se vinogradi. Daleke 1898 godine, Vrbica je imala 84 hektara površine pod vinovom lozom. 1903 godine osnovana je poznata Venčačka  vinogradarska zadruga, koja je postala slavna ne samo na području Srbije već i širom Balkana. Bilo je to zlatno vreme vinara i vinogradra Venčaca i Vrbičkih brda.U to vreme zabeležene su posete ovim vinogradima poznatih ljudi toga doba. Venčačka vinogradarska zadruga godinama je predstavljala  pravi biser venčačkog vinogorja i Šumadije.

Vremenom vinogradi su iskrčeni a kvalitetno vino sa ovog područja palo je u zaborav.

2003 godine, sto godina od osnivanja Venčačke vinogradarske zadruge na obroncima Orašačkih i Vrbičkih brda  zasađeni su novi čokoti. Te iste godine rođena je nova vinarija  Vrbica koja je nastavila tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina na ovim prostorima.

Prvi put ova vinarija je svoja vina predstavila na V Beogradskom salonu vina decembra 2008.godine.

Danas vinarija Vrbica u svom posedu ima 10 hektara vinograda, u kojima se uzgajaju visokokvalitetne sorte crvenog i belog grožđa poreklom iz Francuske. Godišnja proizvodnja vina iznosi 50.000 litara.

Šest vrsta vina od sorti: šardone, kaberne sovinjon, merlot, rajnski rizling, sovinjon blan, danas se proizvodi u vinariji Vrbica.

U samom srcu vinograda , vinarije Vrbica otvoren je  restoran Tarpoš, u kome  ćete uz  raznovrsne specijalitete biti posluženi i vinima vinarije Vrbica. Kompletan projekat sa enterijerom delo je vlasnika restorana  Tihomira Timotijevića.

Osim u raznim kulinarskim specijalitetima  i vinima iz vinarije, dok uživaju u gutljajima belog vina  posetioci restorana uživaće u čarobnom pogledu  na celu Šumadiju, osluškivaće  tišinu, pružati pogled na ponije, stado ovaca, zelene slapove vinove loze, sa nekog od tremova restorana.

Specijaliteti nacionalne i  internacionalne kuhinje, u restoranu Tarpoš pripremaju se od svežih namirnica, proizvedenih  u šumadijskom kraju.

Restoran  Tarpoš ima kapacitet od 180 mesta. 120 mesta je u unutrašnjosti restorana, a na tremovima i bašti može da ugosti  60 osoba. Za goste ispred restorana je obezbeđen parking.  Za goste koji žele da više dana provedu i uživaju u čarobnoj prirodi  restoran Tarpoš nudi smeštaj  u luksuzno opremljenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Restoran Tarpoš je i event  prostor u kome se mogu organizovati različite svečane manifestacije.

Vinariju Vrbica turisti mogu posetiti  grupno ili individualno, gde će se družiti sa vinarima  i naravno uživati u dobrim vinima.

Vina  nastala u Šumadiji zadovoljavaju istančani ukus svetskih vinopija.

Vina u ponudi vinarije Vrbica:

Lipar

Proizvedeno u ograničenoj količini  od  grožđa sorte Sauvignon Blanc. Suvo belo vino, svežeg i jakog ukusa pitko i osvežavajuće. Specijaliteti od plodova  mora i ribe, jela od belog pilećeg mesa, lagani sirevi i pršuta  uz ovo vino dolaze do punog izražaja.

tarpoš vinarija vrbica

Tarpoš barrique

Suvo crveno  vino napravljeno  od grožđa sorte Merlot. Zahvaljujući odličnoj kombinaciji klime, položaja vinograda i zemljišta, uz primenu savremene tehnologije  ovo vino je dobilo na  posebnosti i prepoznatljivosti. Služi se uz biftek, ramstek, meso divljači, specijalitete sa roštilja.

Venčac

Suvo belo vino koje je prvenac i ponos vinarije Vrbica, proizvedeno posebnim tehnološkim postupkom od biranog grožđa sorte Rajnski Rizling. Odlično ide uz  jela od morske i rečne ribe, belim mesom, mladom prasetinom, grilovanm povrćem i  srpskim predjelima. Savršeno se  uklapa sa voćnim tartovima i kolačima sa koštunjičavim voćem.

Menuet barrique

Suvo belo vino proizvedeno od biranih grozdova, sorte Chardonnay. Posebnost  mu daje odležavanje u barik buradima. Svetložute  boje i  kristalno bistro. Miris vina asocira na jabuku i bananu. Ovo vino  odlično se slaže sa jelima  napravljenim od  ribe, piletine i velikim brojem mekih  sireva.

Menuet

Suvo belo vino, proizvedeno od grožđa sorte Chardonnay. Odlikuje ga svetložuta boja i kristalna bistrina. Zbog kompleksnog ukusa  ovo vino ima velike mogućnosti slaganja sa jelima od ribe, piletine, pohovanim mesom, jelima sa jajima i velikim brojem mekih sireva.

Orašac barrique

Napravljeno  od grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Suvo crveno vino odležalo u barik buradima, vrhunskog kvaliteta i  harmoničnog ukusa. Purpurno crvene  boje i kristalno bistro. Orašac barrique se odlično slaže sa  začinjenim  tamnom mesima, mesom divljači, posebno srenetinom. Ovo vino, nosilac  je više lokalnih nagrada.

 Vinogradi, podrumi i restoran Tarpoš.

Vrbica bb,

34300 Aranđelovac

Skapy:+381 34 725-805

Tel: +381 63 397-087

Mob:+381 63 276-996

E-mail: tihomir@vinarijavrbica.rs

Sajt:   http://vinarijavrbica.rs/