Rakije Minić Gornja Trepca

 

Minićeva kuća rakije

Na području Trepče familija Minić živi duže od dva i po veka, a proizvodnjom rakije se bavi od pamtiveka. Još osamdesetih godina dvadesetog veka Stanimir Minić Cane odlučio je da unapredi ovaj porodični posao, i počne da se ozbiljnije bavi pečenjem rakije . U tom poslu nasledio je oca i dedu. Osim rakije od šljive odlučio je da se bavi preradom drugog voća i pečenjem rakije od njega. Danas u njegovom domaćinstvu u Trepči sve je podređeno rakiji, pa se i porodična kuća zove „ Minićeva kuća rakije“. Njegovi poslednji izumi su rakija od banane i futoškog kupusa.

Voće od koga se prave rakije otkupljuje se, ali se strogo vodi računa o geografskom poreklu svakog kupljenog ploda. Svo otkupljeno voće je sa južnih padina Vujna Suvobora i Rudnika, a dren, oskoruša i kruška takiša sa Goča. Voće se otkupljuje od proizvođača čiji se voćnjaci nalaze na nadmorskoj visini većoj od 600 metara, gde nema zagađenja.

Voćne rakije se prave od zdravih jestivih plodova kojima je otklonjena koštica. Damske rakije od trešnje, kajsije, breskve, divlje jagode, idealne su za spravljanje koktela. Rakija od breskve proizvodi se na originalan način, do kojeg je Stanimir došao dugogodišnjim istrajnim bavljenjem ovim poslom.

Ove izuzetne rakije prave se od najkvalitetnijeg voća sa sunčanih padina iz okoline Gornje Trepče.
Ljuta rakoja Minic Trepca

Proizvodnjom kvalitetnih rakija od voća Minić se bavi više od 30 godina. U Minićevoj kući rakije uvek se radi i svake godine tržištu se ponudi nešto novo i kvalitetno. Do sada je izbacio 28 retkih vrsta voćnih rakija. Na Novosadskom sajmu 2014 izložena je rakija od Futoškog kupusa. Oni koji su imali priliku da konzumiraju ovu rakiju izjavili su da ništa originalnije nisu probali u životu. Poslednje dve tri godine u opticaju su rakije od borovnice,brusnice i ribizle. Nema voća sa Suvobora, Rudnika ili Vujna koja nije prošla kroz Canetov lampek. U podrumima Minićeve kuće rakije u originalnim pakovanjima, čiji su zatvarači voskom zapečaćeni, nalaze se retke rakije od drena, trnjina, oskoruše, kupine, dinje.

 

Minićeva kuća rakije poznata je širom sveta upravo po voćnim rakijama, koje su od strane stručnih žirija na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima ocenjene za kvalitet i odnele brojne nagrade. Rezultate svoga rada ovekovečila je i dokazala na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima na kojima redovno osvaja medalje.

Od 2005 godine kada je prvi put učestvovala na Novosadskom sajmu Minićeva kuća rakije nagrađivana je visokim priznanjima za kvalitet. Poslednjih godina gotovo da nema nadmetanja za najbolju srpsku rakiju u našoj zemlji, a da Stanimir Minić nije osvojio jedno od prva tri mesta. I na Novosadkom sajmu 2014 rakija od šljive nagrađena je velikom zlatnom medaljom a rakija viljamovka zlatnom medaljom Novosadskog sajma.
Rakije Minic Srbija

Po rečima vlasnika Stanimira Minića najdraže osvojene medalje su:

-Velika zlatna medalja u Novom Sadu

-Šampion kvaliteta u Knjaževcu sa ocenom 19,20

-Šumadijska kraljica sa ocenom 19,06

Iza posebnih drvenih vrata u okviru Minićeve kuće rakije je jedan od prvih muzeja rakije po rečima gazde Stanimira jedinstven u svetu. U muzeju se čuvaju eksponati stariji i od jednog veka, rakije od 1912. do 1941. godine. Osim rakije koja je starija od jednog veka, posebno mesto u njegovoj kolekciji zauzima još rakija iz 1919. godine. Te godine rođen je Stanimirov pokojni otac. Tu rakiju Stanimir će ostaviti u nasledstvo pokolenjima.

Voćne rakije kuće Minić:

Šljiva

Rakija napravljena od prezrelih plodova šljiva Požegača ili Madžarka, crvene Šumadinke ili Ranke sa dodatkom Trnovače. Šljivovica se pravi kombinacijom starih autohtonih sorti šljiva.

Kajsija, Breskva, Vinogradarska šeptelija

Rakija dobijena od iskoštičenog i prevrelog voća, destilisanog u savremenom postrojenju za destilaciju. U kajsijevači kuće Minić osetićete najfinije arome kajsije čačanskog kraja.

Dunja

Rakija koja ima miris dunje sa ormara.

Kupina, Malina

Rakija od malina i kupina proizvedena je od plodova sakupljnijh na obroncima planine Vujan. Rakija prefinjene prirodne arome .

Oskoruša,Trnjina, Drenjina

Ovo voće od davnina se koristi kao lek. Rakija ispečena od ovih plodova ubranih na obroncima Vujna i Bukovika u sebi čuva prirodnu aromu ove planine.

Mušmula

Tradicionalna vrsta voća jedinstvenog ukusa od kojih je spravljena ova rakija naći će svoje mesto na tržištu voćnih rakija.

Trešnja, Višnja

Rakija proizvedena od plodova trešnje i višnje iz kojih je odstranjena koštica. Rakija fine arome koju možete piti i u prepodnevnim časovima i koja će probuditi sva vaša čuila.

Jabuka

Napravljena od jabuka sorte Gren Smit. Savremenom tehnologijom dobijena je rakija koja ima prefinjen buke i pitkost. Svrstava se u sam vrh srpskih voćnih rakija.

Banana

Rakija egzotičnog ukusa napravljena po šumadijskoj recepturi.

Nektarina

Zbog visokog procenta šećera, nektarina iz Šumadije se pokazala kao idealna osnova za proizvodnju rakije. Rakija prefinjene arome i mekoće. Proizvedena je u najsavremenijem postrojenju za destilaciju .

Šumska jagoda

Od šumske jagode ubrane na obroncima Vujna i Rudnika napravljena je ova jedinstvena rakija na tržištu, u kojoj se ogleda spoj tradiciije i moderne tehnologije.

Travarica, Klekovača, Orahovača

Od davnina se rakiji pripisuju lekovita svojstva. Iz tog razloga Minićeva kuća rakije je tržištu ponudila rakiju koja se proizvodi od destilata drenjka, mladog oraha i 17 vrsta lekovitih biljaka koje su sakupljene na Rtnju. Rakija blagotvornog dejstava i nesvakidašnje arome

Stanimir Minić

Gornja Trepča (10 km daleko od Cacka)

Tel:032 824 193

Mob:063 746 8246

Sajt: http://www.miniceva.info/

Najbolje kafane