Rakije destilerije Zarić – Zlatna Kraljica

Rkije destilerije zarić Na prostoru nekada čuvene destilerije Povlen nalazi se danas destilerija Zarić. Vlasnik destilerije Vujica Zarić je pravi primer kako treba domaćinski poslovati, poštovati tradiciju i povezivati sa modernom tehnologijom. Najveća je i najsavremenija fabrika voćnih rakija na Balkanu. Postojeći pogoni nekadašnje destilerije Povlen su obnovljeni i modernizovani tako da se u punom kapacitetu koristiti potencijal ovog voćarskog kraja i tradicija u spravljanju najkvalitetnije rakije. Otvaranjem destilerije Zarić povećala se potreba za uzgajanjem voća u ovom kraju. 1500 porodica kosjerićkog kraja zbog potrebe proizvodnje rakije u ovoj destileriji povećali su zasade u svojim voćnjacima, što će direktno uticati i na poboljšanje standarda voćara i ekonomski razvoj ovog kraja. Fabrika ima kapacitet za godišnju proizvodnju od tri miliona litara rakije, od čega se planira da se 60 posto proizvodnje izvozi. Destilerija ˝Zarić˝ iz Kosjerića proizvodi voćne rakije namenjene uglavnom tržištu Italije, Švajcarske, Nemačke, Slovenije, i najzaslužnija je što „mučenica“ ponovo krči put ka inostranom tržištu. Na poslovima obrade voća, destilacije i punjenja u fabrici je zaposleno 45 radnika.
U proizvodnji se koristi italijanska oprema.
U destileriji se kompjuterski pravi čak šest vrsta rakije voćnih ukusa, za koje ambalažu dizajniraju Italijani. Od voća koje uspeva u kosjerićkom kraju šljiva sorte požegača, trnovača i crvena ranka, malina koje su karakteristične za ovaj kraj, dunje, kruške, proizvodi se visokokvalitetna rakija. Rakije se distribuiraju hotelima, restoranima i bolje snabdevenim prodavnicama u Srbiji. Na meniju su pića ekskluzivnih hotela i restorana u zemlji.
Za kratko vreme destilerija Zarić je uspela za svoje voćne rakije da osvoji mnogobrojne nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima.
Rakije destilerije Zarić:
Kraljica
Kraljica je jedina srpska rakija zaštićena geografskim poreklom. Rakija koja sa pravom nosi svoje ime. Izuzetna klima na kojoj se uzgaja šljiva, ekološki uzgajani zasadi, najkvalitetniji plodovi požegače, trnovače i crvene ranke, ubrani u trenutku savršene zrelosti, zagrevanje kazana drvima, odležavanje u hrastovim kacama daju ukus i vrhunski kvalitet ovoj rakiji.
Kraljica se služi kao aperitiv, može se piti u svim prilikama. Svoj pun i raskošan ukus daje ako se služi na sobnoj, ili maksimalno rashlađena do podrumske temperature. Rakija zaista ima kraljevski ukus. Rakija Kraljica je osvajač velikog broja zlatnih medalja na svim prestižnim takmičenjima rakija i u zemlji i u svetu.
Opsesija
Rakija vrhunskog kvaliteta napravljena od potpuno zrelih i zdravih plodova maline, po jedinstvenoj recepturi.
Služi se na sobnoj temperaturi ne manjoj od 15 stepeni ili maksimalno rashlađena do podrumske temperature. Servira se kao aperitiv, ili na kraju obroka. U poslednje vreme koristi se kao osnova za spravljanje različitih osvežavajućih koktela.
Medena
Medena destilerije Zarić nastala je dodavanjem meda, propolisa i matičnog mleča na osnovu od rakije šljive prepečenice. Rakija zlatne boje koju joj daje med, služi se kao aperitiv. Odlično se slaže sa desertima od voća ili uz čokoladne kolače. Preporučuje se sobna temperatura serviranja.
Povlenka
Rakija napravljena od zrelih plodova šljiva trnovača, požegača i crvene ranke, čiji je karakterističan miris i ukus sačuvan posebnom originalnom tehnologijom i odležavanjem gotove rakije u hrastovim buradima. Služi se kao aperitiv na sobnoj temperaturi. Ide uz jača predjela, ali se odlično slaže i sa aromatičnim desertima na kraju jela.
Nostalgija
Rakija izuzetnog ukusa za čiju proizvodnju su korišćeni zreli, zdravi, slatki i aromatični plodovi dunje. Rakija lepe blago žute boje, sa izraženim sortnim mirisom.
Klekovača
Čuvena rakija kosjerićkog kraja napravljena od strogo odabrane meke šljivovice destilisane sa bobicama zrelih plodova kleke. Specijalna prirodna rakija, koja zahvaljujući bobicama lekovite biljke kleke nosi epitet zdrave rakije. Odležavanje u hrastovim buradma daje joj fino zatamnjenu, a i dalje bistru boju tamnozlatnog dukata. Servira se na sobnoj temperaturi, kao aperitiv. Ide uz predjela slanijeg i jačeg ukusa, ali i uz suve kolače poput orasnica .
Nirvana
Specijalna rakija napravljena od zrelih i pažljivo odabranih plodova kruške sorte viljamovka prethodno opranih i osušenih. Rakija je veoma raskošnog mirisa i ukusa. Služi se na temperaturi do 15°C.

Destlerija Zarić
Maksima Markovića 42
Srbija, 31260 Kosjerić
Tel:011/840 96 04;
E-mail:office@destilerijazaric.com
Sajt: http://www.destilerijazaric.com/