Sicilija leto

 

Taormina -grčki Teatar Zbog svoje istorije koja je duga  tri milenijuma, bogate kulturne baštine, očaravajuće prirode i živopisnih sela Siciliju smatraju  najintrigantnijim  ostrvom Mediterana. Nаjveće  je ostrvo Sredozemnog mora, i jedno od nаjgušće nаseljenih. Od kopna je odvojeno  Mesinskim moreuzom. Glаvni grаd ostrva je Palermo.

Etna,  najveći i jedini živi vulkan u Evropi  nalazi se na Siciliji.

Ovaj  kosmopolitski region prepun je  istorijskih spomenika, počevši od antičkih hramova, srednjovekovnih katedrala, palata I amfiteatara. Na svakom koraku na Siciliji ćete primetiti  uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što ne iznenađuje, jer je poznato da je  polovinom osmog veka pre nove ere ovo Sredozemno ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, i zavalo se Velika Grčka. S obzirom da je Sicilija  dugo bila pod uticajem grčke, na ostrvu ćete videti  veliki broj grčkih hramova.

Tlom Sicilije  prodefilovalo je mnogo naroda i kultura. Svako od njih ostavio je po neki trag, tako da moderna Sicilija predstavlja fenomenalan miks kultura Afrike, Azije i Evrope.

Ono što će Vas oduševiti   na Siciliji je poseban duh mitske prošlosti, gostoljubivost  i srdačnost domaćina, romantična večernja atmosfera u tradicionalnim sicilijanskim restoranima ili tavernama. Sicilija ima veliki broj modernih i tradicionalnih hotela koji su smešteni uz prelepe peščane plaže, ili utkani između starih građevina i kulturno-istorijskih spomenika.

Ukoliko se odlučite da provedete odmor na Siciliji ne propustite priliku da posetite glavni grad Palermo, najveći grad na Siciliji, nezvaničnu prestonicu ostrva sa preko milion stanovnika. Ovaj grad je pun kontrasta. Na jednoj strani videćete prelepe trgove i katedralu, dok će Vas na drugoj strani dočekati  siromašni kvartovi koji pokazuju naličje života Palerma. Ono što još treba videti ukoliko ste u Palermu je mesto koje se nalazi  iznad Palerma pod imanom  Monreale, u kome je vekovima  bilo sedište sicilijanskih kardinala. U ovom mestu nalazi se  istoimeni manastir, u kome možete videti izuzetno očuvane vizantijske mozaike, među kojima i velelepni Hrist Pantokrator.

Najveća znamenitost Palerma je lokalno stanovništvo sa svojim običajima i kulturom drugačijom od one koju poznajete i na koju ste se navikli.

Vino di mandorla ili vino od badema je tipičan proizvod ovog kraja. Ukoliko Vas ljubazni domaćini ponude ovim vinom obavezno ga probajte. Ne propustite priliku da probate i čokoladne bombone sa bademom ili ti  toronćini, čuveni sicilijanski desert.

Sicilija je ostrvo koje turistima ima šta da pruži. Palermo i Katanija, vulkani Etna, Vulkano  I Stromboli, kao i arheološki lokaliteti posebno privlače pažnju turista.

Duge peščane plaže  na Siciliji  važe za najbolje plaže Italije. Mnoge od njih su  nagrađene Plavom zastavom.

Ono što karakteriše Siciliju i njenu obalu su plavo-zeleno more, prijatan sitan pesak pod nogama, prelepi pejzaži. Većina plaža na  Siciliji opremljena  je ležaljkama i suncobranima, plaže imaju odvojen deo namenjen deci, a na pojedinim dežuraju spasilačke ekipe. Neke od plaža nude odlične uslove za sportove na vodi.

Sicilija je  čarobno ostrvo Mediterana za prave hedoniste. Ono što je čini nezaboravnom je mentalitet njenog stanovništva  i prelepa priroda koja  će vas uvek ponovo oduševiti,  brojni istorijski spomenici i građevine  koji su nemi svedoci mnogih kultura i prošlog vremena.

Letovališta:

Djardini Naksos

Grad na istočnoj jonskoj obali Sicilije,  jedno je od najatraktivnijih letovališta Sicilije i Jonskog mora. Djardini Naksos nalazi se na 5 kilometara udaljenosti od Taormine sa kojom je povezan redovnom gradskom linijom. Letovalište  sa uglavnom peščanim plažama prepoznatljivo je po izuzetnoj atmosferi i zabavi. Pravo je zadovoljstvo provesti letnji odmor u ovom mestu, na kome ćete imati potpun doživjaj ostrva..

Prijatno letovalište Djardini Naksos  pruža dobre uslove za sportove na vodi. Uživaćete u šetnji divnim starim gradom i veličanstvenom  rivom. Ovaj deo sicilijanske obale svakako  je privlačan turistima zbog svog položaja, prijatne klime, prirode, blizine Etne i Taormine. Brojni barovi i restorani smešteni su na samoj  obali.

Iako je Đardini Naksos malo letovalište, u njemu Vam nikada neće biti dosadno. Bogat vanapansionski sadržaj može vas propisno zamoriti.

Tokom leta Đardini Naksos  je prepun turista koji se odmaraju i uživaju na plažama.

Taormina

Taormina je grad sa oko 80.000 hiljada stanovnika, drugi  po značaju turistički grad Sicilije. Sa jedne strane okrenut je ka moru, a sa druge strane  planini Etna. Smešten je na istočnoj strani ostrva, na brdu iznad poznatih letovališta Đardini Naksos, Mazaro i Letojani. Na brdu iznad grada nalazi se prelep amfiteatar koji sa visine gleda na grad i more. Jedno je od najpoznatijih letovališta na Siciliji. Iz ovog letovališta sobzirom da je smešteno na brdu pruža se fenomenalan pogled na Jonsko more i vulkan Etna.  Do plaže možete doći žičarom, automobilom  ili hotelskim mini busevima.

Ovo je najglamuroznije letovalište na Siciliji. U prilog tome govori  činjenica  da je najskuplje. Domaćini su izuzetno gostoljubivi i uvek ce vam pomoci ako vam nesto zatreba. Taormina je kultno mesto, za odlazak u stare tradicionalne restorane, u kojima možete probati najbolje morske specijalitete kao i paste svih vrsta.

Ne propustite da posetite najznačajniji lokalitet  u Taormini -Grčko pozorište koje datira iz 2. veka pre nove ere. Dan danas u njemu se izvode predstave.

 Mazaro

Mazaro je malo letovalište koje se nalazi u podnožju Taormine. Letovalištem  dominira uvala sa plažama i ostrvo – Isola Bella. Do Taormine možete stići  žičarom  koja radi tokom celog dana. Plaže su većinom  privatne pa zakup ležaljki i suncobrana se plaća.

Posetite  Siciliju i doživite nezaboravne trenutke na ovom čarobnom ostrvu.