Putovanje na tajnovitu Siciliju

 

Najveće ostrvo Mediterana je vekovima imalo jednu od najvažnijih strateških pozicija u Evropi. Sicilija skriva ostatke antičkih gradova i hramova, najveći aktivni vulkan u Evropi i uzavreli mentalitet svog stanovništva.

Prelepa sicilijanska sela sa starim kamenim kućama, vinogradi i maslinjaci, mali gradovi  na obali još uvek čuvaju šmek stare Sicilije. Tajnovita Sicilija, ostrvo u srcu Sredozemlja, ponosna je na svoju bogatu istoriju, mitove i legende. Putovanja Sicilijom je koloristično kao i samo ostrvo, puno iznenađenja, legendi i tajni na svakom koraku. Sicilija je mesto koje svakako treba posetiti, jer se skroz razlikuje od ostatka Italije i drugih destinacija Evrope. Čarobna i mistična, dragulj južne Italije oduševiće vas prirodnim lepotama, brojnim istorijskim spomenicima i domaćinima uvek otvorenim i druželjubivim, dugim obalama i morem, bojama i mirisima koji su drugačiji. Beskrajne divne plaže, kontrast modernog i prošlosti i istorije na svakom koraku. Sicilija, ima svoj lični i prepoznatljiv pečat, pa ne čudi da je godinama među najtraženijim evropskim destinacijama.

Sicilijanske gradove Palermo, Sirakuzu, Katanju, Đardini Naksos i Taormini treba videti i doživeti.

Palermo, nezvanična prestonica ostrva sa preko milion stanovnika, je najveći grad na  Siciliji smešten u zapadnom delu severne obale ostrva, u prirodno zaštićenoj uvali, poznatoj pod nazivom “zlatna uvala”, koja je okružena planinama sa zapadne, južne i istočne strane. Palermo je grad prekrasne arhitekture. Stari deo grada  sačuvao  je odlike mnogih nekadašnjih osvajača i prepun je  znamenitosti. Gradska katedrala, iz 12. veka, Manastir San Đovani delji Eremiti, Crkva sv. Katalda, Normanska palata su građevine koje svakako treba videti.

Najveću znamenistost Palerma  ipak čini njegovo stanovništvo  različitih kultura i običaja koje možete sresti  u raznim delovima grada. Palermo je opkoljen  plantažama pomorandži i limunova.

Gradić Corleone udaljen  57 km južno od Palerma kojeg je proslavio poznati film “Kum” takođe je atrakcija koju ne smete propustiti.

Taormina, gradić ispod vulkana Etne, je najglamuroznije letovaliste i bez konkurencije najlepše turističko mesto na Siciliji. Oduševiće Vas veliko šetalište Korso Umberto, uske kaldrmisane  ulice, cvetni balkoni,  tradicionalni restorani sa sicilijanskim specijalitetima,  poslastičarnice, ulični muzičari.  Grčko pozorište, podignuto u 3 veku  p.n.e. je jedna od turističkih atrakcija ovog mesta. Dan danas se u pozorištu organizuju pozorišne predstave, modne revije, filmski festivali. Sam položaj Taormine je jedinstven i fascinantan jer se nalazi u brdu i do grada se dolazi strmim serpentinama ili žičarom.

Sirakuza, grad  star 2.700 godina, svojim dugim postojanjem i kulturnim nasleđem najprivlačniji  je grad na ovom ostrvu. Znamenitosti koje vredi posetiti u ovom gradu su::

Velelepna Katedrala sagrađena na temeljima grčkog hrama posvećenog boginji Atini.

Grčko pozorište, već dve i po hiljade godina centar kulturnog života Sirakuze, uklesano u stenu Colle Temenite najveće je na Siciliji.

U neposrednoj blizini Grčkog pozorišta nalazi se Rimski amfiteatar  sagrađen za vreme vladavine Oktavijana Avgusta. Ovaj amfiteatar je treći po veličini  amfiteatar u Italiji. Takođe je kao pozorište ceo uklesan u steni.

Dionisovo uvo je pećina koja zaista ima oblik uha,  duboka 65 i široka 11 metara, sa tavanicom visine oko 10 metara, čuvena po akustici, koja je toliko jaka da se zvuk pojačava i do 16 puta.

Impozantna građevina, tvrđava Castello Maniace koju je podigao Frederik II od Švabije nalazi se na isturenom rtu ostrvceta Ortigia, predstavlja jedan od simbola Sirakuze.

Tu su još Apolonov hram je iz 6. veka pre naše ere, ostaci Minervinog hrama, Arheološki muzej u kome se nalaze stari i veoma vredni eksponati , privlačna Fontana Aretuze.

Ovaj deo ostrva ima predivne plaže, a najlepše od njih nalaze se na oko pola sata od grada.

Katanija je drugi po veličini grad na Siciliji, smešten ispod vulkana  Etna. Grad je više puta  uništavan i ponovo izgrađivan. Staro gradsko jezgro sa trgovima, promenadama, crkvama, palatama, fontanama, sačuvano je do dana današnjeg. Veliki broj građevina je izgrađeno u baroknom stilu, zbog čega je ovaj deo grada  stavljen na spisak svetske baštine UNESKO-a.U Katanij se nalazi i najveća crkva na Siciliji – crkva Sv. Nikole. U odnosu na Palermo,  Katanija je u arhitektonskom smislu uređenija, ulice i trotoari su širi, nema mnogo pijaca, po gradu se možete sanći veoma lako.

Jedno od najatraktivnijih letovališta na Siciliji i Jonskom moru Đardini Naksos, nalazi se u podnožju atraktivnog grada Taormine, poznato je po izuzetnoj atmosferi i zabavi.

Etna pravi spomenik prirode i vulkanski div koji se izdiže iznad nivoa mora i odlučno posmatra celokupnu Siciliju je jedan od razloga zbog kojih mnogi žele da putuju na Siciliju. Iako je aktivan i stalno radi, Etna je dobroćudni vulkan, ne smatra se preterano opasnim vulkanom.  Erupcije su prizori koji nude očaravajuć pogled na osvetljeno nebo. Vulkan Etna polako izliva lavu, koja se sporo sliva niz planinu, pa se možete bezbedno kretati  pored nje. Osećaj  koji imate dok gazite po kamenčićima od lave, na nadmorskoj visini od 2800 m, a ispod vas vidite oblake, ne može se rečima opisati, već to treba doživeti.

Plaže na Siciliji sa plavo-zelenom vodom, prijatnim sitnim peskom i prelepim pejzažima poznate su kao najbolje plaže Italije.

Sicilija je raj koji očarava prirodom i šarmantim mestima gde je vreme stalo, odnosno gde vreme teče u sicilijanskom ritmu. Ono što nikada ne možete istinski opisati rečima  i što večno nosite sa sobom su ukusi i mirisi to jest gastronomski doživljaj Sicilije. U tradicionalnim sicilijanskim  jelima, kao i u degustiranju nadaleko poznatog desertnog vina Marsala, možete uživati u brojnim restoranima duž obale ili u nekim od gradova Sicilije.