Knjiga rakija – Saznajte sve o rakiji

Rakija je piće koje se najviše pije u našoj zemlji. To je naš brend na koji smo svi veoma ponosni. Činjenica je da široke mase o ovom piću veoma malo znaju.

Ilija Malović i Zoran Radoman već duži niz godina  su prijatelji, kolege i autori jedinog bloga o rakiji pod imenom  Rakija Uglavnom u kome su promovisali  rakijsku kulturu, i otkrili zablude koje vladaju o ovom piću.

Nakon višegodišnjeg istraživanja o istorijatu, proizvodnji , tehnologiji i vrstama rakije uz pomoć Vladimira Dulovića napisali su knjigu Rakija u kojoj ćete na jednom mestu saznati sve o ovom tradicionalnom piću našeg naroda.

Autori knjige su kroz zanimljive tekstove, na jednostavan i pristupačan način prikazali istorijat nastanka rakije, objasnili šta je to rakija, način njene destilacije, odležavanja, popravljanja njenog kvaliteta i sazrevanja.

U tekstovima ćete se upoznati sa vrstama rakije, kao i sa vrstama voća od koga se ona proizvodi. Saznaćete kako se rakija konzumira, sa kojim se hranom slaže. Upoznaćete se i sa retkim vrstama rakije za koje ste verovarno čuli ali niste imali prilike da ih konzumirate.To su rakije dudovača, koja se pravi od duda, rakija od dinja, rakija drenovača proizvedena od drena, rakija od oskoruša, mukinja i brekinja.

Ljubitelji kuvane rakije poznate kao šumadijski čaj naći će originalne recepte za ovo piće koje se pije zimi uz obavezno meze. Kuvanoj rakiji se pripisuje i lekovito svojstvo, da ima sposobnost da leči nazeb kijavicu i groznicu.

Takođe u knjizi možete naći i recepte za rakijske koktele, koji su obogaćeni sjanim fotografijma.

Upoznaćete si i sa destilerijama rakijskih kombinata Navip, Prokupac, Rubin i Takovo. Pročitaćete i o čuvenim manastirskim destilerijama Manastir Bukova, Manastira Kovilj i Manastira Delić i o njihovim najpoznatijim rakijama.

  1. godine nastale su prve privatne destilerije koje su obogatile rakijsku ponudu i dokazale da šljivovica može da postane važan brend naše zemlje.

Predstavljeno je nekoliko privatnih destilerija i hjihove najpoznatije rakije.

Po istraživanjima autora knjige najzanimljivije i najuzbudljivije rakije u Srbiji proizvode se u malim porodičnim podrumima  koji se nalaze od severa do juga Srbije. Svaki od ovih malih porodičnih podruma ima svoj lični rakijski pečat. Rakija proizvedena u malim destilerijama ima potencijal koji se ne može uporediti sa rakijom  iz masovne proizvodnje.

Kada pročitate o malim porodičnim podrumima, možda čete poželeti da odete i na licu mesta je degustirate, naučite od vlasnika kako se proizvodi, od kog voća, kako se pije, i uz kakvu se hranu najbolje slaže.

Širom Srbije  održavaju se brojni festivali i manifestacije posvećeni rakiji. U knjizi su navedene sve značajnije  rakijske manifestacije i festivali, kao i datumi i mesto njihovih održavanja.

U ovoj knjizi  naći ćete brojne zanimljivosti  i podatke, poput podatka da je najveći proizvođeč šljive i rakije šljivovice krajem XIX veka bila  Srbija, da je  naša najstarija rakija bila ona proizvedena od grožđa, poznata pod imenom komovica, da je  čokanj koji je u današnje vreme simbol za rakiju, nekada se koristio  isključivo za ispijanje meke rakije, koja je često  bila neprijatnog mirisa.

Svi tekstovi obogaćeni su predivnim fotografijama Dragana Bosnića.

Knjigu je izdala  Mladinska knjiga Beograd.

Značajno mesto u tradiciji našeg naroda  ima rakija, a knjiga Rakija zaslužuje da se nađe u  kućnoj  biblioteci  ljubitelja ovog pića.