Egipat Putovanje

Hurgada Egipat  hotel

Egipat zemlja veličanstvenog nasleđa, smeštena na raskršću Evrope, Afrike i Orijenta, danas je nezaobilazna destinacija i odredište turista iz celog sveta. Verovatno jedna od najmističnijih zemalja na svetu, kroz svoju istoriju poznata je kao turistička destinacija, još od vremena Herodota. Egipat je postao hit turistička destinacija.
Turisti iz celog sveta hrle u Egipat, zemlju misterije, avantura i neprocenjivog blaga, kolevku civilizacije. Egipat zemlja piramida, faraona i hramova nudi posetiocima nebrojeno mogućnosti da dožive lepotu i čari orijenta. Ne samo u letnjoj sezoni već tokom čitave godine, raznovrsni kulturni sadržaji, obilazak znamenitosti, putovanje kroz drevnu istoriju privlači mnogobrojne turiste u Egipat. Prosečno 2 miliona turista godišnje odlučuje se da poseti upravo Egipat.
Najveće interesovanje i divljenje turista koji dolaze u Egipat i dalje izazivaju Egipatske piramide, kojih u delti Nila i okolini Kaira ima ukupno 84. Najpoznatije su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova.
Egipat je danas razvijena turistička destinacija koja osim bogate istorije nudi odmor, aktivnosti na vodi, boravak u pustinji, jahanje kamila, vožnju brodićima po koralnim ostrvima. Predivno Crveno more, interesantan noćni život, mnoštvo luksuznih hotela i restorana, romantično i uzbudljivo krstarenje rekom Nil, bogat kulturni život dostupni su turistima. Zato ne čudi da oni koji su boravili u Egiptu nose nezaboravne utiske iz ove čarobne zemlje, zemlje veselih i srdačnih ljudi, dobre muzike, lepih pejzaža i nebrojeno mogućnosti za dobru avanturu i zabavu.
Na Crvenom moru, plaže su, ipak najlepše. Prosečna temperatura vazduha je 33 stepena, a mora 27 stepeni.
Luksuzni hoteli, podvodni svet, duge peščane plaže i prelepo more učiniće da osetite delić pravog raja koji Egipat nudi.
Egipat je uobičajena destinacija tokom leta, ali ako je poznato da je cele godine prosečna temperatura oko 30 stepeni, onda možete provesti odmor u nekom od luksuznih hotela i u jesenjim i zimskim mesecima.

Hurgada
Na toplom i čistom Crvenom moru poznatom po koralnom blagu nalazi se Hurgada jedno od najpoznatijih letovališta Egipta. Udaljena je 475 km južno od Kaira. Od malog ribarskog mesta, prerasla je zadnjih decenija u moderno i najznačajnije letovalište. Grad danas broji oko 250.000 stanovnika i proteže se na 50 km uz more. El Dahar je stari deo grada i zadržao je orijentalni duh, Sakalla je noviji deo grada, dok El Memsha predstavlja moderan turistički deo grada sa dugim šetalištem. Na obali dugoj oko 50 km nalazi se preko 250 hotela različitih kategorija. Najtoplije more na svetu , bele peščane plaže, bogat noćni život u brojnim svetski poznatim klubovima, restoranima, kafićima i barovima sa nazaobilaznim trbušnim plesom, velika ponuda suvenira i začina u orijentalnim bazarima, šetnja po Memši, mogućnost odlaska na izlete su samo neke od prednosti letovanja u Hurgadi. Zato i ne čudi da je Hurgada glavna turistička destinacija Egipta prepuna turista tokom čitave godine. Hurgada može da zadovolji ukus svakog turiste
Najveća atrakcija Hurgade je besprekorno čisto i toplo more, duge plaže, novi hoteli koji svojom lepotom oduzimaju dah, sa izuzetno bogatim sadržajima. Većina hotela poseduje bazene i sportske centre, tako da je turistima dostupno ronjenje, jedrenje, safari brodom, razgledanje živopisnog i bogatog podvodnog sveta iz brodova sa staklenim dnom i još mnogo toga.
Za turiste koji se profesionalno ili amaterski bave ronjenjem Crveno more je pravi mamac. Hurgada je treći ronilački centar na svetu.Pažnju i divljenje turista privlači predivna flora i fauna, i korali ispod površine mora.
U Hurgadi su izrazito topla leta, sa suvom pustinjskom klimom uz stalni povetarac koji olakšava podnošenje visokih temperatura, koje su karakteristične za juli i avgust mesec. Zimi temperature se spušta na prijatnih 20 – 25 stepeni.
Ukoliko se odlučite da Egipat leto provedete u Hurgadi možete uživati u brojnim izletima na koje zbog dobre lokacije možete otići iz ovog letovališta. Imaćete prilku da vidite obližnja ostrva koja su pogodna za ronjenje, plivanje ili pecanje. Takođe, možete krenuti džipom u pustinju, obići autentično beduinsko selo i provesti noć pod zvezdanim nebom u pustinji. Tu su i izleti do Kaira sa posetom čuvenim piramidama.
Ukoliko Hurgada bude Vaš izbor uverićete se da zemlja faraona, piramida i Crvenog mora danas turistima nudi neverovatan luksuz.
Brojni kafići i klubovi rade do ranih jutarnjih sati. Ulazak u klubove se skoro svuda naplaćuje, a žurke se organizuju tokom cele nedelje.
Osim zabave, prelepog mora i peščanih plaža, grad obiluje prodavnicama u kojima možete pazariti suvenire.
Šarm el Šeik
Do skoro Šarm el Šeik je bilo malo ribarsko selo sa stotinak stanovnika. Svoj turistički procvat doživeo je tek nakon migracije i kasnije emigracije Izraelaca. Ovo je najposećenija destinacija na Sinajskom poluostrvu. Čak i za najzahtevnije turiste Šarm El Šeik nudi beskrajne mogućnosti za odmor. Prelepe peščane plaže, na kojima se možete bezbrižno izležavati na suncu, nezaboravne ekskurzije u pustinji, najbolja mesta za ronjenje, egzotična i bogata flora i fauna, predivna hrana, ludi noćni provodi, egzotična muzika su razlozi da se odlučite da odete na letovanje u Šarm el Šeik. Ovo poznato mondensko letovalište udaljeno je 480 km od Kaira. 15 km duga obala koju čine koralni zalivi Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, okružena je beduinskim naseljima, planinama i pustinjom.
Plaže u Šarm el Šeiku su uglavnom private, i vlasništvo su hotela. Za određenu novčanu nadoknadu turisti mogu koristiti plažu hotela iako nisu njihovi gosti. More je dosta toplo I izuzetno bistro.
Najpoznatiji centar Šarm el Šeika Nama Bay je zaliv u kojem se už šetališta nalaze brojni hoteli, kafići, restorani, prodavnice. Nama Bay je srce događaja i večernjih provoda. U brojnim kafićima u ponudi imate i nargile, koje su tokom proteklih godina postale pravi hit među turistima.
Čarobne gotovo nestvarne plaže i koralni grebeni, raznovrsni podvodni morski svet zainteresovaće ljubitelje ronjenja. Ronjenje je glavna zanimacija u Šarm el Šeiku. Najbolja mesta za ronjenje su grebeni Tirana i Ras Muhameda, do kojih možete doći brodićem za nepunih 2 sata vožnje.
Jedan od najpopularnijih izleta je jednodnevni izlet do Kaira i obilazak piramida.
Šarm el-Šeik, iz godine u godinu privlači sve više turista, i jedno je od najposećenijih turističkih mesta Arabije.