Vinarije u Srbiji

Vina  vinarije Zvonko Bogdan

Za dobro grožđe potrebno je odgovarajuće područje, klima i savršeni uslovi, dok za dobro vino treba mnogo truda i posvećenosti.

Najznačajnije regije za proizvodnju vina  u Srbiji su  zapadno moravska, timočka, šumadijsko-velikomoravska,pocerska,sremska,banatska,subotičko – horgoška,kosovsko- metohijska,niško-južnomoravska.

U ovim područjima gaje se autohtone vrste grožđa, kao što su prokupac, vranac, plovdina, ali dobro uspevaju i burgundac, italijanski rizling, smederevka. Vinarije, kojih je sve više na prostoru Srbije, pravi su mali muzeji sa bačvama najkvalitetnijih vina.

Po verovanju  u krajevima  gde uspeva grožđe žive dobri, plemeniti i veseli ljudi koji su odlični znalci uzgajanja dobrog grožđa i pravljenja piće Bogova.

Pravi ljubitelji  dobrog vina  spremni su da pređu  dug put  da bi probali  vrhunska vina.

Mnogobrojne vinarije širom Srbije spremno i na jedinstven način  dočekuju goste i pružaju im  svojstveni užitak u vinu, i nezaboravne trenutke. Vinarije su postale odlična destinacija za prave hedoniste, za odmor, relaksaciju ali i za organizaciju poslovnih događaja.

I ne čudi da vinski turizam  postaje sve popularniji,  jer predstavlja specifičan oblik odmora, u kombinaciji sa degustacijom vina određene vinogradarske regije, uživanje u prirodnim lepotama, običajima i kulturno–istorijskim znamenitostima te regije.

Vinski turizam u Srbiji  je tek pre nekoliko godina počeo da se razvija,ali do danas  napredak je očigledan. Turistima je u ponudi  devet vinskih puteva kojima mogu obići najpoznatije vinarije Srbije  i degustirati vrhunski kvalitetna vina, uživati u tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji, obići vinograde i upoznati se sa načinom pravljenja vina.

Neke od renomiranih vinarija turistima u objektima koji su u sklopu vinarije  nude i prenoćište.

Vinogradarstvo u Srbiji postalo je značajna poljoprivreda grana sa velikim kapacitetima. Na osnovu broja vinarija koje su poslednje dve decenije nastale u Srbiji, Srbija se ubraja  u značajne proizvođače i potrošače grožđa i vina u regionu zapadnog Balkana. Iz godine u godinu zainteresovanost za vinogradarstvo i proizvodnju vina je sve veća. godine u godinu sve više raste. Duga tradicija vinarstva u Srbiji, prirodni resursi, i povoljna klima su garancija uspeha srpskih proizvođača vina, uz  dugogodišnje iskustvo i veliko znanje, jer ovaj zanat se ne uči preko noći.

Mnogobrojne  osvojene nagrade i medalje na najpoznatijim svetskim takmičenjima su samo potvrda da su srpske vinarije u ekspanziji.

U južnom i jugoistočnom delu Srbije nalazi se  Niško-južnomoravski region koji  o buhvata prostranstva u slivovima Južne Morave, Nišave i Toplice. Najpoznatija vinarija je  Podrum Aleksić iz Vranja.

Najznačajnija vinogorja zapadno moravskog regiona su  Rasinsko i Aleksandrovačka Župa.Najveća vinarija ovog regiona je Rubin, a od manjih vinarija poznate su vinarija   Botunjac,  vinarija Ivanović,  vinska kuća Minić,  vinarija Radenković i vinarija Spasić.

Šumadijsko-velikomoravski rejon prostire se od Beograda i obuhvata celu Šumadiju. Smederevskim vinogradima i vinarima priroda je dala sve ono što je potrebno za dobro grožđe i vino, a oni su  tu blagodet pametno iskoristili. U ovom regionu su brojne male vinarije, od kojih su  najpoznatije : Radovanović iz  Krnjeva,  Aleksandrović iz Topole, Janko iz Smedereva i Vrbica iz Aranđelovca, Kraljeva Vinarija Oplenac.

Južno od Save,  istočno od Drine, na padinama planina  Cer i Vlašić, prostire se Pocerski region.Ova regija dugo je bila poznata kao šljivarski kraj. Da postoji mogućnost uzgajanja vinove loze i proizvodnja  vina vrhunskog kvaliteta dokaz je podrum Jelić.

Na obroncima Fruške Gore prostire se sremski region. Najveća koncentracija vinarija je u Sremskim Karlovcima. Specifično i poznato  vino ovog regiona Bermet  stiže isključivo iz Sremskih Karlovaca. Bermet je  vino koje se davno služilo na Bečkom dvoru, a nalazilo se i na vinskoj karti  čuvenog Titanika.  Najpoznatije vinarije ove regije su : Kiš, Kovačević, Mačkov Podrum.

Na severoistoku Srbije, u okolini Vršca prostire se banatski region. Vršačko vinogorje se prostire na brdovitim terenima oko Vršca. Poznata vinogorja ovog regiona su  Vršačko, Kovin i Biserno ostrvo, i predstavljju najznačajnije vinogradarske regione u Srbiji. Vrhunska i kvalitetna vina ovog vinskog regiona su muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling i  popularno stono vino banatski rizling. Poznate vinarije su Vršački vinogradi i vinarija Selecta.

Subotičko- horgoški region čine Palićko i Horgoško vinogorje. U ovoj regiji je značajan broj vinarija, kako  manjih porodičnih tako i  vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje. Najpoznatije vinarije ovog kraja su vinarija Zvonko Bogdan, DiBonis i WOW.

U našoj  južnoj pokrajini smešten je  Kosovsko-metohijski region koji  ima bogatu tradiciju i iz koga jevinogradarstvo krenulo da se širi po Srbiji. Najčešće zastupljene sorte grožđa su  Burgundac, Gamay i autohtona sorta Prokupac. Poznate vinarije ove regije su vinarija Antić iz Orahovca i Vinica Petrović iz Velike Hoče.