Grčka ostrva

Od preko 1400 ostrva koje Grčka poseduje, naseljenih je tek 227, dok su ostala male površine i nenaseljena.

U najpoznatija i najveća grčka ostrva spadaju : Krit, Tasos, Zakintos, Skiatos, Krf, Evbeja, Rodos, Krf,  Amuliani.

Jedinstvena i fscinantna  lepota, prirodne lepote, bogato  kulturno-istorijsko nasleđe, prijatna klima,  gostoljubivi domaćini, samo su  neki od razloga zbog kojih su  najposećenija turistička destinacija upravo grčka ostrva.

Na prostorima gde se nalaze grčka ostrva  još od najranije istorije, gradile su se palate, svetilišta,  crkve, tvrđave i  manastiri. Na prošlost i tradicionalni način života danas nas podsećaju stara naselja  sa belim kućama bez krovova i uske  ulice koje vode do ribarskih luka  Svako od ovih ostrva predstavlja svet za sebe, i o svakom se može ispričati jedinstvena priča.

Osunčana  toplim mediteranskim suncem, okupana svežinom mora, prekrivena viševekovnim maslinjacima i vinogradima, grčka ostrva su idealna  turistička destinacija za  odmor.

Krit – Najveće ostrvo  Grčke i peto  po veličini na Mediteranu nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike, okruženo Libijskim, Egejskim i Jonskim morem. Na ostrvu uglavnom u gradovima  živi  oko 500.000 stanovnika. Glavni grad je Heraklion.

Opušteni način života, drevna istorija, penušavo more, masivni planinski masivi  prosečeni klisurama i dobro vino, čine  da se Krit  smatra savršenim mestom za letovanje. S obzirom da u samim gradovima nema klubova i barova na plaži grčka ostrva se preporučuju turistima starije generacije i porodicama sa decom. koji žele miran odmor.

Na severnoj strani ostrva nalaze se Hanja, Retimno i Agios Nikolaos, prava mondenska letovališta, sa hotelima, peščanim plažama, skupim  restoranima i buticima koji će Vam  pružiti potpun doživljaj.

Za mlade željne provoda, koji vole da zamene dan za noć , tu su  Hersonisos i Malja, mesta udaljena dvadesetak kilometara od aerodroma i glavnog grada Herakliona , koji su centri noćnog života na ovom grčkom ostrvu.

Na desetak kilometara udaljenosti od Agios Nikolaosa nalazi se malo mesto Elounda poznato  po najluksuznijim hotelima u celoj Grčkoj, malim kamenim plažama i terenima za golf. Ovo mesto je stecište poznatih javnih ličnosti celog sveta.

Krf – Jedno od najlepših grčkih ostrva Krf spada i u  najposećenije i najpopularnije.

Ostrvo koje ima veoma bogatu istoriju, izuzetnu arhitekturu i prirodu, neverovatno lepe plaže, masline, voće, začine i vino  svake godine privuče mnogobrojne turiste iz celog sveta, kao i poznate svetske zvezde i javne ličnosti. Na Krfu ima šta i da se vidi, jer je  Krf  prelepo ostrvo koje vredi obići. Preko 40 plavih zastavica  svrstavaju Krf  u ostrva sa  najčistijim plažama i morem na celoj teritoriji Grčke.

Krf  glavni grad ostrva spada  među najlepše gradove u Grčkoj. Grad  karakteriše obilje zelenila, divni trgovi, uske ulice u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura.

Dve tvrđave stara i nova nalaze se u  centralnom delu grada. Pogled sa obe tvrđave je fantastičan. Najposećenija ulica Liston  karakteristična po mnogobrojnim fenjerima, pružiće Vam poseban doživaj u večernjim satima.

Grad je božanstven, i za svakoga  ima po nešto. Divne, uske ulicice sa slatkim radnjicama, prelepi restorančići.  Za turiste kojima je smeštaj na Krfu skup preporučujemo boravak u Dasiji ili Ipsosu. Oba ova mesta su na idealnoj lokaciji, u sredini ostrva.

Ne propustite da uživate  u sportovima  na vodi, ronjenju ili biciklizmu, kao i u lokalnim specijalitetima i sitnim kolačima koji su neprevaziđeni.

Zakintos – Najjužnije ostrvo u Jonskom moru, sve je popularnija destinacija za letovanje.  Ako sanjate o odmoru na ostrvu sa najlepšom plažom Navagio, bogatim istorijskim nasleđem i brojnim festivalima, onda je Zakintos pravi izbor.

Bujna vegetacija, mnogobrojni maslinjaci i borova šuma spuštaju se sve do mora.

Veliki broj plaža smešten je na severu, istoku i jugu ostrva, dok na zapadnoj strani ostrva  se nalaze brojne  morske pećine i uvale, od kojih je najpoznatija Plava pećina na severo- zapadu ostrva. Ukoliko Vaš izbor bude ostrvo Zakintos uživaćete u prelepim plažama, blagoj klimi, kristalno plavom moru i magičnom zalasku sunca.

Zakintos je pravi izbor za ljubitelje prirodnih lepota.

Rodos –Ostrvo koje ima oko 300 sunčanih dana  godišnje i na kome je prosečna temperatura 25 stepeni celzijusa  u periodu april-oktobar. Jedno je od omiljenijih mesta  za odmor. Osim što je poznato po plažama, zabavi na suncu i noćnom životu, ovo ostrvo  je istorijski i kulturni centar. Pojedine  građevine datiraju još iz Vizantijskog doba. Brojni muzeji koje preporučujemo da posetite  puni su  drevnih relikvija koje odišu umetnošću. Duž ulica protežu se luksuzni hoteli, prodavnice i restorani u kojima  možete uživati u ukusu tradicionalne grčke i internacionalne kuhinje.

Santorini – Ovo jedinstveno grčko ostrvo jedno je od najvećih i najlepših u Egejskom moru. Poznata sela ovog ostrva su  Oia i Fira. Nalaze se alaze na velikim liticama te stoga nude  predivan  pogled na more i potonuli vulkan.

Fira glavni grad ostrva  nalazi se na zapadnoj strani Santorinija. Smešten  je na ivici impresivne litice, na  oko 250 metara nadmorske visine.

Oia je grad udaljen  10 kilometara severno od Fire i najpoznatije je mesto na Santoriniju,  ponajviše zbog zalaska Sunca i svoje arhitekture.

Grad deluje kao da je  iz mašte, Sunce je tu glavna atrakcija  pa se ljudi  u predvečerje okupe na obližnjim liticama ili na staroj tvrđavi Kastel Agois Nikolaos  i posmatraju  njegov zalazak.

Oia je inače stecište brojnih umetnika kojima su gradske ulice postale galerija i atelje. Centar ovog mesta obiluje  trgovinama, restoranima i kafićima.

U odnosu na glavni grad ostrva  Firu,  Oia  je nešto mirnije mesto.

Lefkada – Ono po čemu se Lefkada prepoznaje je šarenilo boja koje se stapaju sa tirkizno plavim morem, bujna vegetacija, nesvakidašnje plaže, prelepi trgovi. Lefkada je ostrvo fantastičnih pejzaža, dugih peščanih i šljunkovitih plaža  Osim  prekrasnih plaža sa belim peskom  Lefkada nudi i bogat  kulturni i zabavni sadržaj. U barovima i diskotekama ima dosta provoda i noćnog zivota. Izlasci sunca na istočnom delu ostrva su magični i treba ih doživeti. Lefkada je grčko ostrvo pogodno za sve one koji su željni avanture, putovanja, lepote mora i plaža.

Mikonos–  Ostrvo kosmopolitskog karaktera i burnog noćnog života. Mikonos je mondensko letovalište i jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, na kojem poznate svetske ličnosti imaju svoje domove.. U večernjim satima fantastičan provod  Vas očekuje na “Rajskoj plaži” i u gradu. Najpoznatije plaže u celoj Grčkoj  na kojima party traje 24 časa,  nalaze se na Mikonosu, a to su Paradiso i Super Paradiso. Sa Mikonosa  postoji mogućnst jednodnevnih izleta na obližnja ostrva. Osim dobrog provoda na ovom grčkom ostrvu možete posetiti  arheološki muzej  i doživeti Grčku vekovima u nazad, osetiti istoriju  Grčke obilaskom  biblioteke, folklornog muzeja i poznate crkve Paraportiani.

Tasos – Ostrvo koje će Vam pružiti  neograničene mogućnosti za bezbrižan, sadržajan i udoban odmor. Oduševiće Vas bogata vegetacija, nepregledne borove šume, plantaže maslinjaka, blaga klima, peščane plaže, bezbroj uvala. Zlatna plaža sa kristalno čistim peskom i tamno plavim morem je najveća i najpopularnija. Osim nekoliko većih plaža  Tasos nudi brojne male  i praktično neobeležene plaže koje su idealne za avanturiste i istraživače.  Glavni grad  ostrva je Limenas, ujedno i najveća luka i administrativni i kulturni centar ostrva. Tasos je jedno od omiljenijih i posećenijih turističkih destinacija severne Grčke.

Tasos je grčko ostrvo na kome ćete odmoriti ne samo telo nego i dušu.