Kenija zemlja prirodnih atrakcija

Jedna od  turistički najposećenijih dražava Afrike, Kenija  nalazi se u istočnom delu centralne Afrike. Na jugoistoku izlazi na Indijski okean, a na krajnjem jugozapadu na drugo najveće slatkovodno jezero na svetu Viktorija. Svojim posetiocima sem čuvenih safari tura, nudi uživanje na  prekrasnim peščanim plažama oivičenim palmama, koje zapljuskuje voda Indijskog okeana, planinske vrhove Kilimandžara, druge najveće planine na kontinentu prekrivene snegom,  prirodu sa obilnim rastinjem, uredjene prirodne rezervate, karakteristične primerke divljeg životinjskog sveta, tradicionalnu plemensku kulturu i  lokalne kulinarske specijalitete. Kenija je zemlja dramatičnih ekstrema i klasičnih kontrasta. Stanovništvo  Kenije je veoma gostoljubivo. Uvek će se truditi da posetiocima prikažu svoju zemlju u što boljem svetlu. Glavna turistička sezona je tokom janura i februara.

Kenija je zemlja gde priroda nije štedela. Zemlja  divlje, neukroćene lepote sadrži brojne prirodne atrakcije koje vrede posete. Kenija očarava svojim prirodnim lepotama,  morem,rekama, jezerima, planinama i pustinjama.

Najveća znamenitost Kenije su nacionalni parkovi, gde možete videti predstavnike afričke  flore i faune u punom sjaju, doslovno sa udaljenosti dužine ruke. Najveći i najpoznatiji  nacionalni parkovi Kenije su  Masai Mara, Aberdare i Tsavo Est i Nakuru

Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova ne samo u Keniji, već i u celoj Africi je Masai Mara,smešten  u jugozapadnom delu zemlje, u blizini grada Naroka.Na površini od  320 kvadratnih kilometara, na jedinstvenom mestu i destinaciji za posmatranje divljih životinja, imate priliku  da vidite lavove u svom prirodnom okruženju.Osim njih tu su i  šimpanze,  nilski konji, žirafe, zebre, hijene, šakali, i još mnogo drugih životinja koje će vas jednostavno oduševiti.  Više od 470 vrsta životinja su  stanovnici ovog područja. Migracija više od milion  različitih životinja je jedno od najimpresivnijih događaja u ovom rezervatu.

Nacionalni park Aberdare smešten je izvan  glavnog grada Najrobija. Na  766  kvadratnih kilometara možete videti  šume i slikovite pejzaže, kristalno čiste vodopade, crnog leoparda, nosoroga, antilope, divlje svinje, slonove i lavove kao i mnoge druge divlje životinje  koji slobodno šetaju po parku . Zbog guste vegetacije tradicionalni safari u džipovima nije izvodljiv,pa oark možete pogledati  samo peške, što izlet čini ne samo zabavnimj već i  ekstremnim.Nacionalni park Aberder ima hotele u krošnjama drveća.

Tsavo Est, je najveći, najstariji nacionalni park koji se nalazi između Mombasa i Najrobija. Čine ga  nacionalni parkovi Zapadni Tsavo i Istočni Tsavo.Krajolik parka je jedinstven po tome što je kombinacija  brda, ravnice i kamenite planine, koje nadopunjuje  sjaj jezera sa kristalno čistom vodom. Među drevnim baobab drvećem, nalik na ogromne kišobrane možete posmatrati  život desetine vrsta sisavaca, i preko  400 ptica.

Oko predivnog plitkog jezera, smešten je nacionalni park  Nakuru, jedno od najveličanstvenijih mesta za posmatranje ptica na svetu, koje posećuju jata ružičastih flamingosa, nekada i do milion u istom momentu.

Najrobi

Najnaseljeniji u najveći grad istočne Afrike, sa preko tri miliona stanovnika, ujedno je i prestonica Kenije. “Zeleni grad na suncu”,  kako drugačije zovu Najrobi, danas je  glavni kulturni i ekonomski centar  i jedna od  glavnih destinacija za safari u Africi. Ravnice, šume, stene  i nisko rastinje u okolini grada nude jedinstven pogled na prirodu Afrike, zajedno sa brojnim divljim životinjama i afričkom kulturom.

Šta posetiti u Najrobiju?

Afrički fond za ugrožene divlje životinje

Jedinstvene Rotšildove žirafe, karakteristične po tamno smeđim mrljama sa blagim linijama i potkolenicama na kojima nema mrlja, nalaze se u svom prirodnom staništu. Možete ih dotaknuti i fotografisati se sa njima.

Nacionalni park Najrobi

U nacionalnom parku koji je udaljen desetak minuta vožnje od centra Najrobija, nalazi se velika i raznovrsna populacija divljih životinja. Jedan je od najuspešnijih utočišta za nosoroge u Keniji.

Bomas of Kenya

Selo Bomas smešteno je  južno od Najrobija. U ovoj turističkoj atrakciji  upoznaćete  lokalnu kulturu. Različite etničke grupe kroz predstave, ples i pevanje, prikažaće vam  plemenske običaje  Kenije.

Kuća i muzej Karen Bliksen

Kuća u kojoj je živela danski pisac Karen Bliksen između 1914. i 1932. godine, po čijem je delu snimljen film  „Moja Afrika“ pretvorena je u muzej. U sklopu muzeja nalaze se vrtovi veličanstvene lepote.

Nacionalni muzej

Kroz niz eksponata iz raznih plemena, u muzeju je prikazana kultura Najrobija. Videćete i  brojne fosile, među kojima je kolekcija od preko 900 ptica.

Mombasa

Uz samu obalu Indijskog okeana  smešten je drugi  grad po veličini, i najznačajnija luka  u Keniji, Mombasa. Grad najvećim delom leži na istoimenom  ostrvu, dok je mostom povezan sa kopnom. Ovo je verovatno najstarije naseljeno obalsko mesto na čitavom afričkom kontinentu.

Diani i Nyali  su savršene plaže sa belim peskom  koje se stapaju sa Suncem obajsanim morem, na kojima možete uživati  ispod ogromnih palmi i  velelepnih stabala baobaba. Obala Kenije poznata je po predivnim, dugim peščanim plažama i tirkiznim morem sa koralnim grebenima.

Stari grad ovog velikog, ali siromašnog grada Kenije, takođe je vredan posete. Brojni suvenir šopovi nalaze se u krivudavim uličicama.. Posetite tvrđavu Isus sagrađenu u 16. Veku, koja je danas istorijski muzej, a nekada je bila okosnica mnogih bitaka. Iza tvrđave nalazi se veličanstven park sa ogromnim palmama.

Svakako jedna od atrakcija Mombase je Nacionalni park Mombasa. Miris divljine odvešće Vas kroz netaknutu prirodu Kenije, u kojoj ćete uživati u nesvakidašnjim predelima i  krdima divljih životinja na slobodi.

Jezero Viktorija

Jedna od najvećih atrakcija Kenije  je drugo najveće slatkovodno jezero na svetu Viktorija. Na ovom mestu izvire najduža reka sveta – Nil. Jezero se prostire  na površini od 70.000 kvadratnih kilometara.  Nalazi se na tromeđi  Kenije, Tanzanije i Ugande. U njemu se nalazi i fantastični arhipelag sa više od 80 ostrva. U  obilazak jezera ide se kanuima.Videćete   različite vrste ptica, posmatrati nilske konje, i uživati u  predivnim pejzažima ovog ogromnog jezera.