Plavinci –vinarija koja proizvodi organska vina

vino vinarije plavinci

Između dve ade kod Grocke, na brežuljcima pored Dunava smeštena je  Vinarija Plavinci.

Od samog početka  vlasnici vinarije  imali su ideju da proizvode što prirodnija  i kvalitetna vina,  uz korišćenje tradicionalnih metoda i novih tehnologija, bez ikakvih štetnih dodataka, koji bi promenili  prirodan karakter vina.

Proizvodnja u ovoj vinariji je organska. Grožđe se uzgaja bez upotrebe pesticida, herbicida, fungicida i veštačkog đubriva.

Zahvaljujući tome što su sorte grožđa koje se uzgaja otporne na bolesti i insekte, uzgajanje vinove loze je bez prskanja, pa čak nekad  i bez u organskoj proizvodnji   dozvoljenih preparata.

Za uzgoj  se ne koristi  ni mineralno đubrivo ni životinjski stajnjak, već samo organski kompost biljnog porekla i preparati napravljeni od  divljih biljaka.

Vinograd  na kome se gaji grožđe se ne ore, ne tanjira i ne frezira. Prostor ispod čokota obrađuje se ručno motikama.

Kako bi obezbedili  što kvalitetniju sirovinu za proizvodnju vina , izbor sorti vinove loze pao je na regent i panonija.

Regent je sorta  vinove loze koja je dosta zastupljena u vinogradima Nemačke, Austrije i Engleske. Grožđe ove sorte otporno je na mrazeve i bolesti. Daje intenzivno obojena crvena vina, bogate teksture sa dosta ekstrakta. Regent je rana sorta, pa berba  grožđa kreće već polovinom avgusta.

Svakom grozdu, svakoj flaši vina u ovoj vinariji se posvećuje posebna pažnja. Grožđe se bere ručno, cedi, flašira i etiketira.To iziskuje mnogo više utrošenog vremena po flaši, ali kada probate vino vidi se da se trud isplati.

Vina ove vinarije su jedinstvena i ne liče na bilo koje  domaće vino koje ste do sada probali.  Crveno vino Indigo  se pravi od sorte grožđa regent koje jedino ova vinarija uzgaja  na celom Balkanu. Sortu panonija gaje samo tri vinara u Srbiji. Od njega vinarija Plavinci  pravi belo vino Ćilibar.

Prva vina ove vinarije nastala su 2014. godine.

  Vina u ponudi vinarije Plavinci:

Ćilibar

Suvo belo vino proizvedeno  je sorte Panonia  koje je organski gajeno gajeno u sopstvenom vinogradu. Ovo moderno i osvežavajuće vino ima boju ćilibara, arome dinja, kajsija i jabuka.

Najbolje ga je služiti na  temperaturi  od 12ºC – 14ºC. Pola sata pre konzumiranja  neophodno  ga je pretočiti i izložiti vazduhu.Slaže se sa  svinjetinom  i jagnjetinom, plavu ribu i plave sireve.

Indigo

Suvo crveno vino proizvedeno je od sorte Regent koje je organski uzgajano u sopstvenom vinogradu. Jako obojeno tamno vino u kome preovlađuju arome nara, višnje i kupine.

Služi se na temperaturi 16ºC – 18ºC. Da bi  u vinu Indigo  u potpunosti uživali potrebno je da ga dva sata pre konzumiranja pretočite i izložite vazduhu.

Slaže se sa masnim sirevima, gulašom, mućkalicom, jelima od divljači, biftek,  i jelima sa jakim sosom.

Ribela

Ovo specijalno suvo voćno vino  proizvedeno je od  više sorti crne ribizle koje su neprskane i koje nisu  prehranjivane  veštačkim đubrivom, uz dodatak livadskog meda  sa obronaka Tare rastvorenog u mlakoj destilovanoj vodi kako bi se dobila koncentracija šećera, koja je  dovoljna da vino  sadrži od 12%-13% alkohola.Visina alkohola izdvaja ovo vino od ostalih voćnih vina koja su u ponudi na tržištu.

Služi se  blago rashlađena na temperaturi  12ºC – 14ºC. Slaže se uz roštilj i gulaše.