Sardinija ostrvo predivnih plaža

Sve popularnija destinacija za odmor, ostrvo Sardinija, drugo je po veličini ostrvo Mediterana, smešteno na zapadnoj obali Italije.

Netaknuta priroda, savršene plaže i more koje se preliva u svim nijansama plave i zelene boje, litice i pećine, male stenovite  uvale , gostoljubivi domaćini spremni da podele svoju kulturu, običaje i lepotu predela, su ono što će vas oduševiti na ovoj jedinstvenoj destinaciji.

Na 2000 kilometara dugoj obali koja se proteže ostrvom, nalaze se brojne kako uređene, tako i divlje plaže. Jedna od najpopularnijih lokacija na Sardiniji je Kosta Smeralda:  „Smaragdna obala “ vrhunsko letovalište za svetski džet set. Lepota „Smaragdne obale“ je  stvarna i fascinantna.   Šezdesetih godina dvadesetog veka poznati milioner  Aga Karim Kan, posetio je Sardiniju, i oduševivši se jedinstvenom i divljom  lepotom odlučio da kupi deo obale severno od gradića Olbija, dug desetak kilometara i izgradi mesto za odmor za turiste  sa dubljim džepom. Uz maksimalno očuvanje prirode iznikla su luksuzna letovališta, Porto Ćervo i Porto Rotondo, u kojima se nalaze  specijalno uređene plaže, luksuzni hoteli, noćni klubovi, otmeni restorani, marine, golf tereni i jahting klub. Lepote plaža su nestvarne,  a obala  u ovom delu je je puna  intimnih uvalica, na kojima možete potražiti mir i uživanje.

Mnogo  toga privlači  turiste u Sardiniju. Osim plaža, smaragdnog mora, tu su i dva mala sela Bosa i Kastelsardo koje smatraju najlepšim u Italiji, kao i gradovi koji odišu istorijom.

Popularne turističke atrakcije Sardinije

Kaljari

Glavni grad  Sardinije, Kaljari, u kome živi oko  500 000 stanovnika, smešten je na  južnom zalivu, na glavnoj ostrvskoj luci, i predstavlja jedan od glavnih ulaza na ostrvo. Vredan posete je veoma očuvan i netaknut istorijski centar, u kome se nalaze građevine iz  dvanaestog i trinaestog veka, od kojih ćemo pomenuti Španski zamak i katedralu iz 13. veka .Kaljari osim  kulturnih znamenitosti ima i jednu od najdužih plaža na Sardiniji,dugačka 8  kilometara, karakteristična po  veoma čistoj vodi  i finom sitnom pesku. Da bi u potpunosti uživali turistima su dostupni  brojni barovi i restorani, kao i prodavnice. Sjajan noćni život je veoma aktivan u klubovima. Kaljari je prava prestonica, grad specifičnih prostora i sjajnih vidikovaca.

Algero

Mali grad na severozapadnoj obali, u kome još od srednjeg veka žive Katalonci, i u kome se još govori  katalonskim jezikom. U gradu se nalazi sačuvano istorijsko jezgro, sa arhitektonskim primerima koji datiraju iz 16. veka. Sedam kula  koje su u prošlosti korišćene u odbrani grada  i dalje dominiraju Alegrom. Ne propustite da odete u vinarije Algera, za koje postoje organizovane posete. U barovima i restoranima možete probati  najbolja lokalna jela po kojima je Alegro poznat. Centar gradskih dešavanja je u luci.  Porto Konte sa predivnim plažama, kao i impresivni ostaci Palmavera Nuraga nalaze se u blizini  Alegra, pa ih obavezno posetite.

Nuoro

U središnjem delu Sardinije, 180 kilometara udaljenosti od  glavnog grada Kaljarija, na planinskom masivu, na nadmorskoj  visini od oko 500 metara nalazi se Nuoro grad, za koga mnogi kažu da ćete u njemu doživeti pravu Sardiniju. Ovaj grad je atraktivan zbog lokalnog stanovništva,  koji nema mnogo dodira sa  ostatkom Italije,  koje i dalje govori sardo jezikom i poštuje tradicionalne običaje. Nuoro je okružen planinama, divljim i nestvarnim  pejzažima. U umetničkoj koloniji koja se ovde nalazi okupljaju se mnogi umetnici, pisci, pesnici, stoga se cela oblast smatra kulturnim centrom..

Portobelo

Na severnoj obali ostrva nalazi se Portobelo, koga smatraju  najromantičnijim mestom na Sardiniji.

Arhipelag Madalena

U blizini severoistočne obale, između Korzike i Sardinije nalazi se grupica ostrva  arhipelag Madalena, istinski prirodni dragulj Sardinije. Sedam većih i četrdesetak sasvim malih ostrva čine arhipelag, Od kojih je svaki nacionalni park, u kojima raste više od 700 različitih vrsta biljaka,  a tu su i mnoge zaštićene vrste morskih ptica.  Najveće ostrvo arhipelaga  ostrvo Madalena ima najlepši svetionik. Istoimeni gradić zadiviće vas  uskim kamenim uličicama i istorijskim centrom sa savršeno očuvanim baroknim građevinama iz 18. Veka. Sa zidina  tvrđave Sent Andea  puca pogled na ceo arhipelag.

Obilazeći ostala ostrva arhipelaga  čamcima uživaćete u netaknutim plažama i neobičnim prirodnim skulpturama od granitnih stena,  neiskvarenoj lepoti  i prirodi koju moderno doba nije dodirnulo.

Ostrvo bogate kulture i tradicije, predivnih plaža, sjajnog noćnog života,   šarmantnog ambijenta, prepuno mističnih priča i legendi, veoma lako  će vas osvojiti.