Korzika ostrvo prirodnih lepota i očuvanih tradicija

 

Korzika, ostrvo prirodnih lepota i  očuvanih tradicija nalazi se na krajnjem severu Mediterana, između Tirenskog i Ligurijskog mora. Udaljena je oko 200 km od Azurne obale. Četvrto po veličini ostrvo  u Sredozemlju  podeljeno je na dva departmana, Južnu i Gornju Korziku.

Ukoliko volite netaknutu prirodu uživaćete punim plućima na Korzici. Korzika predstavljala spoj izuzetnosti i raznolikosti. Duge peščane plaže zapljuskuju kristalno čisto more, divlje i visoke planine sa moćnim vrhovima, turistima nude prelep pogled, čisti potoci, slapovi i netaknute šume,  mnogo reka i jezera, idilična i slikovita sela  čine prekrasan krajolik Korzike. Ovakvu lepotu ne možete videti ni na jednom drugom mediteranskom ostrvu.

Na jednom mestu doživećete spoj Francuske i Italije, i upoznati jedan gord narod, ali i prave domaćine. Tokom letnjih meseci, kada je ostrvo prepuno turista, u korzikanskim gradovima i selima organizuju su festivali i manifestacije  koji su pravi praznik i za oči i za uši.  Posetioci mogu uživati u tradicionalnoj  hrani i piću, muzici i originalnim  rukotvorinama lokalnog stanovništva.

Burna istorija Korzike, kojom su vladali Rimljani, Italijani, a zatimFrancuzi, ostavila je  tragove, naročito kada je arhitektura u pitanju. Videćete romanske crkve građene od  raznobojnih granitnih ploča, duž obale barokne crkve sa tornjevima, palate, tvrđave sa bastionima. Poseban kuriozitet, predstavljaju groblja na kojima su brojne kapele bogatih porodica koje su prava umetnička dela. Kuće za stanovanje obično su  podizane od kamena, maštovito su ukrašene, na pojedinim se nalaze porodični grbovi, kule i prozori raznih stilova. S obzirom da na ostrvu vlada snažna porodična tradicija, kuće vekovima pripadaju istoj porodici. Na Korzici imate utisak  kao da je vreme stalo.

1000 km obale na kojima se nalazi  preko 200 plaža, od kojih je  svaka posebna na svoj način oduševiće vas. Na severu i jugu ostrva nalaze se najprivlačnije. Tu su Algajola, Calvi, Lozari, Bastia, Lambada, Cupabia, Campomoro, Lepi predeli, specifična korzikanska kultura i mentalitet ljudi je karakteristika ostrva koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ajači, Bastia, Kalvi i Bonifacio, su veliki  i lepi priobalni gradovi na Korzici, koji svaki za sebe nudi  nešto neobično i originalno.

Bonifacio

Na krajnjem jugu ostrva, podignut na nizu belih krečnjačkih stena,okružen belim zidovima  nalazi se verovatno najzanimljiviji grad Korzike, Bonifacio, koji svojom lepotom oduzima dah.Smatraju ga za najlepši grad na Korzici.Grad tvrđava izgrađena je u 9. veku, i do dana današnjeg zadržala je starinsku atmosferu.  U blizini grada nalaze se neke od  najlepših plaža na ostrvu. Gotovo netaknuta priroda, odličan noćni provod, šoping. vožnje brodićima do nestvarnih uvala, stara Citadela, ljubaznost i gostoprimstvo na svakom koraku će vas  opčiniti. Ono što treba posetiti u ovom gradu su crkva svete Marije Velike koja se nalazi u centru, i gotska crkva svetog Dominika.Obe  su izgrađene tokom 12 i 13 veka. Bonifacio sa svojom Citadelom, po mnogima je  najšarmantniji grad Korzike. Novi deo grada nalazi se oko luke, koju sa vrha strme litice nadgleda stara Citadela.

Ajaccio

Ajaccio, prestonica i najveći grad na Korzici smešten na obali, oduševiće vas prirodnim lepotama. U ovom gradu rođen je Napoleon Bonaparta. Kuća u kojoj je rođen  pretvorena je u muzej, a  u gradu  se nalaze brojni spomenici i obeležja, kojima se grad odužio velikom imperatoru. Centralna pešačka zona Rue Cardinale Fesche prepuna je  prodavnica i malih ugostiteljskiih objekata. U istoj ulici nalazi se muzej Fesche, u kome su izložena vredna umetnička dela nastala između 14. i 19. veka. u Italiji. Grad je ušuškan u  prostranom zalivu, pa će vam šetnja zalivom pričiniti zadovoljstvo.

U starom gradu smeštena je  glavna  luka i istorijski deo grada sa  karakterističnim uskim ulicama. U centru na Trgu De Gol nalazi se statua Napoleona na konju. U glavnom gradu  Korzike uživaćete u malim kafanama i restoranima, bulevarima ukrašenim palmamma, i opuštenoj atmosferi.

Calvi

Calvi, biser severne  Korzike, je  stari grad s moćnom citadelom i grad, u kome  je prema legendi  rođen  čuveni moreplovac Kristifor Kolumbo. Jedno je  od najpopularnijih turističkih mesta, a tokom leta ovde je  najveća gužva. Uživaćete između narandžastih i vatrenih bastiona citadele iz 15. veka  i svetlucave vode zaliva u obliku meseca. Jahte i privatni kruzeri,  taverne i kafići, kule grada sa kojih imate predivni pogled, veoma bogat noćni život, prelepe plaže, sve vas to očekuje u ovom mondenskom gradu.

Bastia

Glavni grad Gornje Korzike, Bastia  je grad umetnosti i istorije. U srednjem veku bio je malo ribarsko selo. Grad na severu Korzike, opasan je zidinama iz 15. veka. Poznati pisac Viktor Igo, svoju mladost proveo je upravo ovde, a po mnogima za svoje čuveno delo „Zvonar Bogorodične crkve” inspiraciju  je pronašao upravo u Bastiji.

Vesela ulična atmosfera,  brojni kafići i restorani u kojima se nudi domaće vino, barokne kapele i crkve koje potiču iz 15. veka, lavirint uskih uličica sa zbijenim kućama su ono što karakteriše ovu glavnu luku Korzike.

Korzika jedan od najljepših ostrva  Sredozemlja je danas veoma popularna destinacija, autentičnog  ambijenta i atrakcija. Mali morski zalivi, bele plaže i kristalno more sa jedne strane;  a sa druge divlja, spontana i uvek iznenađujuća planinskaKorzika koja pruža mogućnost  za predivne šetnje i panoramski pogled.