Oslo, grad zelenih brda i spektakularnih fjordova

Glavni grad Norveške Oslo, smešten je u jugoistočnom delu zemlje, na priobalnom području Baltičkog mora, na  spektakularnoj lokaciji na vrhu fjorda dugačkog 110 km. Prostire  se na preko 450 kvadratnih kilometara, što ga ubraja u najveće gradove sveta. Grad je pun zelenila i šuma, i njegovo stanovnici se  trude da ga takvim i sačuvaju. Sagrađen je u stilu skandinavskih i istočnoevropskih gradova.

Široj okolini grada pripada oko 40 ostrva i čak 343 jezera, koji su omiljena destinacija stanovnštva, koji iz grada traže odmor u idiličnoj prirodi. Iz grada do ostrva se lako dolazi trajektom.

Grad je nastao u 11. veku, tako da  je njegova bogata istorija  vidljiva  na svakom koraku. Oslo je grad pun šuma, jezera, staza za pešačenje, vožnju bicikla, skijanje Turistima prestonica Norveške nudi  brojne znamenitosti i atrakcije, parkove i muzeje za koje vam treba vremena da ih istražite.

Grad zadivljuje arhitekturom. Potez od kraljevske palate do želežezničke stanice je fenomenalan.

Turiste  avanturističkog duha svakako najviše privlači skakaonica Holmenkolen sa koje puca savršen pogled na grad. Unutar prave skakaonice nalazi se Holmenkolen najstariji  skijaški muzej, na svetu.

Ulica Karl Johans Gate

Glavna ulica u Oslu počinje kod glavne železničke stanice  i jedno je od najživljih mesta u gradu. U njoj se nalaze brojni restorani, kafići, trgovine, univerzitet, pozorište, parlament i kraljevska palata.

Tvrđava i dvorac Akershus

Srednjovekovna tvrđava u kojoj možete pratiti istoriju Norveške  od 12. veka do danas je jedna od najvažnijih znamenitosti i simbol Osla. Dvorac je smešten u samom centru grada. Kompleks dvorca Akershus sadrži kraljevski mauzolej, tamnicu, podzemne grobnice i muzeje. Izgradnju dvorca i tvrđave započeo je 1299. kralj Hakon V. U jednom periodu  tvrđava je korišćena kao zatvor. Kralj Kristian IV, modernizovao je dvorac i pretvorio ga u renesansni zamak i kraljevsku rezidenciju. U periodu od XVII  i XVIII veka dvorac je ruiniran, pa se sa njegovom restauracijom krenulo   1899. godine. Renovirana verzija dvorca iz 17. veka, sa veličanstvenim salama za banket i prostorijama za prijem, izdiže se iznad vlažnih i hladnih srednjevekovnih tamnica i podzemnih prolaza.  Danas se u tvrđavi organizuju  značajni događaji, koncerti i svečanosti. Sa zemljišta oko zamka  pruža  se lep pogled na fjordove i ostrva u okolini  Osla.

.Vigeland park i muzej

U zapadnom delu grada  u naselju Frogmer, nalazi se Vigeland park najposećenija turistička atrakcija Osla, sa više od milion posetilaca godišnje.U parku se nalazi  više od 200 originalnih skulptura, bronzanih i granitnih ljudskih figura u prirodnoj veličini,  Norveškog umetnika Gustava Vigelanda koji je i dizajnirao park. Ostatkom parka prostiru se jezera i zelenilo, što park čini idealnim mestom za piknik.

U muzeju možete videti i druge  Vigelandove radove.

Ibsenov muzej

Kuća u kojoj je živeo  najpoznatiji norveški pisac, Henrik Ibsen restaurirana je i ponovo otvorena 2006. godine na stogodišnjicu smrti ovog poznatog pisca.

Muzej Munk

Istočno od centra  grada u prostranim parkovima Tejenhagena nalazi se muzej  Munk u kome su prikazani njegovi radovi koji obuhvataju  različite aspekte njegovog stvaralaštva.

Prirodnjački muzej

U sklopu muzeja nalazi se nekoliko muzeja, botanička bašta i staklenik. U Zoološkom muzeju prikazane su životinje iz celog sveta, botanička baštaje puna  je raznovrsnosti i različitosti, a u muzeju dinosaurusa možete videti najstariji fosilni primat.

Opera

Najveća kulturna ustanova i najnoviji simbol Norveške smeštena je usred stare luke u Oslu.  Prekrasna bela građevina zbog svoje jedinstvene arhitekture izgleda kao da raste s fjorda, sa krova zgrade pruža se jako lep pogled na Oslo i fjordove. Ovo je prva operska kuća u svetu, gde posetioci mogu da hodaju po njenom krovu. Na tri pozornice koje se nalaze u zgradi Opere održavaju se operske, baletske i dramske predstave kao i   koncerati savremene muzike.

Muzej vikinških brodova

 

Odlično mesto da upoznate vikinšku kulturu, način života i običaje. U muzeju  se nalaze dva najočuvanija vikinška broda na svetu, izgrađena u devetom veku. Osim brodova u muzeju se nalaze i brojni predmeti pronađeni u vikinškim grobnicama oko fjordova.

Fram muzej

Fram muzej  je posvećen  istoimenom brodu, najjačem drvenom brodu ikada napravljenom. Izložbu u muzeju  prate fotografije, moderni dizajn, filmovi, interaktivne mape, specijalni efekti i replika Fram broda zamrznutog u ledu.

Zabavni park Tusen Fryd

Najveći zabavni park u Norveškoj , koji posetiocima nudi  više od 30 zabavnih atrakcija, igara, prodavnica i mestana kojima možete uživati u hrani. Jednom rečju  zanimacije i zabavne aktivnosti za sve generacije.

Većnica grada Osla

Moderna građevina otvorena 1950. godine u sklopu proslave 900-te godišnjice grada. Enterijer zgrade ispunjavaju  šarene freske i murali  na kojima  dominiraju teme iz norveške istorije i kulture, koje opisuju svakodnevan život i Vikinšku mitologiju. U ovoj zgradi dodjeljuje  se Nobelova nagrada.

Frognerbadet

Tokom letnjih meseci impozantan komleks bazena Frognerbadet je  najposećenija atrakcija u gradu. Otvroreni bazeni, tobogani, brojni zabavni i ugostiljski sadržaji čine ovaj komleks idealnom destinacijom za porodičan odmor.

Nacionalna galerija

Nacionalna galerija je deo Narodnog muzeja umetnosti, arhitekture i dizajna od 2003. godine. Poseduje uglednu međunarodnu zbirku umetnina  koje datiraju do 1945.godine, i koje uključuju dela Pikasa, Gauguina, Cezannea i El Greka. Unacionalnoj  galeriji se nalazi i sekcija posvećena najpoznatijim Norveškim umetnicima.

Muzej primenjene umetnosti

Osnovan 1976. godine, Muzej primenjene umetnosti  sadrži kolekcije norveških i stranih rukotvorina, mode i dizajna koji datiraju od 7. veka, kao što su  tapiserije, srebro, keramika i pokućstvo iz XIV i XVII. Veka, kraljevski kostimi. Takođe dd 2003. Godine Muzej primenjene umetnosti je deo Nacionalnog muzeja umetnosti, arhitekture i dizajna.

Tjuvholmen

Najekskluzivniji deo prestonice u kojoj se nalaze   najskuplji stanovi koji imaju pogled na Oslo fjord i privatna pristaništa za plovne objekte vlasnika stanova. Ovde se nalazi i mala plaža na kojoj možete slobodno i na miru uživati.

Oslo je grad bogate kulture i nasleđa, sjajna destinacija za vrhunsko uživanje i odmor.