Tajanstveno ostrvo Curacao

 

Božanstveno ostrvo Curacao, čini  niz od osam država koje jednim teritorijalnim delom pripadaju Karipskom moru. Malo je turista iz naše zemlje koji se mogu  pohvaliti  da su posetili ovo ostrvo, budući da je cena ovog egzotičnog putovanja veoma visoka.

Ostrvo Curacao smešteno je u južnom delu Karipskog mora, pripada grupi ABC ostrva koju čine Aruba, Boner i Curacao. Geografski  pripada Južnoj Americi. Jedinstveno ostrvo ujedno je i najveće ostrvo Holandskih Antila, pa ne čudi da je najveći broj evropskih turista koji dolaze na odmor uparavo iz  Holandije.

Ovo malo i izolovano ostrvo čini stanovništvo oko 50 različitih nacionalnosti iz celog sveta. Turisti se na ostrvu mogu sporazumeti na više od desetak jezika. Engleski jezik savršeno govori svaki stanovnik ovog ostrva.

Ostrvo ima  izuzetno bogato istorijsko nasleđe. Okruženo je kristalno čistim morem boje smaragda. Zadiviće vas  mešavina holandske arhitekture i prirode ostrva, obale oivičene stenovitim uvalama, strmim liticama i skrivenim zalivima, ušuškane plaže u malim uvalama sa najlepšim zalascima sunca. Ljubitelji sportova na vodi imaju mogućnost  da plivaju, jedre na dasci, skijaju na vodi, rone, idu u ribolov.

Najbolje vreme za posetu ovom čarobnom ostrvu je period od  decembra do aprila. U januaru i februaru na ostrvu je sezona karnevala i tada su najveće gužve.

Šta treba videti na ostrvu Curacao?

Glavni grad ostrva je Vilemstad, koga čine dva naspramna dela grada: Punda i Otrobanda, koji su   odvojeni zalivom Sveta Ana. Centar prestonice ostrva Curacao  ima čitav niz kolonijalne arhitekture, koja je pod uticajem holandskog stila. Zbog neobične arhitekture i prelepog ulaska u luku od 1997. godine gradski centar, je uvršten  na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Punda

Istočna strana grada Vilmsted, najstariji deo grada i mesto prvog holandskog naselja, prepoznatljiva je po holandskoj kolonijalnoj arhitekturi.

Otrobanda

U Istorijski važnom delu glavnog grada ostrva Curacao,  nalaze se brojna arhitektonska dela.

Kristofel – nacionalni park

Udaljen od glavnog grada Vilemstada samo 45 minuta vožnje, nalazi se najveći park ostrva, na kome možete  videti retke vrste orhideja kako slobodno rastu i kaktuse iz familije bromelija. Najviši vrh Holandskih Antila je Sveti Kristofelbeg. Ovde ćete videti divlje koze,  jelene i mnoge vrste ptica  koje žive na ovom području. Obeležene staze za hajking, odvešće vas  do vrha Sv. Kristofelberga.

Pećine Hato

Oduševiće vas stalagmiti i stalaktiti, kao i podzemno jezero.Na zidovima pećine  vide  se petroglifi najranijih stanovnika ostrva.

Morski akvarijum

Na lokaciji Bapor Kibra nalazi se  jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija  ostrva na kojoj možete videti  preko  400 različitih vrsta riba i drugih morskih životinja, kao i  ajkule, koje možete hraniti  kroz posebne otvore. U senci palminih drveća, u blizini nalazi se prelepa plaža na kojoj možete u potpunosti doživeti Karibe.

Morski park

Duž istočnog dela ostrva, prostire se oblast na kojoj možete istražiti netaknuti koralni greben. Izlet brodom sa staklenim dnom odvešće vas na  uživanje u ovom podvodnom svetu.

Farma nojeva

Jedna od najvećih farmi nojeva van Afrike, sa preko  600 ptica.

Nacionalni park Shete Boka

Pored nacionalnog parka Kristofel, na površini od 200 hektara smešten je Nacionalni park Shete Boka, osnovan 1994. godine. U desetinama uvala koje se nalaze u ovom parku, čak tri  vrste kornjača polažu jaja.

Tvrđava Amsterdam

Prvobitno  sagrađena  da štiti gradsku luku, tvrđava Amsterdam je danas sedište vlade Holandskih Antila.

Kura Hulanda

U centru glavnog grada ostrva Vilmsted nalazi se  luksuzno odmaralište, u kome se nalazi  80 veličanstveno obnovljenih kolonijalnih kuća sa 80 hotelskih soba, čiji deo čini i Muzej Kura Hulanda. U ovom neobičnom muzeju, videćete rekonstruisan brid u prirodnoj veličini  kojim su se davno prevozili robovi, kao i  razni predmeti, od fosila i afričkih lutki do bubnjeva i maski.

Mali Kurasao

Malo nenaseljeno ostrvo smešteno je jugoistočno od obale ostrva Curacao. Stari svetionik, nekoliko koliba i male kuće na plaži je ono što možete ovde videti. Za ljubitelje ronjenja ovo je idealno mesto, jer je ronjenje ovde fenomenalno.

Muzej Kurasao

Najstariji muzej Holandskih Antila, u kome ćete upoznati  ranu istoriju, kao i geološke podatke i informacije o prvim  stanovnicima ostrva.

Plutajuća tržnica

Na desetine brodića natovarenih tropskim voćem svako jutro dolazi na obale Vilmsteda iz Venecuele. Na plutajućoj zržnici možete pazariti  mango, papaju, egzotično povrće, svežu  ribu i začine.

Most kraljice Eme

Preko zaliva Santa  Ana ovaj most izgrađen 1888. godine, spaja dve strane glavnog grada ostrva Pundu i Otroband.

Most kraljice Julijane

Najviši most Karibanalazi se oko 55 metara iznad vode, spaja Pundu i Otrobandu. Sa mosta se  pruža fantastičan pogled na grad.

Sinagoga Mikvé Israel-Emanuel

Jedna od najvažnijih znamenitosti na ostrvu je Sinagoga Mikvé Israel-Emanuel, osnovana od strane jevrejske zajednice 1732. godine.  Najstariji Hram, privlači brojne posetioce ostrva svake godine. Jevrejski muzej kulture, prikazuje antikvitete, među kojima se nalaze instrumenti za obrezivanje, i  razni predmeti iz celog sveta od kojih se  neki koriste u sinagogi, čineći je na taj način “živim” muzejom. Muzej se nalazi odmah iza Sinagoge.

Curacao  nakada  najbolje čuvana tajna Karipskog mora, postao je top destinacija  za egzotična putovanja.