Maroko zemlja hiljadu kontrasta

 

U  severozapadnoj  Africi na obali Atlantskog okeana i Sredozemnog mora smeštena je kraljevina Maroko,  zemlja nepreglednih pustinjskih prostranstava, peščanih dina, zelenih oaza, planinskih snežnih vrhova, starih kraljevskih gradova, raskošnih palata, bazara. Ova egzotična zemlja u kojoj  su isprepletana tradicionalna arapska i moderna kultura, obiluje brojnim prirodnim kontrastima. Maroko je poznat  po brojnim plažama i primorskim oblastima, Atlas planinama, marokanskom čaju od mente i odličnoj hrani. Svake godine privuče brojne turiste iz celog sveta, koji dođu u Maroko kako bi osetili dašak njegove istorije i tradicije.

Maroko je dugi niz godina bio pod  francuskom vlašću. Kraljevski gradovi, Fes,  Meknes, Marakeš i Rabat  i danas u svojim zidinama čuvaju tajne drevnih kraljevstava, i još uvek su svedoci istorije koja se u njima odvijala. Oni predstavljaju najvrednije bogatstvo Maroka.

Marakeš,  biser juga

Jedan od četiri kraljevska grada Marakeš osnovan  u XI. veku, nalazi se u podnožju planine Atlas.Grad jedinstvene arhitekture, prepun palmi i vrtova ruža, godišnje poseti preko 2 milona turista.

Kao i mnogi gradovi u Maroku i Marakeš ima stari deo grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji deo. Marakeš zovu crvenim gradom jer su sve građevine crvene boje.

Najživahniji i najupečatljiviji deo grada je trg Djemaa el Fna  smešten u centru starog dela grada, mesto koje se u jutarnjim satima pretvara u pijacu na kojoj je na  tezgama izložena najrazličitija roba. Noć je ubedljivo najbolje vreme za posetu trgu, kada se pretvara u ogromnu muzičku scenu  na kojoj grupe sviraju neku vrstu afričke muzike. Na jednom kraju trga smešteni su kafići i restorani, u kojima možete popiti čaj ili kafu, ili probati specijalitete.

Uskim uličicama koje vode sa trga možete krenuti u istraživanje Medine, koja je na listi UNESCO  svetske baštine od  1985. godine.  Medina je  okružena 16 kilometara dugim crvenkastim zidinama kroz koje vode brojna gradska vrata.U unutrašnjosti zidina  smeštene su brojne islamske  građevine, od kojih je najpoznatija  džamija Koutoubia  izgrađena 1162. godine, sa 77 metara visokim minaretom. Turistima nije dozvoljen ulaz u džamiju. Čar i lepota Medine nalaze se u lavirintu  uskih uličica koje su prepune ljudi, zaprega sa magarcima, kao i prodavača koji nude sve i svašta.

Još jedna turistička atrakcija koju treba posetiti je Palača El Bahia, koja se nalazi u blizini trga  Djemaa el Fna. Izgradnja ove prekrasne palate završena je u 19. veku. U sklopu palate nalazi se više građevina, paviljona i vrtova.  Možete videti raskošne mermerne podove, oslikane zidove, i upoznati život  marokanskih plemići u 19. veku.

Jedan od najlepših kutaka Marakeša je svakako botanička bašta ’’Jardins Majorelle’’.

Gueliz, moderna četvrt Marakeša, udaljena je samo  tri kilometra od Medine. Ovde ćete videti potpuno drugačiji grad sa  luksuznim restoranima, sređenim hotelima, čistim kafeima, prodavnicama sa brendiranom robom, bankama, poslovnim zgradama.

Fes

Fes i njegova Medina su poslednjih godina sve poznatija turistička destinacija, koja naročito privlači turiste  koji žele da upoznaju tradicionalan život kakav se ovde nepromenjen vodi već vekovima.

Fes  je podeljen na tri dela. Stari deo grada – Fes el Bali,  novi Fes- Fes-Jdid, i najnoviji deo Fesa- Ville Nouvelle.

Fes el Bali je  glavna turistička atrakcija Fesa, koja se nalazi na listi UNESCO svetske baštine. Gotovo u potpunosti očuvan srednjovjekovni grad čini velika medina u Fesu, koja se  smatra najbolje očuvanim istorijski gradom u celom arapsko muslimanskom svetu! Medina će vas očarati arhitekturom.Ovde ćete bez problema lutajući lavirintom ilica  upoznati  životni stil, veštine i kulturu koja se uspešno odupire modernizaciji.

U Fesu se nalazi Univerzitet Al-Karaouine, osnovan 859. godine nove ere. Ovo je najstariji univerzitet na svetu, koji radi u kontinuitetu.

Još jedan zanimljiv detalj vezan za ovaj grad. Fes je najveće je  naseljeno područje u kome se ne voze automobili.Kao prevozno sredstvo koriste se  magarci, kočije i motori.

Rabat

Glavni grad Maroka Rabat, predstavlja najupečatljiviji spoj daleke istorije i moderne sadašnjosti. Grad je simbioza tradicije i kulture i modernog načina života.

Smešten je na ušću reke Bou Regreg u Atlanski okean,  treći  je po veličini grad u Maroku, i ujedno politički, ekonomski i turistički centar ove države na  severu Afrike.

Turističke atrakcije glavnog grada su :

-Bab Oudaia jedan od najupečatljivijih prizora u Rabatu i svakako jedan od najlepših mavarskih spomenika.

-Kasbah  četvrt   u kojoj možete videti videti Kasbah džamiju, najstariju džamiju u gradu izgrađenu oko 1050. godine.

-Kraljevska palata, zaštićena zidinama, praktično  je grad za sebe.

-Džamija Hassan, najpoznatije obeležje Rabata.

– Mauzolej Mohammeda V, je velelepna građevina bele boje  podignuta od strane Hasana Drugog u  čast svog oca, Mohammeda V, prvog marokanskog kralja posle dobijanja nezavisnosti .

–  Arheološki muzej u kome su izloženi predmet  iz rimske ere, kao i iz perioda Berbera, koji su svedoci  bogate prošlosti severne Afrike.

Plaže u Rabatu će uživati  istražujući davnu prošlost prestonice Maroka.

Meknes

Najmlađi kraljevski grad, poznat i po nadimku „marokanski Versaj“, Meknes je postao kraljevski grad početkom vladavine sadašnje dinastije.

Kazablanka

Putovanje u Maroko  svakako iskoristite da posetite i čuveni i nezaboravan grad Kasablanka, grad starih građevina i novih arhitektonskih bisera, prelepih plaža i neodoljivih pijaca.

Danas  Kazablanka nije ni nalik  Kazablanci koja je prikazana u čuvenom filmu. Nekadašnje romantično mesto  ranih godina XX veka, danas  je zamenjeno modernim sadržajima. Najveći grad  u Maroku je industrijski i ekonomski centar države. Centrom grada dominira francuska arhitektura. Spoj evropskog i afričkog senzibiliteta vidljiv je na svakom koraku. Centralna ulica, Bulevar Muhameda IV, pretvoren je u pešačku zonu.

I Kazablanka kao i većina gradova u Maroku  ima svoj zidovima opasani stari grad sa krivudavim uličicama.

Najpoznatija znamenitost Kazablanke  koju treba svakako videti je Džamija Hasana II, jedna od najvećih i najlepših na svetu, koja izgleda potpuno nestvarno.  Ogromno mermerno zdanje, ukrašeno  izbledelim kamenom i ornamentima raznih boja i geometrijskih oblika, sa neobičnim krovom i osvetljenim minaretom, je impresivno  arhitektonsko i umetničko delo. Za razliku od ostalih džamija u Maroku, u ovu je turistima ulaz dozvoljen.

Na samo desetak minuta vožnje od centra nalazi se Medina Habus, tržnica sa prodavcima koji će vas vući za rukav i ubeđivati da je upravo njihova roba najbolja. Ovde možete kupiti  gotovo sve, pa čak i  ručno rađenu “Aladinovu lampu” koja će sigurno biti drag suvenir sa putovanja po Maroku.

Kazablanka  je savršena  kombinacija tradicije sa savremenim načinom života, grad koji fascinira svojom bogatom kulturom, širokim avenijama i arhitekturom.