Zašto je korisno piti vino

 

Mnogi  vino ne smatraju alkoholom već zdravim pićem, što su i pokazala najnovija istraživanja. Umereno konzumiranje vina doprinosi boljem zdravlju. Osim onog očitog efekta koje ima na nas, vino je i zdravo za celo telo, u čemu se slažu i lekari. Iz dana u dan otkriva se sve više razloga zbog kojih je korisno piti vino.

U zimskom periodu čaša ovog  božanskog pića, zagreva telo, podiže duh i pomaže u borbi protiv prehlade. Ni jedno slavlje ni praznovanje se ne može zamisliti bez čaše dobrog vina.

Spada u najpopularnija alkoholna pića. Osim što je ukusno piće , vino je i sastavni deo evropske i mediteranske kulture. Sa vinom ne treba preterivati. Vino ima pozitivan uticaj na organizam samo ukoliko se umereno konzumira, što podrazumeva  jednu čašu dnevno.

Crno vino ublažava stres i pomaže kod nesanice.Takođe vino  potpomaže pamćenju, što je i naučno dokazano. Tegobe koje najčešće dovode do srčanih oboljenja, kao što su nastajanje ugrušaka i upalni procesi krvnih sudova, možete preduprediti redovnim konzumiranjem vina. Pokazalo se da vino utiče na podizanje nivoa takozvanog dobrog holesterola koji ima ulogu da  spreči začepljenost arterija. Naučno je dokazano, da vino ubija i bakterije, kao i da povećava nivo dobrog  HDL – holesterola.

Istraživanje je takođe pokazalo da su osobe koje konzumiraju jednu čašu vina u toku dana vitkije od osoba koje vino konzumiraju u većim količinama  povremeno. Razlog tome je što alkohol iz vina podstiče telo na brže sagorevanje kalorija. No budite oprezni. Više od jedne čaše vina dnevno može doprineti višku kilograma.

Prema istraživanjima sprovedenim u Velikoj Britaniji, pokazalo se da konzumiranje jedne čaše vina, smanjuje rizik od dobijanja Helicobacter pylori koja je uzročnik gastritisa i drugih problema u probavnom sistemu. Umerene količine vina  poboljšavaju imuni sistem organizma.

Žene koje su dnevno konzumirale čašu vina imaju bolju masu kostiju od žena koje nisu pile vino. Poznato je da u umerenim količinama alkohol  podiže nivo estrogena koji usporava trošenje kostiju.

Vino je odlično i za žene koje su u menopauzi. Prema harvardskom istraživanju  čaša vina dnevno, može vas  zaštititi od dijabetesa tipa 2, dok su  kanadski istraživači došli do konstatacije da osobe koje povremeno konzumiraju vino imaju 13% manje šanse da obole od dijabetesa.

Molekuli polifenola koji se nalaze  u ovom božanskom piću  održavaju vitalnost tela i pomažu u procesu usporavanja starosti.

Vino pomaže da bolje i brže zaspite. Uzmite čašu vina pre spavanja  i videćete da će vam pomoći.

Prema tvrdnjama naučnika crveno vino može smanjiti  rizik od srčanih oboljenja, od moždanog udara, sprečiti karcinom  gušterače. Čaša crvenog vina dnevno smanjuje rizik od nastanka raka prostate kod muškaraca. Zbog svega navedenog preporučuje se  konzumiranje čaše crnog vina, obavezno posle ručka, nikada na prazan želudac.

Lekovita svojstva vina  poznata  su  još iz najstarijih vremena. Seme grožđa je poznato po visokom sadržaju antioksidanasa, koji štite srce i krvne sudove. Nova istraživanja pokazala su da antioksidansi iz vina mogu da blokiraju rast najsmrtonosnijeg oboljenja, karcinoma pluća.

Vino relaksira pa ne čudi da ga smatraju prijateljem srca i vedrog duha.

Mnogi smatraju da alkohol nije dobar za zdravlje, ali crveno vino je izuzetak.