Kopenhagen jedna od najpopularnijih destinacija Severne Evrope

 

Glavni grad Danske, Kopenhagen smešten na severu ostrva Zeland, je jedna  od najatraktivnijih i najpopularnijih destinacija Severne Evrope.

Grad star 1 000 godina, vodi računa o svojoj tradiciji, ali je istovremeno prestonica najsavremenijeg dizajna. Istorijske zgrade i palate skladno dopunjava savremena arhitektura, a lepom izgledu grada svakako doprinose  kanali, prepuni brodića, čamaca,  i drugih plovila, zbog čega Kopenhagen nazivaju Venecija severa.

Iako je postao velika metropola, grad nije izgubio svoj tradicionalni danski šarm.

Kopenhagen obiluje turističkim atrakcijama i kulturnim sadržajima, pa je turistima veoma teško da se odluče, gde prvo otići i šta videti.

Atrakcije Kopenhagena koje bi trebalo videti:

Kraljevska palata

Amalienborg, Kraljevska palata je postala zvanična kraljevska rezidencija 1794. godine. U sklopu palate se nalaze  četiri raskošne vile u francuskom stilu koje okružuje centralni trg. U muzejskom delu palate, koji je dostupan posetiocima, nalazi se  impozantna kolekcija kostima i haljina koje je kraljica nosila tokom svoje vladavine, kao i eksponati koji svedoče o životu danskih monarha. Tu je i  privatna učionica Kristijana IX, dnevni boravak kraljice Luize i učionica Frederika VIII. Svakog dana kada se kraljica Margareta II.  nalazi u rezidenciji u 11:45h, održava se  smena straže.

Zamak Rosenborg

Zamak je izgradio danski kralj Kristijan VI. U 17 veku, i korišćen je kao kraljevska rezidencija do 1720 godine, da bi 1838. bio pretvoren u muzej  u kome se nalaze predmeti danske monarhije tokom poslednjih 400 godina. Zamak u holandskom renesansnom stilu,  okružen je prelepom kraljevskom baštom. U unutrašnjosti zamka možete videti mermerne i oslikane tavanice, pozlaćena ogledala, holandske tapiserije, srebrne lavove, zlatno i emajlirano posuđe.U podrumu zamka smeštena je Kraljevska riznica u kojoj se  nalaze i dragulji danske krune.

Frederikova crkva

Jedna od najimpresivnijih crkava u Kopenhagenu, koju karakteriše zelena kupola od bakra, potiče iz 17 veka. Najveličanstveniji panoramski  pogled u Kopenhagenu je upravo sa kupole crkve visoke 95 metara. Do vrha se morate popeti  uz 400 stepenica.

 Okrugla kula

Rundetårn je sagrađen od strane Kristijana IV.1642.godine kao astronomska opservartorija. Ovo je najstariju opservatoriju u Evropi. Odlično mesto za pogled na krivudave uličice i živopisne krovove Kopenhagena.

Park Tivoli

Jedan od najstarijih i najlepših zabavnih parkova u Evropi, obeležje Kopenhagena, i turistička atrakcija broj jedan, maltene od dana kada je otvoren 1843 godine.  Na površini od 8.5ha, čaroban park prepun restorana, kafića, vrtova, vrteški, nudi veliki asortiman zabave, kao i brojnih događaja kao što su  besplatni koncerti na otvorenom i pozorišne predstave. Tivoli očarava svoje posetioce jedinstvenom atmosferom, palatama, jezerom sa labudovima i hiljadama raznobojnih cvetova. Kad padne mrak njegovo predivno osvetljenje dolazi do izražaja.

Danska nacionalna galerija

U galeriji se nalazi  impresivna kolekcija radova danskih umetnika, naročito onih iz ‘Zlatnog doba, ali i  radovi savremenih umetnika kao što su Pikaso i Munk.

Danski hram dizajna

Danish Design Center  ima izuzetno dobru stalnu postavku lokalnog dizajna kroz decenije, kao i postavke koje se menjaju.

Zgrada Nacionalne danske opere

Delo  arhitekta Henninga Larsena je jedna  od najmodernijih i najskupljih operskih zgrada. Otvorena  je 2005. godine.

Četvrt Kristijanija

Kristijanija je grad unutar grada, slobodno utočište i hipi komuna, u središnjem delu Kopenhagena. Alternativna komuna nastala  70-ih godina u kojoj su  beskućnici i mladi ljudi nemajući sredstava da plate visoke kirije i poreze osnovali državu u državi sa sopstvenim pravilima i uređenjem. Četvrt je veoma  zanimljiva, u kojoj je kretivnost nesputana i u čijem okruženju možete videti oslikane kućice.

Pivara Carlsberg

Stara pivara Carlsberg  iz 1847. pretvorena je u moderan centar, površine od 10.000 kvadratnih metara.  Spada među najpopularnije atrakcije u Kopenhagenu. Ovde imate priliku da se upoznate sa korenima Carlsberg najboljeg  piva na svetu.

Mala sirena

Statua  inspirisana bajkom Hansa Kristijana Andersena, je jedna od najvećih atrakcija  Kopenhagena.  Statua male sirene nalazi se  na vrhu stene na samom kraju luke Kopenhagena. Osim što je  simbol grada, statua je simbol velike ljubavi i vere. Mnogobrojni turisti se po celi dan smenjuju ispred prelepog kipa kako bi se slikali s jednim od najfotografisanijih spomenika na svetu.

Stroget

Pešačka i glavna šoping ulica  Stroget je odlično mesto da doživite čuveno dansko gostoprimstvo iz prve ruke. Ovde ćete naći butike gde možete  kupiti dizajniranu garderobu ,restorane i fine kafiće. Stroget   je centralno turističko mesto Kopenhagena.

Nyhavn

Svakako najromantičnija lučka četvrt je ulica Nyhavn, uzduž kanala koga krase stari brodovi. Ulica je prepuna kafića i restorana, turista i uličnih svirača. Duž luke smeštene su lepe gradske kuće iz XVII i XVIII veka. Šareni kvart svojim starim i vedrim kućama mami lep osećaj. U tradicionalnim  restoranima  služi se autentična danska kuhinja.

Botanička bašta

Botanička bašta se prostire na površini od 10 hektara. U ovom živom muzeju nalazi se najveća kolekcija biljaka u Danskoj. Osim  rododendrona, starih sorti ruža tu su i stabla stara 100 godina. Tu je i  najveći herbarium biljaka i pečuraka iz celog sveta, kao i neke tropske i suptropske biljke.

Kopenhagen možete da upoznate i sa vode.  Vožnja brodom  traje sat i po vremena.

I u Kopenhagenu , kao i u drugim dielovima Danske, bicikl  je glavno prevozno sredstvo, koje svakodnevno koristi 60 posto stanovnika. Biciklističkih staza ima  svugde, dovoljno su široke i sigurne. Zelene površine  u Kopenhagenu su su melem za dušu i oči.

Zabave u prestonici Danske  ima na pretek, a najveći izbor pruža pešačka ulica Stroget i nadaleko poznata Nova luka- Nyhavn. Odmor možete potražiti  u nekom od domaćih restorana. Ne zaboravite da naručite čuvena danska piva „Tuborg” i „Carlsberg”.