Stokholm s pravom nosi epitet najlepšeg grada Evrope

 

Na istočnoj obali Švedske, između Baltičkog mora i jezera Malaren smešten je jedan od najlepših gradova Evrope, sagrađen na 14 ostrva koji su deo Stokholmskog arhipelaga. Jednu trećinu Stokholma zauzima voda , a jednu trećinu  čine parkovi i zelene površine, a tek 40% Stokholma čini stambeno-poslovni prostor. Stokholm je jedan od najčistijih glavnih gradova na svetu. 2010 godine proglašen je od strane Evropske komisije prvom evropskom eko-prestonicom. Stockholm je zapravo odlična kombinacija velegrada i prirode.

Iza Stokholma je preko sedam i po vekova istorije. Prekrasni stari grad, brojni muzeji, kraljevske palate, prelepa šetališta, izvanredna mesta za kupovinu, čine Stockholm  jednim od onih gradova koji impresioniraju na  prvi pogled.

Šta obići u Stokholmu?

Gamla Stan

Gamla stan ili Stari grad je najekskluzivniji deo Stokholma, nezaobilazna destinacija svakog turiste, koji je ujedno najveći i najočuvaniji srednjovjekovni urbani centar u Evropi. Ovaj savršeno očuvan istorijski centar osnovan je daleke 1252 godine. U ovom delu  Stokholma nalaze se brojne istorijske znamenitosti, Kraljevska palata,  Parlament , Stokholmska katedrala, muzeji, crkve, zanatske radnje, kafići, restorani. Gamla Stan je pešačka zona koju krasi predivna arhitektura, karakteristična za germanski period. Šetnja uskim krivudavim ulicama je najbolji način da se upoznate sa njegovom istorijom i  na pravi način doživite ovaj deo grada.  Oduševiće vas visoke i tmurne zgrade sa kapijama na kojima su ornamenti  i porodični grbovi. Sate i sate možete provesti šetajući se po Gamla Stanu, razgledajući  antikvarnice, umetničke galerije. Uske uličice prepune su  ljudi koji šetaju ili sede u prelepim rustikalnim kafanama i restoranima. Stor torget je najromantičniji trg Gamla Stana, u koga se slivaju uske uličice.Trg okružuju  visoke uske zgrade živopisnih boja. Slatke uske uličice, predivne kuće, žarke fasade, restorani i znamenitosti vrati će vas u neko drugo doba.

Södermalm

Južno od Gamla Stana nalazi se ostrvo koje je dugo bilo radnički deo grada, a danas je poznato po brojnim cool   barovima i restoranima.

Skansen

 Najstariji muzej na otvorenom na svetu osnovan  1891. godine, nalazi se u  neposrednoj blizini Starog grada. U muzeju se nalazi  oko 150 autentičnih starih kuća među kojim su i vetrenjače i crkva, od kojih većina potiče  iz XVIII i XIX veka. Izloženi   eksponati  prikazuju  istoriju Švedske, njenu arhitekturu i nekadašnje običaje i život.  Na  farmama žive divlje i domaće skandinavske životinje o kojima vode brigu  kostimirani farmeri. U većini starinskih radnji možete da kupite i proizvode napravljene po izvornoj recepturi. Gotovo svi veći događaji, festivali, održavaju se upravo ovde. Najveći muzej na otvorenom na svetu, počeo  je da se gradi krajem 19. veka, prostire se na oko 300.000 kvadratnih metara, a godišnje ga poseti oko milion i po ljudi. Atmosferu upotpunjuju i kostimirani glumci koji nose tradicionalnu nošnju i animiraju posetioce.

Vasamuseet

Jedan od posećenijih muzeja Stokholma u kome se nalazi  originalan brod iz 17 veka, jedini sačuvan iz tog perioda, koji je potonuo 1628. godine prilikom svog prvog porinuća. Posle stotina godina mirovanja u moru izvađen je sa dna  1961. Zapanjujuće je da  veći deo broda ostao gotovo netaknut, tako da posetioci mogu uzivati u  stotinu ukrasnih skulptura i drugim predmetima od arheološkog značaja. Muzej je interaktivan pa iskoristite priliku i osećajte se kao na brodu!

Stadshuset

Gradska većnica  je jedna od najistaknutijih atrakcija Stokholma, ujedno i  jedna  od najlepših primera moderne arhitekture u svetu. Sagrađena je između 1911-1923. godine. Na 106 metara visokom tornju nalazi se švedski nacionalni grb. U Gradskoj većnici, u Zlatnoj dvorani koja je dobila naziv po mozaiku od 18 miliona zlatnih pločica  održava se  Međunarodna dodela Nobelovih nagrada. Ova znamenitost je simbol Stokholma i najposećenija turistička atrakcija.

Kungliga Slottet

Kraljevska palata, zvanična rezidencija kralja i kraljice Švedske je najznačajnija turistička destinacija Stokholma. Sa svojih 608 soba, ovo je najveća aktuelna Kraljevska palata u Evropi. Otvorena je za javnost , a njenu unutrašnjost čini  raskošni barokni dekor, i razni stilovi, jer su je ukrašavali razni evropski majstori. Ova palata je zaista riznica raskoši, bogatstva i lepote.  Veliki broj turista svakodnevno uziva  u 12:05. u smeni straže, u jednom unutrašnjem dvorištu, koja je u letnjim mesecima propraćena  paradom.

Djurgarden

Smešten u samom centru Stokholma, Djurgarden  godišnje poseti više od od deset miliona turista. Djurgaden je zeleno ostrvo i park, prvenstveno namenjen uživanju u prirodi. Avenija Strandvagen, poznata je po svojim palatama. Most Djuragardsbron izgrađen  1897.godine takođe je turistička atrakcija. Krase ga kipovi starih bogova i ograda od kovanog gvožđa. Na Djurgardenu se nalazi većina muzeja, kao i prostor za šetanje i vožnju biciklom. Takođe ovde možete posetiti  Junibacken, muzej za manju decu i sve one koji se sećaju avantura Pipi Duge Čarape. Posebno je zanimljiva vožnja malim vozom kroz neke bajke, što je za mnoge jedinstveno iskustvo i putovanje natrag u djetinjstvo. Sam muzej više podseća na zabavni park zatvorenog tipa.

Millesgarden

Millesgarden je muzej umetnosti i skulptura, vrt, koji se nalazi na ostrvu Lidingo u Stokholmu. Nalazi se u  kući vajara Karla Milles i njegove supruge,  Olge Milles, koji su sahranjen ovde. Milesgarden je pretvoren u fondaciju 1936. i poklonjen švedskom narodu. Između radova drugih umetnika, naći ćete i sklupture Karla Millesa .

Drottningholms slott

Drotningholm palata sagrađena je na jednom od ostrva u predgrađu Stokholma. Podignuta je  za kraljevsku porodicu u XVI veku,i gotovo odmah je izgorela. Jedan vek kasnije  palatu je obnovio kralj Gustav III i u njoj se danas nalazi najstarije svetsko pozorište. Palata  predstavlja primer evropske kraljevske arhitekture. Okružena je  ogromnim parkom u kome se nalaze prekrasne ukrasne biljke i mnogobrojne fontane. Sa jedne strane palte prostire se ogromno jezero, koje ovom mestu daje poseban pečat. U palati Drotningholm boravi Kraljevska porodica.

Ostermalm

Deo  grada  izuzetne arhitekture gde žive bogati, poznat  po dobrim noćnim klubovima.

Nemoguće je nabrojati sve ono što u Stokholmu treba videti, ali jedno je sigurno – šta god vidite, nećete se razočarati, jer  je Stokholm jedna od najlepših prestonica Evrope.