Tokio grad koji se ne može opisati već se mora doživeti

 

Prva asocijacija na Japan, zemlju izlazećeg Sunca su drevna tradicija, predivni predeli, fascinantna kultura.  Prošlost  Japana obiluje bogatim dogadjajima i zanimljivom istorijom.  Ovo je zemlja  bogata hramovima i svetilištima, istorijskim spomenicima, zemlja vrhunske tehnologije, i predivne arhitekture. Japan je oduvek bio privlačan turistima, bilo zato što je daleka destinacija, bilo zbog svoje bogate istorije i zanimljive kulture ili činjenice da je jedna od najnaprednijih zemalja na svetu.

Na jugoistočnom delu ostrva Honšu, u Kanto regionu, na mestu nekadašnjeg malog ribarskog sela Eda, nastao je grad  koji se danas prostire na preko 2000 kvadratnih kilometara, i obuhvata ostrva Izu i Ogasova. Svoje sadašnje ime  Tokio je dobio 1869. godine, kada je u ovaj grad japanski  car preneo sedište  iz grada Kjota koji se nalazi na zapadu. Tokio u prevodu znači istočna prestonica.  Danas se Tokio sastoji od  26 većih i 6 manjih gradova, i 8 sela,  koji su  tokom više vekova spojeni u jednu celinu.

Glavni grad Japana i najveća metropola na svetu Tokio, sa 35 miliona stanovnika  uprkos svom modernom izgedu ostao je prestonica sa tradicijom u srcu, koja oduševljava svakog ko u njega kroči prvi put.  Visoke moderne  zgrade, tradicionalne palate i budističk hramovi, brojne turističke atrakcije i znamenitosti, sterilno čiste ulice i red koji se poštuje na svakom koraku, je ono što ćete odmah zapaziti u Tokiju. Posetioci će sa  jedne strane uživati u modernom i urbanom dok će sa druge strane  biti očarani tradicionalnim i duhovnim.

Znamenitosti i turističke atrakcije Tokija

Četvrti Shibuya, Harajuku, Ginza,  Asakusa i Akihabara,  su delovi grada koje obavezno  treba posetiti.

Shibuya

Kvart prepun blještavih reklama na vrhovima zgrada, jedna od najpoznatijih šoping oblasti u Tokiju, mesto brojnih prodavnica, klubova i barova, popularno odredište mladih, najbolje mesto za noćni život. U ovom kvartu nalazi se spomenik  psu Haschiku koji je 9 godina na istom mestu verno čekao svog vlasnika koji je preminuo.

Harajuku

Centar alternativne modne scene gde možete videti nezamislivu kombinaciju zbog koje ćete se osećati kao da ste u nekom futurističkom filmu.

Ginza

Ginza je deo grada u kojem se nalazi najveći deo  prodavnica luksuzne robe napoznatijih brendova, sedište Sonya i njihov i muzej u kome možete videti  dosadašnji razvoj,  pozorište Ginza Kabukiza,  hram Tsukiji Hongwanji koji zaista vredi posetiti jer se razlikuje od ostalih koje ćete videti. Tu je i Tsukiji market, najveća tržnica ribe i morskih plodova u Japanu.

Asakusa

Stari deo grada u kome  je sačuvan tradicionalni izgled Tokija. Ovo je  jedini deo Tokija u kome zaista možete osetiti pravu atmosferu tradicionalnog Japana. Ovde se nalazi najstariji budistički hram u Tokiju Sensoji,  izgrađen u 7. veku.  Svakodnevni prizor je ogromna gužva i reka turista koja obilazi hram. Ulice koje vode prema hramu načičkane su  štandovima na kojima se nalazi  tradicionalna japanska odeća, štapići, kao i  ukusni delikatesi. U blizini Asakuse nalazi se najviša zgrada u Japanu, Sky Tree, toranj visok 634 metra.

Akihabara

Kvart poznat  kao tehnološki deo Tokija, nazivaju ga još i električni grad. U specijalizovanim  prodavnicama  širok je izbor najnoviji tehnički uređaji svih vrsta, od satova i fotoaparata do kompjutera i televizora. Takođe  u Akihabari  je puno prodavnica u kojima možete pronaći stripove, crtaće, postere i igračke. Čitav kvart je  jedan ogromni šoping centar elektronike na otvorenom.

Carska palata

Na mestu nekadašnjeg Edo zamka, nalazi se  Carska palata dom japanskog cara i njegove porodice. Tokom bimbardovanja u Drugom svetskom ratu palata je uništena, da bi 1968. godine u istom stilu bila obnovljena. Istočni vrtovi palate, otvoreni su za javnost tokom cele godine, dok je unutrašnji deo za javnost otvoren samo dva dana u toku godine, 23. decembra kada je carev rođendan  i 2. januara, kada možete na balkonu videti članove carske porodice.

Sensoji  hram

Najstariji budistički hram u Tokiju, sagrađen u čast boginje milosti Kannon,  jedno je od važnih obeležja ovog grada.

Hram Meiji

Šinto hram posvećen caru Meiđi i carici Šoken, podignut je nakon njihove smrti. Ova kapelica je jedan od najlepših primera japanske Shinto arhitekture. Smeštena je u  sredini šumarka, oaze mira u centru grada.

Odaiba

U Tokijskom zalivu nalazi se Odaiba, veliko veštačko ostrvo izgrađeno 1853. godine, kao utvrđenje,  u cilju zaštite grada od napada sa mora. Ovaj relativno pust prostor  1996 godine počeo je da se izgrađuje , da bi  se danas na ovom prostoru našle moderne zgrade spektakularne arhitekture, razne poslovnice, turističke atrakcije, prodavnice i zabavni centri: Fuji TV studio, tokijska plaža,šoping centar ”Aqua City” , šoping i zabavni kompleks “Palette Town”, tržni centar “Venus Fort” u kome se nalazi preko  150 prodavnica i kafića, i konferencijski centar “Tokyo Big Sight”, zgrada koja se koristi za sajmove i izložbe. Odaiba, je  poznata i pod imenom Grad duge.

Disneyland Park i Disney Sea

Ljubitelji Diznijevih tematskih parkova, treba obavezno da posete ova dva parka.

Nacionalni muzej

Najstariji i najbolji muzej Japana, u kome  su u pet izložbenih zgrada,  izloženi eksponati poput  odeće samuraja, mačeva, keramike, kaligrafskih zapisa, skulptura, umetnosti stare 2000 godina, moderne umetnosti. Tu su još galerija dragocenosti Horyuji, i čudesan muzejski vrt, primer tradicionalnih japanskih vrtova.

Shinjuku

Ovo je zapravo  grad u gradu. U zapadnom delu  Nishi Shinjuku je  poslovna četvrt u kojoj se nalazi i zgrade vlade, dok je na istoku smeštena četvrt Higashi Shinjuku poznata po devojkama za zabavu  i aparatima za kockanje.

U Shinjuku se nalazi i Golden gai, deo grada prepoznatljiv po najmanjim kafićima na svetu, od kojih je svaki uređen  u nekom svom fazonu.

Park Gyon

Jedan  od najlepših parkova.

Yoyogi Park

Mesto okupljanja umetnika, svirača, pevača. Dok se odmarate u parku uživaćete u majstorijama ovih umetnika.

Tokio Toranj

Crveno -beli toranj visok 333 metra, identičan je Ajfelovom tornju u Parizu. Sa osmatračnice koja se nalazi na 250 metara visine možete videti planinu Fuji.

Roppongi Hills

Popularan kompleks koji posetiocima nudi uvid u budućnost Tokija. Mesto održavanja  brojnih japanskih festivala plesa. Panoram u grada možete videti sa  osmatračnice Tokyo City View koja se nalazi na visini od 250 metara iznad mora.