Kanada zemlja velikih jezera i beskrajne prirodne lepote

 

Oduvek je Kanada slovila za popularnu turisitičku destinaciju. Zemlja  neizmernih prirodnih lepota je druga po veličini zemlja na svetu, i prostire se od Atlantika do Pacifika.

Kanada je zemlja sa zaista spektakularnom prirodom. Velika jezera na jugu i beskrajna šumska prostranstva karakteristika su ove ogromne zemlje, kao i njeni  poznati gradovi Toronto, Montreal i Vankuver.

Najbolje vreme za posetu Kanadi je kraj juna i početak jula. Mada se mnogi slažu da  lepota ove zemlje dolazi do izražaja  tokom jeseni, kada cela zemlja poprima brojne nijanse narandžaste i žute boje.

Šta posetiti u Kanadi?

TORONTO

Na severozapadnoj obali jezera Ontario smešten je Toronto, savremen grad, finansijski centar Kanade i jedan od najlepših gradova Severne Amerike. Toronto je etnički raznolik grad, u kome žive ljudi raznih nacionalnosti, pa se stoga u njemu niko ne oseća kao stranac. Brojne su turitičke atrakcije koje treba videti u ovom gradu.

CN Tower

Nazaobilazna turistička atrakcija, koju svake godine poseti miloni turista.  Visina radio i  tv tornja  iznosi 553. metara. Vožnja staklenim liftom do vrha ovog visokog zdanja je neverovatan doživljaj. Na vrhu tornja se nalazi restoran iz koga se pruža spektakularan pogled na Toronto.

Muzej Royal Ontario

Najveći muzej svetske kulture i prirodne istorije. U četrdeset galerija, izloženo je  preko šest miliona eksponata.  Muzej sadrži vredne zbirke  dinosaura, minerala i meteorita, istočne i afričke umetnosti,  evropske istorije  i istorije Kanade. Takođe sadrži najveću svetsku zbirku fosila, dizajna i likovnih umetnosti.

Toronto Zoo

Zoo vrt smešten je oko 40 km  severoistočno od centra Toronta i  spada među najveće zoo vrtove na svetu. Na površini od  287 hektara, u ovom raju za životinje, smešteno je 16.000 životinja i 500 vrsta, podeljenih u sedam zona: Afrika, Amerika, Evroazija, Tundra, Indomalaja, Australazija i Kanada. Tu su grizli medvedi, ogroman park bizona, prašuma gorilla, i još mnogo drugih.  Vrt svake godine  beleži milionske posete.

Casa Loma

Nazivaju ga najpoznatijim dvorcem u Kanadi. Ovo impozantno zdanje sagrađeno je  za ekscentričnog kanadskog multimilionera. Nekadašnja luksuzna rezidencija Henrija Pelata danas je pretvorena u muzej. Dvorac poseduje ukrašene apartmane, tajne prolaze , 800 metara dugačak podzemni tunel koji povezuje dvorac sa stajama, kule  i 5 hektara prelepog vrta.

High Park

Najveći park u Torontu, u kome posetioci mogu, plivati, igrati tenis, šetati, klizati ili samo uživati ispod velikih  hrastova i gledati zalazak sunca.

Toronto Islands (ostrva)

Kratkom vožnjom trajektom stižete na Toronto ostrva, idealno mesto za opuštanje. Plaže, zabavni park, mesta za piknik,  umetničke galerije, šetnja, veslanje, jedrenje, plivanje, aktivnosti na otvorenom su samo neke od mogućnosti koje vam se ovde nude. Leti na ostrvima su brojna događanja na otvorenom. Sa ovih ostrva pruža se divan pogled na panoramu Toronta.

Eaton Centre

U centru Toronta nalazi se ogroman ultra moderan  tržni kompleks Eaton Centre. Toronto Eaton Centre  je prepun prodavnica i butika, u kojima možete kupiti brendiranu odeću i obuću  slavnih ili manje slavnih svetskih dizajnera. Ukoliko ste turista vrlo lako se možete zagubiti u lavirintu robnih kuća,  prodavnica, butika, restorana, kafeterija i snek barova, koji se nalaze  na različitim nivoimai iznad i ispod  zemlje.

Rogers Centre

Velika sportska halu poznati Rogers Centre je multifunkcionalni sportski objekat koji je domaći teren Toronto Blu Džejsa u MLB-u. U ovom objektu odigravaju se razna sportska dešavanja.

Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi  su udaljeni nekih 90 minuta vožnje od Toronta. Nalaze se  na krajnjem jugu pokrajine Ontario, gde voda jezera Iri pada skoro 60 metara u jezero Ontario. Spadaju među najveće, najlepše i najpoznatije vodopade na svetu, a ujedno su  jedna od  najpoznatijih turističkih atrakcija sveta, što u prilog govori činjenica da Nijagarne vodopade poseti  preko 14 miliona turista godišnje.

Nijagarini vodopadi su državna granica između Amerike i Kanade. Sa obe strane vodopadi izgledaju čarobno, mada se sa kanadske strane pruža bolji pogled. Ono što vodopad čini zadivljujućim su njegove boje. Po sunčanom vremenu iznad slapova se stvara prekrasna duga.

MONTREAL

Glavni grad provincije Quebec, drugi je po veličini grad u Kanadi i njegova kulturna prestonica. Nalazi se na najvećem od 234 ostrva, koja čine arhipelag Hochelaga.  Jedan je važnijih gradova Severne Amerike. Montreal, grad sa drugim najvećim brojem stanovnika čiji je maternji jezik francuski.  Današnji Montreal je „američki Pariz“, moderan grad elegantnog, starinskog duha.

Montreal je podeljen na dva dela, od kojih svaki predstavlja jedinstveni i živahni deo ovog fantastičnog  grada.

Vu-Montreal je najstariji deo grada, pun kafea na otvorenom u pariskom stilu, umetnika, uličnih izvođača i štandova sa cvećem. Francuski restorani i pekare, muzeji i galerije, ulični svirači i  slikari, osvetljeni kvartovi   u noćnim satima, su atmosfera koja vas u ovom gradu očekuje.

Stari deo Montreala je jedinstven i neponovljiv. Originalne građevine  iz perioda od 16. do 19. i pločnici uskih ulica obloženih  kamenom vratiće vas u vreme kada je ovaj grad  živeo život velike rečne luke. Danas je Montreal poznat  po brojnim pozorištima, parkovima, prelepim fasadama zgrada kao i odličnim festivalima.

Najznačajnije turističke atrakcije  Montreala su:

Botanička bašta

Bašta sadrži oko 22.000 vrsta biljaka. Oduševiće vas  japanski vrt, staklene bašte sa orhidejama i bonsai drvećem.

Mont-Royal

Park Mont-Royal  nalazi se  na 233m nadmorske visine  i predstavlja zelena pluća Montreala.

Notre-Dame

Bazilika  izgrađena  1829. godine, je najstarija katolička parohijska crkva Montreala sa neverovatnom unutrašnjosti, drvorezom i vitražima koji ilustruju istoriju grada.

La Ronde zabavni park

Najveći zabavni park u kome ćete uživati  u impresivnim vožnjama.

Zamak Dufresne

Prelepa vila, sa neverovatnim enterijerom kao što su  popločani mermerni pod, plafoni izrađeni u  stilu italijanske renesanse, zamućena stakla. Predmeti i nameštaj u vili  odražavaju ukus buržoazije tog vremena. Zamak je proglašen nacionalnim spomenikom.

Cosmodome

Interaktivni muzej kosmosa i novih tehnologija.

Centar kanadske arhitekture

U  izložbenim galerijama nalaze se arhitektonska dela domaćeg i međunarodnog značaja, sa posebnim fokusom na urbani dizajn.

VANKUVER

Glavni grad Britanske Kolumbije, treći po veličini grad u Kanadi,  udaljen samo 40km od granice sa SAD  je jedan od  najlepših gradova na svetu. Nalazi se na krajnjem zapadu Kanade. Ovo je grad koga okružuju planine i zapljuskuju talasi Pacifika, grad prelepe prirode koju treba videti uživo i uživati. Zovu ga i multikulturalni grad, jer na svakom koraku možete čuti različite jezike sveta.

Iz najvećeg parka u Vankuveru, parka Stanley, koji se nalazi na površini od oko 400 hektara, pruža se bajkovit pogled na centar grada.

Ono što treba posetiti u ovom gradu je : Katedrala Hrista, Kinesku četvrt, Teatar Vogue, Most Lavlja vrata; Luku; Budistički hram, Gastaun – istorijsku četvrt grada u kojoj se nalaze  brojne male prodavnice i koja je  omiljena turistička zona, Muzej Antropologije; Kanada trg.