Dubrovnik najlepši grad Jadrana

 

Dubrovnik grad otvorena srca, nalazi  se na krajnjem jugu Hrvatske rivijere, i jedan je od gradova za čije ime je svako čuo. Ovaj drevni grad karakterističan po uskim ulicama i visokim zidinama, danas je jedan od svetskih turističkih centara, koji raširenih ruku prima turiste iz celoga sveta. Mnogo je lepih mesta  u svetu, ali je Dubrovnik po svojoj magičnoj lepoti jedinstven, zato ne čudi da je ovo najtraženija  luksuzna destinacija na celom Mediteranu.

Priroda je prema Dubrovniki bila izdašna, darovala ga je lepotama, o kojoj su kroz istoriju  pisali najveći dubrovački pesnici i pisci. Plavo čisto nebo, čisto tirkizno-plavo more, stenovita obala koja obiluje brojnim uvalama, prelepe peščane plaže i strme stene obrasle  bogatim mediteranskim rastinjem, zadivljuju i očaravaju posetioce.  Takvu nenadmašnu lepotu, nemoguće je pronaći bilo gde, sem u Dubrovniku.

Zbog svetlucavog mermera na ulicama, baroknih zgrada isprekidanih prelepim renesansnim fontanama i fasadama, Džordž Bernard Šo nazvao je  Dubrovnik  “Biser Jadrana“, a UNESKO ga je stavio na listu  svetske kulturne baštine.

Ovaj fascinantan grad  okrenut prema suncu i moru, turistima ima mnogo toga da pruži.

Šta treba videti u Dubrovniku?

Stradun

Najpoznatija ulica u Dubrovniku , žila kucavica starog Dubrovnika, mesto okupljanja meštana i turista koju morate posetiti ako želite da osetite duh grada. Prošetajte Stradunom i doživite  veliki deo onog što Dubrovnik ima da ponudi.  Duž  Straduna osim  kafana, restorana, knjižara, galerija, nalaze se  poznate znamenitosti veliki deo gradskih atrakcija kao što su:

Palača Sponza

Jedna je od najlepših palata u gradu, izgrađena  u 15 veku, odličan je primer gotičko-renesansne gradnje. Danas u palati Sponza se nalazi Dubrovački arhiv,sa jednom od najvrednijih arhivskih zbirki Evrope.

Crkva  sv. Vlaha

Barokna crkva Sv. Vlaha je najpoznatija gradska crkva posvećena zaštitniku grada – sv. Vlahu. Izgrađena je početkom 18. veka. Dominira jednim od najlepših delova Dubrovnika, Trgom od Luže.

Orlandov stup

Ispred Crkve Sv. Vlaha  nalazi Orlandov stup, simbol dubrovačke slobode i nezavisnosti,  izgrađen 1417. godine.

  Knežev dvor

Jedna je od najznačajnijih znamenitosti Dubrovnika, mešavina  različitih arhitektonskih stilova, nekada je bila glavno sedište Dubrovačke Republike. Iako se građevina tokom svoje istorije  često menjala, njena  funkcija vekovima je bila ista ili vrlo slična.

Franjevački samostan

Samostanski kompleks Male braće  spada u zanimljive gradske atrakcije. Izgrađen je početkom 14. veka. U sklopu samostana nalazi se jedna od najstarijih lekarni u Evropi, neobična atrakcija po kojoj je Dubrovnik poznat širom sveta. Lekarna jer još uvek u izvornom obliku.  Biblioteka u sklopu samostana poseduje više od 50.000 vrednih rukopisa.

U Dubrovniku treba videti još :

Dubrovačke gradske zidine

Atrakcija koju ne treba propustiti, simbol grada i motiv koji je Dubrovnik učinio poznatim širom sveta, što zbog istorijskog značaja i lepote, što zbog spektakularnog pogleda koji se sa zidina pruža. Sa zidina videćete celu panoramu Dubrovnika, blještave ulice,narandžaste krovove, izrazito plavo more koje svetluca na suncu.

Tvrđava Minčeta

Minčeta je jedna od najznamenitijih trđava u Dubrovniku, poznata po monumentalnom kružnom obliku i moćnim kruništem. Najprepoznatljivija je kula u sklopu slavnih dubrovačkih zidina. Sa njenog vrha je definitvno najbolji pogled, bukvalno vidite ceo Dubrovnik.

Tvrđava Bokar

Tvrđava Bokar sastavni  deo dubrovačkih zidina  nalazi se na zapadnom delu. Gradnja tvrđave  počela je još 1461. i trajala je više od sto godina.

Tvrđava Lovrijenac

Gradnja ovog impresivnog zdanja počela je početkom 11. veka a završena u 14 veku, da bi kasnije bila nekoliko puta dograđivana i ojačana.Tvrđava je  izgrađena  na strmoj klisuri s koje se izdiže čak 37 metara iznad mora.

Tokom održavanja Dubrovačkih ljetnjih igara, Lovrijenac je jedno od prekrasnih mesta na kome se održavaju predstave.

Tvrđava Revelin

Revelin se nalazi istočno od gradskih zidina. Gradnja tvrđave započeta je 1539. godine i trajala je do 1551, kada je tvrđava dobila sadašnji četvorougaoni oblik. Danas  Revelin služi kao ugostiteljsko-izložbeni prostor, za održavamje različitih zabavnih i kulturnih događanja.

Trg Luža i Gradski zvonik

Trg od Luže, je dobio ime po Luži staroj zvonari. Ovo je  lokalitet koji ima najveću koncentraciju znamenitosti na jednom mestu u Dubrovniku.  Luža se obično gleda kao celina sa Gradskim zvonikom, tornjem visokim 31 metar, izgrađenim  1444. godine.

Velika Onofrijeva  česma

Najpoznatija  gradska fontana, nastala kao spomen na otvaranje gradskog vodovoda. Osim turistima , fontana  je i Dubrovčanima, omiljeno sastajalište. Fontana  i danas djeluje impresivno  i prilično neobično. Velika kupolasta fontana izgrađena je 1348.godine  po nacrtu arhitekta Onofria della Cave čije ime i nosi.

Mala Onofrijeva česma

Isto kao Velika Onofrijeva česma, i ova česma je spomen na otvaranje dubrovačkog vodovoda u 15. veku.  Nalazi se na jednom od najprometnijih delova dubrovačkog  istorijskog  jezgra, privlačeći turiste koji traže osveženje tokom vrelih letnjih dana.

Dubrovačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Prekrasna Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije,je zdanje  koje svedoči o prebogatoj istoriji Dubrovnika. Riznica Dubrovačke katedrale sadrži 161 predmet iz perioda od 11. do 18. veka, od kojih veliki deo svedoči o vrhunskoj sposobnosti starih dubrovačkih zlatara. Riznica predstavlja  neprocenjivo blago. Najvredniji eksponat je svakako relikvije sv. Vlaha, zaštitnika grada, koje potiču iz 11. i 12. Veka.

Tek kada obiđete i  vidite  Dubrovnik shvatićete koliko je ovaj grad  nestvarno lep i koliko je danas malo gradova koji izgledaju kao da je vreme u njima stalo davno,  a oni su ostali večno mladi i sveži.

Harizma, magija i sveukupni utisak nakon posete ovom gradu se ne mogu opisati, Dubrovnik jednostavno morate doživeti.