Australija zemlja prekrasne očuvane i netaknute prirode

 

Australija jeste daleko, ali ne toliko da je ne posetite bar jednom. Kada jednom stignete u ovu fantastičnu  zemlju, ostaviće vas bez daha. To će biti odmor kakav nikad niste doživeli.

Australija je ogromna zemlja koja turistima pruža mnogo toga. Ono što će vas najviše oduševiti je njena prekrasna, očuvana i netaknuta priroda. Australiija je zemlja bogata nacionalnim parkovima. Pustinju, prašumu, podzemne pećine, planine, zalive uz okean, sve to možete videti u ovoj predivnoj zemlji. Retko gde možete videti  tolika prostranstva. Turisti koji vole prirodu  biće oduševljeni prostranstvima Australije u kojima žive neke najegzotičnije životinjske i biljne vrste. Kengure  prepoznatljiv simbol Australije, videćete na svakom koraku, ukoliko se nalazite van središta grada. Takođe za ljubitelje dobrog provoda tu su  veliki gradovi koji pružaju luksuz.

Veći deo Australije čine divlji predeli, spektakularne stene, prostrane pustinje i suva slana jezera. Od  22 miliona stanovnika,  čak 84% populacije  živi u gradovima na obali, koji obiluju prirodnim bogatstvima. Jedinstveni  prelepi pejzaži, sunce, životinje i fascinantni gradovi, različitost i raznovrsnost čine ovu destinaciju idealnom za putovanje.

Australija se može pohvaliti brojnim turističkim atrakcijama.

Sidnej

Jedna od najlepših metropola sveta koja odiše starom kulturom, istovremeno i  veoma moderan grad, najveći  i najstariji u Australiji, Sidnej  je svetska turistička destinacija, poznata po atrakcijama Sidnejskoj operi i Sidnejskom lučkom mostu.

Sydney Opera House,  jedan od najlepših i najpoznatijih objekata moderne arhitekture u svetu, i  najpoznatiji simbol Sidneja, od 2007. godine nalazi se na listi UNESCO- svetske kulturne baštine. Ubraja se u najveće turističke atrakcije Australije, pa ne čudi da  svake godine beleži milionske posete. Osim opere u zgradi se nalaze i koncertna dvorana, scena za operu i balet, pozorišna sala i sala za filmske projekcije.

Druga znamenitost  grada je Sidnejski lučki most, koga zbog karakterističnog lučnog izgleda nazivaju  “Vešalica za kaput”. Most spaja Sidnejski poslovni centar  sa severnom obalom. Sa vrha mosta  pruža se očaravajući pogledo na grad i Pacifik.

Melburn

Drugi po veličini grad u Australiji, je glavni grad australijske pokrajine Viktorija. Ovo je  grad koji će vas očarati modernom arhitekturom, kulturnom šarolikošću, muzejima i velikim parkovima. Veliku atrakciju predstavljaju  ulični grafiti kojih je ovaj grad prepun.

Put obalom okeana

Put obalom okeana dug 250 km’ je najlepša i  najveća turistička atrakcija Australije. Izgrađen 1930. godine u spomen palim vojnicima, prostire se duž južne obale Australije i  predstavlja najlepši krajolik ove zemlje. Putovanje uz obalu je pravo uživanje, a postoje razna mesta sa neverovatnim prizorom. Prizor koji će vam ostati u sećanju su erodirane stenovite kule nazvane “Dvanaest apostola” koje  stoje uspravno u moru.

Ostrvo Frejžer

Najajveće peščano ostrvo na svetu, rajsko ostrvo Frejžer, koje se nalazi na istočnoj obali Australije, bogato je  biljkama od kojiih su najzastupljenije prašume i šume eukaliptusa.  Ostrvo  je 1992 godine  uvršteno u svetsku baštinu UNESKO. Ostrvo se  e prostire na površini od 1.840km².

Veliki greben

U Koralnom moru u blizini grada Kvinsleda, nalazi se najveći koralni greben na svetu, proglašen  za jedan od sedam prirodnih svetskih čuda od strane CNN-a. Na površini od oko 344,000 km kvadratnih, nalazi se  više od 2,900 pojedinačnih grebena i 900 ostrva. Deo svetske baštine postao je 1981. godine. Ovaj egzotični region prepun retkog biljnog i žovotinjskog sveta, ima najviše koralnih grebena na svetu, mada se njihov broj  iz godine u godinu broj drastično smanjuje.Ovo je  veoma posećena turistička destinacija u Australiji. Najbolje je ostrva videti brodom.

Nacionalni park Kakadu

U australijskoj pokrajini Severna teritorija, 171 kilometar udaljen  istočno od grada Darwina, nalazi se  najveći nacionalni park u Australiji,  i jedan od najlepših na kontinentu. Ovo je mesto na kome možete saznati  mnogo toga o aboridžinskoj kulturi, jer se u ovom parku nalazi najstarija i najveća kolekcija petroglifa na svetu, starih i do 40.000 godina.  Jedinstvena flora i fauna i kulturne vrednosti  parka, doprinele su da 1981 godine bude upisan na UNESKO  listu svetske baštine.

Uluru

Još jedna turistička atrakcija i  čudo Australije, je brdo  i najveći kameni monolit na svetu Uluru koji se nalazi   450 kilometara jugozapadno od Alis Springsa. Uluru je stena crvene boje nastala gomilanjem peska i pomeranjem tektonskih ploča zemlje. Za Aboridžine Uluru je  oduvek bilo sveto i mistično mesto.Danas ovaj masiv predstavlja   nacionalni simbol svih Australijanaca.

Barosa

Ako volite dobro vino, mesto koje treba posetiti je Barosa koje se nalazi  60 km istočno od australijskog grada Adelaide. Ovo je  glavni region za proizvodnju vina u Australiji. Stanovništvu ovog regiona vinogradarstvo je glavno zanimanje i sredstvo prihoda. Čuvene australijske vinarije upravo u ovoj dolini imaju svoje vinograde. Obiđite vinarije u ovom kraju i uživajte u fantastičnom ukusu vina. Svake godine u aprilu mesecu ovde se održava festival vina u sklopu koga su brojna dešavanja koja obuhvataju: karneval, nastup bendova, ples itd. Zato je  april najbolji mesec za posetu ovom zanimljivom mestu.

Tasmanija

Ostrvo smešteno na krajnjem jugu Australije  oduševiće vas nataknutim prirodnim lepotama. Tasmanija je jedina ostrvska država u Australiji i jedno  od najpoznatijih planinskih ostrva i svetskih vrhova, jedinstveno po svom izgledu. Iako pripada Australiji, po  mnogo čemu je sasvim različito. Na ostrvu  možete videti mnoga  čuda prirode. Kilometri  pešačkih staza, brojna planinska jezera, egzotične plaže i podzemne pećine, više od 300 ostrvaca i toliko planinskih vrhova, prekrasni nacionalni parkovi, raznovrstan i jedinstven životinjski i biljni svet, najbolja mesta za pecanje pastrmke na svetu, spor tempo života koji ćete retko gde doživeti, čine Tasmaniju  destinacijom  na kojoj  se doživaljavaju  neverovatna iskustva, za pamćenje.

Tasmanija je šumovita, i u njenim šumama možete videti  još uvek živi simbol Tasmanije, tasmanijskog đavola brzu životinju  poznatu po svom ujedu.