Buenos Aires najzanimljiviji grad Južne Amerike

 

Argentina zemlja čudesnih predela, bogate kulture, najukusnijih stekova i zamamnog plesa svake godine privlači sve veći broj turista, a njen glavni grad Buenos Aires na prvom  je mestu od svih država Južne Amerike po broju turista koji ga posećuju, čak je iza sebe ostavio i Rio de Janiero.

Buenos Aries se ubraja  među najepše gradove na svetu. To je pravi grad kontrasta. Evropski senzibilitet, latinoamerička strast, prisutni  su na svakom koraku. Susrešćete se sa  luksuznim centrom, dok  na obodima grada možete videti brojne siromašne četvrti, decu koja spavaju u kartonskim kutijama. Na desnoj obali reke La plata smešten je Stari grad  koji svojom arhitekturom podseća na evropske gradove Pariz, London i Madrid. Jedan od najvećih i najzanimljivijih gradova Južne Amerike važi za jednu od deset najznačajnijih metropola  sveta.

Široki bulevari, velelepni parkovi, divne građevine, veliki šoping centri, muzeji, galerije, bogat noćni život, kafići na  trotoarima, fudbalski fanatici, odlična hrana, savršeno vino, tango, izuzetno prijatna atmosfera za šetnju i obilazak, jednom rečju to je Buenos Aires.

Teško je nabrojati šta se sve može videti u Buenos Airesu.

Avenija 9 de Julio

Avenija 9 de Julio je najšira avenija na svetu,  sa 16 glavnih saobraćajnih traka. U centralnom delu Avenije nalazi se Obelisk, a tu su i pozorište Teatro Colón, i statua Don Kihota.

Obelisk

Jedna od najpoznatijih znamenitosti grada, Obelisk  je podignut  1936. godine povodom petstote godišnjice osnivanja Argentine. Ovo je mesto okupljanja povodom svih slavlja. Visok je 67 metara, sa površinom baze od 49 m².

 Plaza de Mayo

Glavni trg Plaza de Mayo, ime je dobio po majskoj revoluciji iz 1810., koja je šest godina kasnije dovela Argentinu do nezavisnosti,  do oslobođenja zemlje od Španaca.

Na trgu  se nalazi Casa Rosada predsednička palata u kojoj su živeli Huan i Evita Peron, sa čijeg se balkona Evita Peron obraćala građanima.

 Avenija  Alvear

Najbolje mesto za kupovinu. poznato po mnogim zgradama francuske akademske arhitekture i prodavnicama visoke mode.

Avenija Corrientes

Glavna i najvažnija ulica u Buenos Airesu, u kojoj se nalaze brojna pozorišta, banke, knjižare, kulturni centar Ricardo Rojas, poznati lokali i restorani.

San Telmo

Stari kvart i duša Buenos Airesa, kvart u kome se nalaze stare kafane,  umetnici, plesači i ulični svirači, kvart koji odiše duhom Argentine sa početka veka, i  koji još čuva šarm kolonijalne prošlosti.  Središte ove četvrti je Trg Dorrego na kome se nalazi najpoznatija kafana Dorrego, stecište slavnih i poznatih ličnosti čije se slike mogu videti na zidovima. San Telmo  umetnička i boemska četvrt, nekada je bila sedište bogatih trgovaca i građana. Nedeljom na trgu Dorrego održavaju  se sajmovi antikviteta,  i predstave tanga.

El Ateneo knjižara

Sagrađena na mestu nekadašnje rezidencije predsednika, ova  fantastična građevina je prvo bila  pozorište, a zatim bioskop. Zbog svojih zlatnih detalja i crvenih plišanih zavesa El Ateneo i danas više podseća na pozorište nego na knjižaru. Ovde se nalazi  pet miliona knjiga i prvi primerci novina iz  daleke1440. godine.

Muzej umetnosti Latinske Amerike

U muzeju se nalazi  bogata zbirka latinoameričkih umetnika, uključujući i dela Fride Kalo i Diega Rivere.

Cementerio Recoleta

Poznato groblje na kome je pokopana  Evita Perón.

Muzej Evita

U zgradi koja je nekada bila fondacija Evite Peron, 2002 godine  otvoren je muzej u kome možete videti izložbeu postavku uređenu  prema etapama, od njenog djetinjstva pa do smrti.

Teatar Colon

Jedna  od najznačajnijih operskih kuća u svetu, najveće pozorište južne hemisfere.

 Calle Florida

Pešačka ulica, i jedna odglavnih trgovačkih zona u gradu. Na kraju ove ulice nalazi se velika zelena pšovršina Plaza General San Martín.

La Boca

Do kraja 19. veka La Boca je bila glavna luka Buenos Airesa.  Ovo je prvo mesto na koje su doseljenici pristigli u Argentinu. La Boca je najpoznatija, najslikovitija od 48 četvrti, koliko ih ima u  Buenos Airesu, u potpunosti različita  i od  starog i od modernog Buenos Airesa, četvrt puna umetnosti, zabave i zanimljivosti za sve generacije.

Živopisna La Boca je i jedna od najstarijih četvrti argentinske prestonice, prepoznatljiva po šarenim kućama i fasadama žute, zelene i crvene boje, koje su postale dom mnogih umetnika koji su  upravo ovde dobijali inspiraciju za svoja dela. U popularnoj dugoj kaldrmisanoj, pešačkoj, glavnoj ulici, Caminito, smeštenoj u ovoj četvrti  često možete naići na  izvođenje tanga na otvorenom.

U ovoj četvrti fudbalsku karijeru počeo je čuveni Dijego Maradona.

Sasvim blizu ulice Caminito je stadion „La Bomboniera“ fudbalskog kluba Boca Juniors u kome je igrao sam Maradona.

Nacionalni ples tango  se u La Boci igra direktno na ulici, jer mnogi kažu da je tango rođen upravo ovde. Iz mnogih prodavnica sa gramofonskih ploča dopire karakterističan glas Gardela, najvećeg klasičnog tango pevača svih vremena i tvorca tanga. Ukoliko volite, možete zaigrati tango ili se slikati sa izvodjačima u tango pozi.

U Buenos Airesu turista se oseća kao u bilo kojoj modernoj evropskoj metropoli. Samo u La Boci možetete osetiti duh Južne Amerike.

Četvrt „La Boca“je jedna od glavnih turističkih znamenitosti grada , u kojoj se nalazi sve ono što turisti vole: igra, pesma, umetnost,  odlični restorani i kafei.

Buenos Aires turistima ima mnogo toga da ponudi,  a mi smo ovde naveli samo deo onoga što treba videti u ovom predivnom gradu.