Neizbežne destinacije u Evropi za ljubitelje vina

 

Vino je jedno od najstarijih pića u istoriji civilizacije.  Njegova istorija je duga nekoliko hiljada godina. Istoričari i arheolozi tvrde da se vino pije više od 7.000 godina, bazirajući svoje tvrdnje na pronađenim ostacima vina u Kini. Vino je bilo  piće elite u antičkoj Grčkoj, a zatim je postalo popularno i dostupno svima tokom rimskog doba.  Većina današnjih plantaža u Evropi vodi poreklo još iz rimskog doba.

U Evropi se proizvodi  2/3  svetske vinske proizvodnje. Najveći proizvođači su Francuska, Italija i Španija.

Tokom poslednjih 150 godina, proizvodnja vina je postala i umetnost i nauka. Najkvalitetnija i najskuplja vina, nastajala su a i danas nastaju u zemljama sa vekovnom tradicijom. Pojedine oblasti stekle su reputaciju proizvođača dobrog vina.

Ukoliko putujete  u zemlje Evrope, a ljubitelj ste dobrog vina , navešćemo  zemalje i regije  u kojima ne smete propustiti degustaciju ovog božanskog pića.

Francuska

Uz Italiju, Francuska je najveći proizvođeč vina na svetu, a ujedno je i zemlja sa najvećom potrošnjom vina. Merlot, je najčešće uzgajana sorta grožđa, a za njom slede Granache, Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

Burgundija

Na samo 100 km udaljenosti od Pariza nalazi se poznati vinski region  Burgundija, poznat širom sveta po belom vinu  Chablis koje se proizvodi u severnoj regiji i  crvenom vinu  Beaujolais koje se pravi na jugu Burgundije. Najzastupljenoije sorte grožđa su Chardonnay i Pinot Noir.

Burgundija je jedna od najposećenijih oblasti u Francuskoj,  poznata  po prelepim pejzažima i malim srednjovekovnim selima. Ovde ljudi dolaze da uživaju u brojnim kulturno – istorijskim spomenicima, impresivnoj prirodi, i najboljim francuskim vinima. Vina proizvedena u ovoj regiji  spadaju u red najboljih i najskupljih na svetu.

Bordo

Ukoliko dolazite u Pariz na nekoliko dana, obavezno otiđite na izlet i posetite Bordo, grad čije je ime sinonim za najkvalitetnija francuska vina.

Ovaj grad koji se nalazi na obali Atlantika, leži na obalama nekada plovne reke  Garonne koja je povezivala grad i okean. Svaka zgrada, svaka kuća u ovom gradu predstavlja muzej na otvorenom. Prošetajte kaldrmisanim ulicama i osetite dah stare Francuske,  miris sira i vina.  Crkva Saint Michel, gradski park Jardin Public, ulica Sainte-Catherine, trg Bourse, fontana sa impozantnim figurama konja i konjanika, su samo deo znamenitosti ovog grada, koji je zaštićen  od strane UNESCO-a.

Crvena vina  francuskog vinskog regiona Bordo čuvena su i cenjena širom sveta.

Italija

Poznato je da je Italija zemlja vina i  jedan od najvećih proizvođača vina na svetu. Italijanska vina su izuzetno cenjena širom  sveta. U Italiji postoji 20 vinskih regiona, od kojih je najpoznatiji Toskana.

Toskana

Toskana je poznata vinska regija Italije smeštena u centralnoj Italiji, a prostire se od Firence do juga zemlje.

Najlepši italijanski  vinogradi se nalaze između brda ove regije. Brežuljci pod vinogradima uobičajeni su pejzaž ove regije. Toskana je idealna turistička destinacija za ljubitelje umetnosti  i vinskog turizma. Najbolje vinske kuće nalaze se  u srednjevekovnim zamkovima, u bivšim manastirima ili na nekadašnjim feudalnim gazdinstvima. Saznaćete kako nastaju najbolja vina i naučiti sve o vinu. Uživaćete u lokalnim specijalitetima pripremljenim na tradicionalan način.

Najživopisnija regija Italije-Toskana, je zaista velika i ima mnogo malih šarmantnih gradova koje treba videti.

Montalcino je živ grad poznat po mnogobrojnim vinarijama u kojima se može degustirati vino “Brunello di Monatlcino”, po kome je grad prepoznatljiv.

Firenca, najveći i glavni grad ove regije, jedan veliki muzej renesanse na otvorenom, prepun je  istorijskih i kulturnih spomenika.

Najslavnija vinska regija u Toskani je Kjanti , smeštena između Firence na severu i Siene na jugu. Vino Chianti se pravi od sorte grožđa Sanđoveze, uz mali dodatak još nekih italijanskih sorti. Gradovi ove regije  će vas očarati svakim svojim kamenom i istorijskom pričom. Toskanu godišnje poseti preko deset miliona turista .

Španija

Španija  jedan od najstarijih vinskih regiona, treći je proizvođač vina na svetu.

Rioja

Na oko pet sati vožnje od Barselone nalazi se region Rioja sa preko 500 najfinijih vinarija u kojima se proizvode  visoko prestižna vina. Osim vina, ova regija se izdvaja po prirodnim lepotama, arhitekturi, gastronomiji i ljubaznim domaćinima.

Valdepenas

Regija u centralnom delu Španije  dobro poznata po kvalitetnim vinima koja su najbolje cenjena u Španiji.

Nemačka

Nemačka ima 13 vinskih regiona, od kojih svaki ima sopstveni stil vina. Mozel je jedna od  vodećih vinskih regija u Nemačkoj. Vina ove regije  su jedna od najboljih belih vina na svetu. Rizling je najpoznatiji predstavnik ove regije.

Regija se prostire na zapadu Nemačke od granice sa Luksemburgom pa prema severu do reke Rajne. Pored degustacije vina dolina Mozel može mnogo toga da ponudi .  Bajkovite pejzaže i autentične slikovite gradiće, od kojih su neki pod zaštitom UNESCO-a.

Portugal

Portugal je jedna velika vinska regija, jer skoro da nema pedlja u kome nije zasađena  vinova loza. Zemlja je poznata po čuvenom  Port vinu.

Dolina Douro

Jedna od najdivljijih, planinskih i neravnih regija smeštena je u severnom Portugalu  na obalama reke Douro.  2001. godine upisana  je na UNESCO-v popis svetske baštine.

Osim čuvenog vina Porto, u ovoj regiji se proizvode i druga odlična manje poznata  crna vina.

Sama dolina sa svojim lelujavim brdima i terasastim vinogradima  je predivna. Možete posetiti dvorce, krstariti rekom, probati čuvene specijalitete i piti čuvena vina ovenčana brojnim nagradama.