Atina kolevka evropske civilizacije

 

Jedan od najstarijih gradova na svetu, kolevka evropske civilizacije Atina, glavni grad Grčke, grad brojnih kulturno istorijskih znamenitosti, grad mitova, grčkih bogova, grad poznat po živom noćnom životu, je mesto gde se susreću ostaci drevne prošlosti, mašta i stvarnost. Prestonica Grčke smeštena na krajnjem jugu poluostrva  Atike, dobila je ime posvojoj zaštitnici  boginji mudrosti.  Više nego bilo koji drugi grad spaja svoju antičku istoriju sa modernim ritmom života.

Najveći grad Grčke, kosmopolitski i turistički centar republike posećuju  turisti  iz svih krajeva sveta, da vide čudesnu Atinu i sve ono što  krasi ovaj neobičan grad.

Većina znamenitosti  Atine skoncentrisana je uglavnom u samom centru grada.

Monastiraki je najstariji, najpopularniji, ujedno  i najposećeniji  deo Atine, kako Grka tako i stranih turista. U jednom od najživopisnijih delova Atine, nalazi se poznati buvljak, raj za kolekcionare, na kome se mogu naći od grčkih suvenira, antikviteta, tepiha, starih knjiga doodeće i obuće najpoznatijih brendova.

Plaka

U podnožju Akropolja nalazi se najstarija četvrt u Atini, pravi istorijski i umetnički kvart, koji odiše specifičnom arhitekturom. Živopisne kuće sa starim fasadama, uske ulice uglavnom namenjene pešacima sa karakterističnom grčkom kaldrmom, mnoštvo starih zdanja, taverni  i jako prijatna atmosfera čine šetnju ovim delom Atine  zanimiljivom i nezaboravnom. Plaku zovu i boemska četvrt Atine, Atinski Monmartr. Ovde ćete uživati u  tradicionalnim grčkim zalogajima i piću.

Trg Sintagma

Sintagma je glavni gradski trg, smešten u centru grada, sa koga vode sve najpopularnije ulice u Atini. Sa trga se pruža pogled na prelep gradski park, koji je prava oaza mira u srcu atinske vreve. Na trgu se nalazi grčki Parlament, ispred koga se na svakih sat vremena odvija čuvena smena straže, mnogobrojni kafići,  luksuzni hoteli i poslovne zgrade.  Trg je centralno mesto za pristup glavnim atrakcijama Atine.

Antička agora

Nekadašnje srce Atine, mesto na kome se grčki narod okupljao,  gde su se održavale skupštine,  danas podseća na sadržajnu istoriju i predstavlja zbir arheoloških ostataka, poput  antičkog grčkog hrama Hefest. Ne postoji bolje očuvan hram od ovog iz tog  perioda.

Zevsov hram

Sagrađen  oko 480 god. p. n. e. ,  je najveći hram staroga sveta, posvećen bogu svih bogova, Zevsu. Krasilo ga je stotinak korintskih stubova kao što i dolikuje vladaru Olimpa. Od ovog najvećeg grčkog hrama od 104 korintska stuba, danas je ostalo samo 15.

Dionisov teatar

U podnožju Akropolja nalazi se najstariji teatar u Atini, hram posvećen najvećem od svih bogova, Dionisu, u kome su stari Grci izvodili uzvišene drame.

Hadrijanov luk

U neposrednoj blizini Zevsovog hrama, nalazi se Hadrijanov luk,  jedna od trijumfalnih kapija, za koju se ne zna ko ju je sagradio. Prelepi luk delio je staru Atinu od Rimske Atine.

 Akropolj

U Atini se nalaze brojne  antičke zgrade od kojih je najpoznatija Akropolj, jedan od najboljih primera klasične grčke umetnosti i arhitekture, danas deo UNESCO baštine.

Nad atinskim nebom dominira drevni utvrđeni atinski grad, u kome se nalaze  zdanja najboljih objekata grčkog klasičnog doba. Brdo nad Atinom je mesto gde možete upoznati više antičkih arhitektonskih bisera, koji uključuju Partenon, izgrađen u čast Atene, boginje mudrosti i Erehtejon, građevinu jonskog arhitentoskog stila, nadaleko čuvenu po stubovima u obliku ženskih figura – karijatidama. Osmougaona kula sa zapisima i figurama koje prikazuju bogove vetrova  je još jedna od znamenitosti u okviru Akropolja.

Muzej Akropolj

U sklopu kompleksa  Akropolj nalazi se mali  arheološki muzej, osnovan 1865. godine, u kome su izloženi  predmeti i statue pronađeni na ovom lokalitetu.

Filopapos Brdo

Poznato  kao Brdo Muza. Na samom vrhu krasi ga spomenik  azijskog princa Filopaposa,  i mala vizantijska kapela Agiosa Dimitriosa koja sadrži vrlo retke freske. Brdo je pokriveno borovom šumom.  Sa nekih delova brda, pruža se prelep vidik ka Akropolju.

Stadion Panatenaikos

Kompletno je renoviran 1896. godine .  Kapaciteta je  70000 gledalaca. Na stadionu su održane  prve moderne Olimpijske igre. Nalazi se na mestu na kome se nalazio stari stadion, izgradjen 330. godine p.n.e.

Atina je grad brojnih muzeja i galerija. Najpoznatiji muzeji su: Nacionalni Arheoloski, Vizantijski i Benaki muzej, muzej Grcke narodne umetnosti, Nacionalna umetnicka galerija, Pozorišni muzej, Geološki, Paleontoloski muzej, Akropoljski Muzej, Nacionalni i istorijski muzej. Nacionalni Arheoloski Muzej, nesumnjivo je jedan od najvaznijih muzeja, koji svetu predstavlja staru Grčku.

Šoping u Atini

U Atini je  relativno malo tržnih centara ili velikih robnih kuća. Male, porodične radnje su najzastupljenije.  Suvenire možete pazariti na svim mestima koja su dostupna turistima.

Noćni život

Atina je grad poznat po živom noćnom životu. Poznato je da stanovnici Atine  vole da se zabavljaju i to čine gotovo svako veče u sedmici. Izbor zabave je širok, a noćni život počinje veoma kasno. U barovima i klubovoma iza ponoći, a u restoranima i tavernama  nakon 22:00h.

Posebno tokom letnjih mesci Atina ima mnogo šta da ponudi. Tada se odigravaju  brojni muzički događaji, ples i pozorišta na otvorenom.

Atina je grad koji  ima svoj poseban  šarm, svoj živi karakter, koji osvaja stotine hiljada turista tokom cele godine.  Većina turističkih atrakcija je pristupačna.  Bilo kojim pravcem da krenete postoje znamenitosti koje vredi pogledati. Šetnja je najbolji način da se doživi atmosfera i upozna  Atina.