Rio de Žaneiro grad karnevala i turističkih atrakcija

 

Brazil je prelepa zemlja, zemlja velikih kontrasta koju krase spektakularni predeli, veliko prirodno bogatstvo, fascinantni gradovi, muzika, fudbal i njeno stanovništvo. Karnevali su najveće atrakcije u Brazilu. Najveći od njih je   karneval u Riu de Žaneiru, poznat širom sveta po sjaju i ekstravaganciji.

Danas je Rio de Žaneiro, najveći grad u Brazilu,  jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija, koju godišnje poseti stotinama hiljada turista. Rio de Žaneiro je prava boemska metropola, grad prelepih peščano belih plaža, otvoren za sve  ljude, grad najvećih kontrasta i  kulturni epicentar zemlje. Rio je tipični brazilski grad u kome su znatno izražene razlike između bogatih i siromašnih, tako da ćete na jednoj strani videti blještavu  aveniju sa prelepim luksuznim restoranima i hotelima , a samo nekoliko stotina metara dalje favele u kojima živi siromašno stanovništvo.

Grad bogate i duge istorije, podeljen  je na četiri gradska distrikta: Centar, Južnu Severnu i Zapadnu zonu. Grad fascinira svojim karakterističnim geografskim  položajem, kakav nema ni jedan grad u svetu.  Brda koja štrče na sve stane i presecaju avenije i naselja,  jezero, prava tropska šuma u sred grada i Atlantik, kao na dlanu su prizori koji će Vas oduševiti. Spektakularno prirodno okruženje, karneval, samba i plaže su ono po čemu je Rio prepoznatljiv.

Turističke atrakcije Rio de Žaneira :

U delu Rija koji se naziva Centar nalaze se brojne istorijske crkve, od kojih je poznata  katedrala Kandelarija,  gradsko Pozorište, i nekoliko muzeja koji pružaju idealnu priliku da upoznate kulturu i prošlosti Brazila.

Statua Hrista Spasa

Najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je statua Isusa, poznata kao statua Hrista Spasa, najveći religijski simbol i jedno od svetskih čuda koje je napravio čovek koja se nalazi na brdu Korkovado, na 710 metara nadmorske visine. Statua je visoka  38m, i gotovo je vidljiva sa svake tačke u gradu. Svojom veličinom, lepotom i položajem, statua  se sa razlogom svrstava medju moderna svetska čuda. Za vreme karnevala u Riu, statua je posebno osvetljena i ukrašena, pa izgleda još lepše nego uobičajeno.

Glava šećera

Brdo Glava Šećera je 396 metara visok grafitni monolit  sa koga  se pruža spektakularan pogled na Zaliv Guanabara. Na vrh ovog brda se može stići žičarom. Prva žičara je izgrađena još 1912. godine. Uživaćete u divnom pogledu na Rio, i u  najromantičnijem pogledu  u sumrak, kada grad dobija zlatnu boju.

Botanička bašta

Jedna od glavnih atrakcija ove brazilske metropole, poseduje  7.000 biljnih vrsta iz celog sveta. Nezaobilazno mesto za obilazak je.jedna od najvećih tropskih botaničkih bašti na svetu, u kojoj se nalaze neke od najređih vrsta biljaka ne samo Brazila već i iz drugih delova planete,  kao i mnoge vrste tropskih ptica, riba i sisara. Neverovatan je doživljaj kada  se nađete pored drveta čiji je  list veći od vas samih. U sklopu bašte nalaze se specijalizovane biblioteke i Botanički muzej i Herbarijum.

Nacionalni park Tižuka

Ovaj nacionalni park smešten na prostoru od 10.000 m2 ,  je prašuma, pravi rezeravat prirode, delić raja presečen brojnim stazama, dom brojnim životinjama i biljnim vrstama. Park je još jedna specifična turistička atrakcija koji Rio čini čarobnim gradom. Ukoliko ste avanturističkog duha ovo je pravi izbor. Brojni su mali vodopadi koji krase ovaj park,  kao i ružičasto-crvena crkvica Mayrink. Trg  Pedra do Sal.

Park Lage

U ovoj ukroćenoj divljini oduševiće vas brojni drveni mostići i vegetacija koju  retko gde možete sresti   u nacionalnim parkovima i rezervatima širom sveta.

Lapu

Deo grada, naselje u centru Rio de Janeira, poznato  po brojnim istorijskim spomenicima, ali i mesto koje  važi za centar noćnog života u gradu. Ono što je Kopakabana danju, to je Lapu noću. Mesto koje ne smete da propustite.

Teatro Municipal

Objekat je građen po ugledu na Operu u Parizu. Nalazi se u centru grada.

Grad ima 23 peščane plaže, ukupne dužine 73 km, koje se nalaze u  Južnoj zoni , koja je ujedno i turistička zona Rio de Žaneira.

Sve plaže  u Riju nose nazive  po gradskim četvrtima u kojima se nalaze. Najpoznatije su Kopakabana, Ipanema, Botafogo, Flameng i Leblon.

Verovatno najpoznatija  i najčuvenija plaža Brazila pa i sveta, Kopakabana je omiljena lokacija za letovanje miliona turista. Duga je 4 kilometra. Na oba kraja plaže nalaze se stara utvrđenja, danas turističke atrakcije. Celom dužinom plaže  smešteni su atraktivni hoteli, restorani, barovi, noćni klubovi, i još mnogo toga što turistima  pruža vrhunski užitak. Tokom čitavog dana plaža je ispunjena zanimljivim dešavanjima.

Plaža Ipanema, poslednjih godina je među turistima, ali i lokalnim stanovništvom popularnošću zasenila  svetski poznatu Kopakabanu. Osim zlatnog peska, preplanulih lepotica, Ipanema je zanimljiva i zbog  jedinstvenog pogleda koji se pruža sa nje na Rio i planine Dos Ermaos. Čuvena je i po  mnogim dobrim restoranima.

Staidon Marakana

Poznato je da brazilci žive za fudbal.  Jedan od najpoznatijih stadiona na svetu, ujedno  i najveći stadion Južne Amerike, nezaobilazni simbol Rio de Žaneira , hram brazilskog fudbala je  stadion Marakana. Izgradnja stadiona je počela 1948. a  za posetioce je otvoren 16. juna 1950. godine, kada su se na njemu odigrale utakmice prvog Svetskog prvenstva u fudbalu posle Drugog svetskog rata. Stadion je tokom svog postojanja renoviran tri puta. Njegov sadašnji kapacitet je 78.838 mesta.

Karneval je prva reč, koja je asocijacija na Rio. Ova poznata svetska manifestacija svake godine okupi  milione turista ne samo iz Brazila , već i iz čitavog sveta. Tokom četiri dana koliko karneval traje, slavi se  bukvalno svuda, u barovima, klubovima, trgovima, na ulicama. Brojne tematske parade održavaju se  širom grada, dok se  plesna takmičenja škola sambe, održavaju u specijalno sagrađenom Sambradromu.

U čarima Rio de Žaneira  uživaju milioni ljudi iz celog sveta.