Istanbul – savršen spoj istoka i zapada

Istanbul je danas  modena  i užurbana metropola,  grad koji se prostire na dva kontinenta. Zahvaljujući jedinstvenom položaju, sedište je različitih kultura i civilizacija koje se već vekovima skladno isprepliću i nadopunjuju. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska, i svaka je ostavila svoj trag. Istanbul je  grad u kome  na svakom koraku imate ostatke bogate istorije, a ujedno i primese modernog doba. Istanbul je savršen spoj Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, kombinacije istočne kulture i zapadnog načina življenja. Ta kombinacija  gradu daje magiju koja na svakog posetioca ostavlja jedinstven utisak.

Vizantijske  crkve, monumentalni muzeji, grandiozne džamije sa impresivnim minaretima, nadaleko poznata gostoljubivost, prijateljska i živahna atmosfera njegovih ulica, restorana, kafana, trgovina, bazara je ono što Istanbul može ponuditi svojim posetiocima. To je grad u kome imate šta da vidite i u kome ćete  uživati u ukusima, mirisima i bojama.

O Istanbulu se može pisati danima, zato je najbolje da ga doživite lično. Tokom boravka u Istanbulu potrudite se da obiđete njegove sjajne znamenitosti, spomenike kulture.

Na Evropskoj strani Istanbula  smešteno je istorijsko jezgro, stari deo grada Sultanahmet, 1985 godine  uvršten na UNESCO listu svetske baštine, u kome se nalazi veći deo znamenitosti.

Aja Sofija

Čuvena po svojoj veličini i lepoti i danas  se smatra jednim od čuda arhitekture.  Aja Sofija  je skoro čitav jedan vek bila najčuvenija crkva u celom hrišćanstvu. Sagrađena  je davne 537. godine na mestu gde se nalazila crkva izgrađena od strane  Teodosija II , koja je za vreme vladavine cara Justinijana izgorela.  U 15. veku sultan Mehmed Drugi dodavanjem četiri minareta  pretvorio je ovu crkvu  u džamiju. U vreme Kemala Ataturka, prestala je da bude džamija, ali joj nikada nije  vraćen status crkve. 1935. godine čitav kompleks  pretvoren je u muzej. Spoljašnji deo skoro  je autentičan kao u periodu kada je bila crkva, unutrašnjost crkve je restaurirana, i vraćen joj je prvobitan izgled, sa mnoštvom figura svetaca, ikona i mozaika.

Plava džamija

Plava dzamija, u pravom smislu reči  remek delo arhitekture, zauzima posebno mesto među otomanskim gradjevinama sagradjenim na trgu Sultanahmet. Predstavlja  biser islamske arhitekture. Unutrašnji zidovi ukarašeni su  sa 20.000 belih, plavih i zelenih pločica  donetih iz Nikeje. Drveni delovi zgrade obogaćeni  su umetnutim sedefima. Isklesani kamen i rukopisne kaliografije doprinose lepoti  ove gradjevine.  Veličanstvenih šest  minareta i trideset kupola mogu se videti miljama daleko kako svetlucaju pod sunčevim zracima.

Topkapi palata

Topkapi palata je sama po sebi umetničko remek-delo, za čiji obilazak vam treba nekoliko sati. Na mestu gde se Bosfor sjedinjuje sa Mramornim morem nalazi se Topkapi palata. Građena je po naređenju sultana Mehmeda II Osvajača. Palata nije odjednom sagrađena, već je građena  postepeno. Unutar palate postoje četiri dvorišta odvojena kapijama i zidovima.

Nekadšanja carska palata, danas je muzej prošlog vremena i osmanske vladavine.

Na površini od 700.000 metara kvadratnih,  smešten je kompleks muzeja u kojima se čuva  najveće pokretno bogatstvo Istanbula, bogata riznica i vredna istorijska dokumenta.  Možete videti dijamant Kasicki,  jedan od  najvećih dijamanata na svetu i Topkapi bodež ukrašen smaragdima. Topkapi palata je danas najposećeniji muzej ne samo Istanbula, već i cele Turske.

 Dolmabahče palata

Još jedna palata vredna posete. Palata je izgrađena početkom 19 veka, po ugledu na evropske dvorove, što je vidljivo na svakom koraku kada uđete u palatu. Puno cveća, fontane sa ribicama, ukrašene kapije.U palati se nalaze  334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imperijalnog turskog stila. Među najimpresivnije detalje u palati spada  luster težak  4,5 tona koga krasi  750 lampi. U palati je živelo  6 poslednjih otomanskih sultana, a bila je i rezidencija osnivač Turske Republike, Mustafe Kemal Ataturka koji je 1938. Godine umro u jednoj od soba palate.

Kapali čaršija

 Jedna je od omiljenih turističkih atrakcija Istanbula, Kapali čaršija, je mesto gde možete provesti sate bilo da šopingujete ili samo razgledate. U preko 4000 radnji  prodaju  se najrazličitiji proizvodi, počevši od zlata, odeće, keramike, svile, pa do suvenira.

 Galata kula

Vidikovac sa kog se pruža fenomenalan pogled na stari evropski deo Istanbula, zaliv Zlatni rog,  na Bosfor sa njegovim mostovima i na azijski deo grada.

Galata most

Jedan od najljepših zalazaka sunca možete posmatrati sa ovog mosta. Most koji spaja obale Zlatnog roga, a istovremeno i dve različite civilizacije i kulture,  je sam po sebi spektakl.  Sa obe strane mosta nalaze se prefinjeni i elegantni restorani za svačiji ukus.

Arheološki muzej

Jedan od svakako najbogatijih muzeja antičkim kulturnim nasleđem na svetu. Izloženi su eksponati ne samo iz Turske već i sa Bliskog Istoka.

Bosforski most

Moćni most je spona azijskog i evropskog Istanbula. Jedinstven je na svetu jer spaja dva kontinenta.

Vožnja Bosforom

Ne propustite vožnu Bosforom, jer ćete videti  neke delove Istanbula do kojih ćete teško doći šetajući. Zaplovite Bosforom i uživajte u lepotama Istanbula, mnogobrojnim znamenitostima i predivnoj arhitekturi, a posebno zanimljivom  azijskom delu.

Taksim trg

Trg Taksim smešten u evropskom delu Istanbula je srce modernog Istanbula,  centar  noćnog provoda,  dom brojnih disko barova, kafića,  hotela , restorana i kompletnog noćnog života. Ovaj deo  grada živi bukvalno 24 časa.

Vidikovac Čamlidža

Nalazi se u azijskom delu grada. Sa ovog vidikovca pruža se najlepši  najlepši noćni pogled, vidi se ceo Istanbul sa sve Bosforom i njegovim mostovima.

U Istanbulu na svakom ćošku naićićete na  ukusne   orijentalne sveže poslastice koje morate probati. Baklava, kadaif punjen pistaćima i prekriven medom, sutlijaš, ratluk. Bilo šta da izaberete nećete pogrešiti. Sve to, naravno,  zalijte šoljom jake turske kafe.

Jedna poseta Istanbulu nije dovoljna da se vide sve njegove znamenitosti. Svakako ćete poželeti  da se opet vratite u ovaj višemilionski grad, da vidite ono što ste propustili prilikom prve posete turskoj metropoli. A toga sigurno ima.