Lisabon jedna od najautentičnijih metropola Evrope

 

Smešten na zapadu Iberijskog poluostrva, grad iza koga je više od 800 godina burne istorije, svojom raskoši, prelepim građevinama različitih stilova, fado muzikom, će vas ostaviti bez daha.

Prestonica Portugala jedan od najlepših i najautentičnijih glavnih gradova Evrope,  se ne može pohvaliti ponudom kao Pariz ili London, ali turistima pruža mogućnost da upoznaju njene mnogobrojne znamenitosti i čuvena letovališta Estoril, Cascais i Carcavelos udaljena dvadesetak minuta  vožnje vozom od Lisabona.

Ono što svakako morate obići :

Dvorac sv. Jurja

Na jednom od sedam brežukjaka  nalazi se dvorac sv. Jurja, sagrađen u 11 veku. Dugo vremena dvorac je korišćen kao kraljevska palata.U velikom zemljotresu 1755. dvorac je oštećen, da bi tek sredinom 20 veka bio obnovljen. Danas je ovo jedna od turističkih atrakcija Lisabona, sa koga se pruža predivan pogled.

Jeronimitski manastir

U četvrti Belem u zapadnom delu grada nalazi se jedna od najlepših zgrada u Lisabonu, Jeronimitski manastir,  podsetnik na velika portugalska pomorska otkrića. Vasco da Gama u ovom manastiru proveo je noć u molitvama pre nego je krenuo  na svoje slavno putovanje. Spoljašnji deo manastira je vrlo raskošan i pun detalja. Gradnja manastira trajala je nekih stotinak godina.U unutrašnjosti kompleksa nalaze se grobnice važnih portugalskih istorijskih  ličnosti. Osim  grobnica nekoliko  kraljeva možete videti i grobnicu Vasca da Game i Luisa de Camoesa.

U sklopu  manastira nalazi se jedan od najvažnijih pomorskih muzeja u Evropi, sa  fascinantnom postavkom od 17000 eksponata i Nacionalni arheološki muzej, koji poseduje impozatnu zbirku predmeta otkrivenih na arheološkim lokalitetima na teritoriji cele zemlje.

UNESCO, je Jeronimitski manastir 1983. godine uvrstio na svoju listu svetske baštine.

Lisabonska katedrala

Najstarija građevina u Lisabonu sagrađena  sredinom 12. veka, od strane prvog portugalskog kralj, Afonsoa, svojim izgledom  podseća na srdnjovekovne tvrđave. Krase je  dva zvonika i prelepi prozori. U katedrali se nalazi bogata  riznica sa brojnim svetinjama, od kojih je najimpozantnija kovčeg sa moštima Svetog Vinsenta zaštitnika grada.

Toranj Belem

Najpoznatija znamenitost ne samo Lisabona, već i Portugala  toranj Belem, sagrađen je početkom 16. veka, na severnoj obali reke Tejo. Nalazi se u  blizini samostana Jeronimos . Tvrđava je imala ulogu čuvara luke i grada. Kula od belog kamena je bila poslednja stvar koju su portugalski moreplovci u prošlosti videli u rodnoj zemlji pošto bi se otisnuli u osvajanje prekookeanskih kolonija. Zanimljiv detalj na spoljašnjem delu  tornja je prikaz nosoroga, koji podseća na događaj iz 1514. godine, kada je upravnik  indijske Goe, koja je tada bila po vlašću Portugalije, kralju Manuelu I, poslao  nosoroga na poklon.

Lisabonski oceanarij

Najveći  u Evropi i jedan je od najlepših i najimpresivnijih akvarijuma  na svetu, u kome možete videti više od osam hiljada biljnih i životinjskih vrsta iz svih svetskih mora.

Most Vasca da Gama

Prepoznatljiv simbol Lisabona, dug  17 km, od kojih se 10 km nalazi iznad vode što ga čini najdužim mostom u Evropi i jednim od najdužih na svetu. Otvoren je 1998 godine.

Spomenik otkrićima

Podignut je na mestu gde su brodovi isplovljavali u ekspidicije i otkriće Indije, kao znak proslave Portugualskog Doba Otkrića u 15. i 16. veku. U podnožju spomenika u pločniku isklesan je ogroman brodski kompas dobijen  na poklon iz Južne Afrike. Spomenik ima oblik karavela, brodova koje su Portugalci koristili u Doba otkrića.

Park Edvarda VII

Najveći   park u Lisabonu,  proteže se od trga Markiza de Pompala. Kada krenete  uzbrdo ovim parkom doćićete do  najlepših vidikovaca u gradu.

Bazilika Estrela

Izgrađena  krajem 18 veka kao jedno od poslednjih remek dela čuvene Mafra arhitektonske škole. u kombinaciji neoklasičnog i baroknog stila. Jedan je od važnijih verskih objekata u Lisabonu.

Estrela vrtovi

Jedan od najlepših parkova nalazi se preko puta bazilike Estrala. Prepun je egzotičnih biljaka i drveća, raznih skulptura.

Park Miradouro Sao Pedro

Iz  ovog parka pruža se panoramski pogled na centralni deo Lisabona i zamak St. George. U parku možete videti  statue heroja i bogova iz Grčko – Rimske mitologije.

Trg Largo do Chiado

Trg je smešten u modernom kvartu grada Chiado, u kome se nalaze  pozorišta, brojni šopovi, knjižare i kafei. Trg nosi ime portugalskog pesnika iz 16 veka – Antonija Ribeiro Chiada.

Miradouro de Santa Luzia

Najpoznatiji vidikovac u Lisabonu sa koga se pruža prelep pogled na Alfamu i reku Tagus, smešten je na uzvišenju u starom delu grada.

Miradouro de Sao Pedro de Alcantara

Još jedan vidikovac u Lisabonu koga krasi prelepa bašta Jardim António Nobre. Sa vidikovca puca pogled  na Baixa distrikt, aveniju Liberdade i reku Tagus.

Gradski trg

Nalazi se u Baixa distiktu i često je prepun stranih  turista.

Kula Vasco da Gama

Kula Vasco da Gama sagrađena je  1998 godine za potrebe održavanja Svetske izložbe EXPO.

Avenija da Liberdade

Izgrađena po ugledu na Jelisejska polja u 18 veku. Avenija je glavni bulevar u gradu.

Memorijalna crkva

Memorijalna crkvakoju krasi velika kupola  je primer neoklasične građevine i predstavlja podsetnik na pokušaj atentata na Kralja Hosea I 1758 godine.

Zamak Saint George

Jedan od simbola Lisabona vidljiv iz skoro svih delova grada grada. Pojedini delovi zamka datiraju iz 6 veka.

Crkva Svetog Roka

Izgrađena je  u 16 veku od strane Jezuita čiji su verski objekti prepoznatljivi po bogatim enterijerima.

Sintra

Tridesetak kilometara severozapadno od Lisabona nalazi se Sintra, mesto na kome ćete se oduševiti starim zdanjima , letnjikovcima, parkovima i vrtovima koji čine svetsku baštinu  pod zaštitom UNESCO-a

Noćni život  Lisabona se odvija u četvrti Bairro Alto, koja se nalazi na jednom od sedam brda na kojima je smešten grad. Ovaj deo grada je omiljeno mesto  ne samo domaćem stanovništvu, već i turistima jer pruža dobru zabavu i autentičnu energiju koju emituje Lisabon.

Jedna stvar od Lisabona stvara posebnu vrstu destinacije, a to je njegovo stanovništvo koje je neverovatno ljubazno. Lisabon je veseo i dinamičan grad koji ujedinjuje prošlost i sadašnjost.

Grad ćete doživeti na poseban način ukoliko ga obilazite peške. Oduševiće Vas  ulice, ljudi, bele kuće, mirisi iz restorana, fado, jasno sunce, prekrasno nebo.