Vinarija Bjelica

Vuno Saga vinarije Bjelica

Vino se sve više pije, sve više se o vinu priča. Tome doprinos daju oni koji vino prave, oni koji o njima pišu i oni koji to prate.

O mladoj vinariji Bjelica malo se toga zna. Čitajući izveštaj  sa ocenjivanja prestižnog vinskog takmičenja IWC u Beču zapazili smo de je vinarija Bjelica osvojila tri srebrne medalje za vina Saga 2012, Rose Graffiti 2012 i Graffiti Crveno 2011. Malo smo prošetali internetom i evo šta smo saznali o vinariji.

Vlasnik vinarije je Beograđanin  Miodrag Bjelica, čija porodica nema tradiciju pravljenja vina, jednostavno jednog dana je rešio da počne da se bavi gajenjem vinove loze  i proizvodnjom vina iz sopstvenog vinograda, sa samo jednim ciljem: da pravi vina kakva se dopadaju njemu, ne obazirući se na trendove i savete sa strane.

Njegova vinska priča počinje preseljenjem u Novi Sad i kupovinom četiri hektara zemlje. Danas na padinama Fruške Gore, gde sunce tokom čitavog dana greje, u Čortanovcim na lokaciji Srednji Breg gaji bele sorte sovinjon i semijon, crvene merlo i marselan. U vinogradu koji se nalazi na Banstolu  zastupljen je šardone  i dva američka klona.

U sklopu porodične kuće u Novom Sadu nalazi se Vinarija Bjelica čiji je  kapacitet 20.000 litara. Po rečima vlasnika, proširenje kapaciteta mu nije prioritet, već stvaranje dobrih vina koja su drugačija, prepoznatjliva.

Za sada u ponudi vinarije Bjelica  su  vina nesvakidašnjeg naziva: Saga, Grafitti i Babaroga. Saga je belo vino, Rose i Grafitti crveno, a  vino Babaroga je šardone.

Vina vinarije Bjelica su dokaz da može i drugačije, to jest  da autentičnost i inat udruženi sa kvalitetom svakako imaju svoju publiku. Vinarija je skrenula pažnju na sebe ne samo neobičnim imenima vina već i   potpuno nesvakidašnjim etiketama.

Za vrlo kratak vremenski period Miodrag Bjelica je sa svojim vinima napravio  pravi bum. Sva tri vina iz prve berbe  koja su poslata na ocenjivanje  na IWC u Beč nagrađena su  srebrom. Na  takmičenju Decanter vina su osvojila  dve bronze. Sjajna kupaža merlota i marselana, crveno vino Graffiti,  na slepom testiranju najboljih srpskih vina  Veliki test vino.rs online magazina,  bilo je među najboljima, osvojilo je zlato, dok je  belo vino Babaroga 2013 proglašeno za šampiona među belim vinima iznad 1.000 dinara.

Vina vinarije Bjelica

Graffiti Crveno 2013

Suvo crveno vino, sortni sastav Marselan, Merlot. Puno, kompleksno vino, voćna bomba, izrazito voćnog karaktera. Ovo je  vino koje ne morate čekati dva života da bi ga pili. Temperatura služenja služenja: 17°C. Ide uz jela od mesa i uz razne sireve.

Saga Bjelica 2013

Suvo belo vino, sortni sastav  Sauvignon Blanc, Semillon. Vino svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem.Temperatura služenja  : 10-12°C. Ide uz sve vrste jakih i masnih sireva.

Babaroga

Suvo belo vino, sortni sastav Chardonnay. Vino veoma snažne arome,  miriše na vanilu, tost, tropsko voće, pečene bademe, propolis i puter, dok je u ustima kremasto, puno i viskozno. Raskošno na svaki način. Vino je odlično kao aperitiv. Ide uz sve vrste bele ribe, i masnije pečeno meso.

Graffiti Rose 2014

Suvo rose vino, sortni sastav Cabernet Sauvignon, Marselan, Merlot. Vino boje tamne lososovine, sa dosta slasti ali i alkohola, pregršt borovnica i prefinjenih kiselina. Vino koje se apsolutno moze piti samo, mada se odlično slaže  uz slane bademe, bele meke i masne zute sireve.

Vinarija Bjelica

Podunavska 4, Novi Sad

Telefon: +381 (0) 65 36 11 568;

Web: www.vinarijabjelica.rs