Vinarija Pasula

Vino vinarije Pasula

Vlasnici kompanije Astra ITB-  Beograd, Radomir Savić i Jovo Mikanović, nakon desetak godina uspešnog rada u sferi komercijalnih delatnosti, rešili su da otvore  novo poglavlje, i da svoju kreativnost i preduzetničku energiju usmere na razvoj vinogradarstva i vinarstva.

U valjevskom kraju, na porodičnom posedu u selu Miličinica, pitomom i slikovitom kraju, od davnina poznatom po vinogradarstvu,  na padini koju tokom cele  godine obasjava sunce 2006. godine nikao je prvi vinograd vinarije Pasula, koja nosi ime po bregu na kome se nalazi vinograd. Sertifikovan i bazni sadni materijal uvežen je iz Francuske.

Poznato  je da se od najboljeg grožđa pravi i najbolje vino. To su shvatili i u vinariji Pasula , pa su  se svetski priznate sorte vinove loze, Sauvignon blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Marselan, Muscat Petit Grain, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, našle u vinogradima, čiji se  špaliri  prepliću na osunčanim padinama na  nadmorskoj  visini od 370 metara. Na ovom mestu  klimatski uslovi za lozu su izvanredni.

Narednih četiri godine podigli su nove zasade , tako da danas imaju 12 hektara ukupne površine pod vinogradima u vlasništvu. Osim toga na 4 hektara površine od sadnog materijala iz njihovog  baznog matičnog zasada nalaze se vinogradi  koje obrađuju njihovi kooperanati, uz  nadzor i pomoć stručnjaka iz vinarije.

Kako bi proširili proizvodne kapacitete i razvili vinski turizam , uporedo sa vinogradima radilo se i na izgradnji savremene vinarije površine 600m2, i podzemnim delom od hiljadu kvadrata gde će se vršiti barikiranje, koja  ispunjava tehnološke zahteve za proizvodnju vina visokog kvaliteta. Oprema za vinariju uvežena je iz Francuske.

Danas,  je Vinarija Pusula na dobrom putu da povrati staru vinogradarsku slavu Pocerine.

Vino proizvode isključivo od sopstvenog grožđa, koja su jako ekstraktivna i daju puna i harmonična vina.  Rezultati koji su  do sada postignuti  su  ih motivisali da istraju na vinskom putu. Svakodnevno se radi na kreaciji  novih vina,  stoga se uskoro očekuje i šira lepeza ponude vina u kojima će uživati probirljivi vinski hedonisti.

Vina vinarije Pasula

Pusula Sauvignon

Suvo belo vino , sortni sastav Sauvignon Blanc. Mlado  vino, harmoničnog aromatskog kompleksa, dominantnog mirisa svežeg cveća,  prijatne teksture. Temperatura služenja  6-8°C. Ide uz lakša jela kremaste strukture.

Pusula Chardonnay

Suvo belo vino, sortni sastav Chardonnay. Vino, punog aromatskog kompleksa sa dominantnim mirisima tropskog voća i citrusa, prijatne teksture. Temperatura služenja  služenja: 10-12°C. Slaže se uz tunjevinu u ulju, kačkavalj, limun, zelene masline, ćuretinu sa mlincima, mileramom i brokolijem, pastrmkom na žaru.

Pusula Traminac

Polu suvo belo vino. Sortni sastav Traminac. Servira se u većoj čaši tipa kaberne. Temperatura služenja 10-12°C. Slaže se sa izuzetno jakim i zrelim  sirevima, sirom brie.

Pusula Rose

Polu Suvo rose vino, sortni sastav Cabernet Franc. Pusula Rose je vino karakteristične arome zelene paprike, sočno je i osvežavajuće. Temperatura služenja   9-11°C. idealno je uz sladoled.

Semper Bene

Suvo crveno vino,sortni sastav Cabernet Sauvignon, harmoničnog ukusa zrelog bobičastog voća, oplemenjeno diskretnim tonovima hrastovine. Odlično se slaže sa pečenim  kaloričnim mesima, i specijalitetima od divljači, zrelim sirevima i sirevima sa plavom plesni.

Vino je nagrađeno  zlatnom medaljom na  BWF 2012

Pinolibertas

Suvo crveno vino, sortni sastav Pinot Noir. Mlado vino raskošne rubin crvene boje, voćno, smirenih tanina sa prijatnim kiselinama, puno, ekstraktivno kao izvorni burgundci. Temperatura služenja 14-17°C. Ide uz svinjski pršut, kozji sir u maslinovom ulju i maslinu kalamata, jagnjeće pečenje, dinstanu teletinu ili teletinu ispo sača.

Vino je nagrađeno srebrnom medaljom na  BWF 2012.

Frankovka Vinastra

Suvo crveno vino, sortni sastav Frankovka, živahne rubin crvene boje, dobro ukomponovane oporosti i kiseline sa blagim gorkim završetkom.Temperatura služenja: 14-15°C. Ide sa  crvenim mesom, jakim sirevima i poslasticama od čokolade.

Vino je nagrađeno  zlatnom medaljom na VINOFEST u Vršcu 2010, i bronzanom medaljom na 78. Međunarodnom  Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Fabella

Suvo belo vino, sortni sastav Chardonnay. Kompleksno vino, punog aromatskog kompleksa sa dominantnim mirisima tropskog voća i citrusa, prijatne teksture. Temperatura služenja: 10-12°C. Slaže se sa tunjevinom u ulju, kačkavaljem, zelenim maslinama, ćuretinom, pastrmkom na žaru.

Bella Fabula

Suvo belo vino, sortni sastav Sauvignon Blanc. Sortno vino, harmoničnog aromatskog kompleksa sa dominantnim mirisima svežeg cveća i zelene jabuke, prijatne teksture. Temperatura služenja 4-12°C. Ide uz ćureća prsa sa pavlakom, crnim maslinama, sirom Camembert, pihtijama, raznim kanapeima.

Kontakt podaci:

Vinarija  Pasula

Miličinica, Valjevo, Srbija

+381 11 711 29 11;

+381 11 711 44 58;

+381 60 634 72 58

Web: www.pusula.rs

e-mail:office@pusula.rs