Vinarija Molovin

Vino vinarije Molovin

Vinarija Molovin  je još jedna mlada srpska vinarija koja je u posao ušla  veoma ozbiljno, sa znanjem, kvalitetom, predanošću i ljubavlju prema poslu.

Šid i njegova okolina poznati su po vinogradima koji imaju tradiciju dužu od 2 veka, a svaka kuća  u ovom kraju poseduje svoj mali podrum u kome proizvodi vino.

Vinarija se nalazi  u Šidu, u blizini magistralnog puta koji povezuje autoput Beograd-Zagreb sa Šidom.Na površini  od 790 metara kvadratnih prostire se  vinski podrum u dva nivoa, u kome se nalazi  potrebna oprema za visoko kvalitetnu proizvodnju i dobijanje vrhunskih vina. Tu je i  degustaciona sala  kapaciteta do 30 gostiju.

Vinogradi vinarije nalaze se  na južnim padinama Fruške gore na 220 metara nadmorske visine i zauzimaju površinu od 60 hektara. Od belih sorti grožđa zastupljene su sorte ovog podneblja koje na ovom zemljištu daju najbolje rezultate i od kojih se prave vrhunska kvalitetna bela vina  karakteristicne i prepoznatljive arome :Traminac, Rajnski i Italijanski Rizling.

Od crvenih sorti grožđa zastupljene su sorte od kojih se dobijaju vrhunska i kvalitetna crvene vina.: Merlot, Crni Burgundac, Cabarnet Sauvignon i Frankovka.

Zahvaljujući idelanom geografskom položaju, povoljnim klimatskim uslovim, primeni najsavremenije tehnologije, i pravom izboru sorti, dobija  se vrhunsko grožđe od koga  se prave najkvalitetna vina.

Vlasnik vinarije  Aleksandar Saša Vinčić, je odrastao u okruženju svoje porodice, koja je generacijama posvećena vinu, samo ne u ovom obimu.

Od samog starta stasavanja mlade vinarije 2010 godine, uzorci  vina  slati su na brojna svetska takmičenja, sa kojih se vinarija Molovin vratila nagrađena medaljama.

Kada se na kraju svake godine svede bilans nagrada, pa i prodaje, vinarija Molovin je uvek prisutna.

Decanter World Wine Awards 2012 –bronzana medalja za vino Inat 2010.

Decanter 2013  bronzana medalja  za Plavi Princip 2011 i četiri preporuke – za Princip 2010, Rose 2012, Inat 2010 i Inat 2011.

Austrian Wine Challenge (AWC) – Na ovom prestižnom takmičenju  u Beču  Vinarija Molovin osvojila je srebro za vino Princip plavi frankovka 2011.

Vina se mogu nabaviti osim u vinariji po podrumskim cenama, u vinotekama i  maloprodajnim objektima u Srbiji. Što se tiče izvoza  jedan manji kontigent je izvezen za Kanadu, a  ostvaren  je izvoz u Crnu Goru.

Mlada vinarija i odlična vina su više nego dovoljan povod za posetu.

Vina vinarije Molovin:

Princip Plavi

Suvo crveno vino, sortni sastav frankovka, mirisna frankovka sa notama bobičastog voća. Punog ukusa, sa jakom strukturom i dobro izbalansiranim kiselinama.Temperatura služenja  16-18°C . Vino se najbolje slaže sa začinjenim i jakim jelima, riblji paprikaš i mesa sa roštilja.

Inat 2013

Suvo belo vino , sortni sastav rajnski rizling,  jasne, kristalne, bledo žute boje sa nijansama zelene, intenzivnog i komleksnog mirisa sa dominacijom voćnih tonova  breskve, ananasa i citrusa . Glavne  karakteristike ovog vina su nesvakidašnja punoća i ekstraktivnost sa mineralnom završnicom . Temperatura služenja  služenja: 8-10°C.

Vino se služi uz hladna i topla predjela, kremaste sosove, ribu, piletinu ii ćuretinu, svinjsko meso, roštilj

Vino Inat zasigurno spada među najbolje rizlinge iz Srbije, što su  potvrdile i osvojene nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Princip 2012

Subo belo vino, sortni satav traminac, vino  duboke ćilibarno-žute boje, egzotičnog, cvetnog mirisa sa primesama ličija, ananasa, đumbira, oraha, lešnika i začinskih nota u pozadini. Temperatura služenja 10-12°C. Služi se uz  mek sir snažnije arome, koziji sir, ćureće  pohovano meso, testenine sa kremastim sosovima.

 Rose Molovin 2012

Suvo Rose vino, sortni sastav Pinot Noir, odlikuje ga karakterističan sortni miris pinoa u kome dominiraju malina, višnja i jagoda. Temperatura služenja s10-12°C. Najbolje ide uz specijalitete srpske kuhinje, roštilj, ribu, piletinu i ćuretinu.

Bobo Rose

Vino  rose, sortni sastav pinot noir, elegantno, harmonično vino, proizvedeno od ručno biranih bobica. U kreiranju ovog vina osim enologa vinarije Molovin sudelovao je i naš proslavljeni teniser Boba Živojinović po kome vino nosi ime. Vino je dobilo pohvalu na takmičenju  Dekanter.  Najbolje ide uz riblje specijalitete.

“Vinarija Molovin“DOO Šid

Zlatka Šnajdera 2

22240 Šid, Republika Srbija

Tel.: +381.(0)22 715 227

e-mail: vinarijamolovin@gmail.com

Web:http://www.molowinery.rs/