Vinarija Tonković

Vinarija Tonković -vina

U blizini  Palića, na brežuljcima Bačkih Vinograda na sedam hektara površine, prostire se vinograd Vinarije Tonković.  Ova vinarije je po mnogo čemu različita od drugih vinarija  jer je ukopana u brdu. Vinarija na prvi pogled, više podseća na zemunicu, međutim u unutrašnjosti se nalaze,  najsavremeniji rezervoari kapaciteta 50.000 litara vina i nova hrastova burad za njegovo čuvanje i sazrevanje. Zahvaljujući debelom sloju zemlje u koju je „obučena“ vinarija,  temperatura je konstantno  na 15 stepeni, vlažnost vazduha na 70 odsto, što su optimalni uslovi i za proizvodnju i za čuvanje vina.

U samom vinogradu smeštena je lepo uređena salašarska kuća, prilagođena za potrebe degustacije vina. U vinogradu, se nalazi i mala prodavnica, u kojoj se prodaju flaširana vina kadarke proizvedena u ovoj vinariji.

Vinski podrum je slabo uočljiv jer je  ukopan,  međutim bela salašarska kuća,  dominira krajolikom.

Svoju vinsku priču vlasnik vinarije Ignacije Tonković  po struci veterinar, nekadašnji direktor zoološkog vrta u Subotici, počeo je da piše 2003. godine.

Kao veliki ljubitelj vina, zajedno sa porodicom  rešio je da profesionalno zakorači u vinski svet. Za sortu  kadarka se odlučio jer je ova sorta nekada bila poznata u Evropi, a sada je zapostavljena. Želeo je da ovoj sorti  prepoznatljivom simbolu ovog podneblja, vrati stari sjaj, da obnovi njenu bogatu istoriju i tradiciju.

Vinarija Tonković sa kadarkom  vratila je Palić na turističku i vinsku kartu Evrope.

U svom radu vinarija se oslanja na iskustvo vinara iz španske regije La Rioha, sa kojima je uspostavljena  odlična poslovna saradnja 2008 godine. U ovoj regije takođe se isključivo gaje samo autohtone sorte. Po rečima Tonković  iskustva vinara koji  su  u ovom poslu duži vremenski period, pokazuju da je budućnost svetskog vinarstva u autentičnim, lokalnim vinima, i da će jedini profit u vinogradarstvu donositi lokalne autohtone vinske sorte.

Svoje ambicije zasnovao je  na velikom potencijalu koje daje ovo podneblje,  i rešio  je da istraje negujući samo  jednu autohtonu sortu –kadarku.

Trenutno vinograd Tonkovića je  najveći zasad kadarke u Srbiji, a drugi u Evropi. Kadarka u ovom kraju daje izuzetne rezultate, pogotovu što raste na tlu, koje je peskovito, što vinu daje specifičan karakter. U njihovim vinogradima zasađeno je  šest klonova ove sorte, kako bi videli koji od njih  daje najbolji rezultat, odnosno, koji je domet sorte maksimalan.

Kadarka ima jednu izuzetno zanimljivu priču. Krajem 19.veka Franc List, čuveni pijanista iz svojih ličnih razloga svake godine je slao kadarku papi Piju IX. U vinariji Tonković su tu tradiciju obnovili  i 2009. godine prvi put poslali kadarku Benediktu XVI.

Kadarka je nekada važila za ‘gospodsko vino’ koje su pili između ostalih i poznati  i slavni Franc List. Upravo vina vinarije su nazvana po nazivima njegovih dela:  Fantazija, Simfonija i Rapsodija.

Vina iz Vinarije Tonković  javnosti su predstavljena prvi put  2011 godine, vinima proizvedenim iz berbe 2009. U vinariji smatraju da  nakon dve godine odležavanja, što u inoksu što u bariku, vino dostiže dovoljnu zrelost da se pojavi na tržištu.

Poštujući evropske standarde  proizvodnja je  limitirana na šest  i po tona grožđa po hektaru, jer samo  redukovanom proizvodnjom može  se postići kvalitet. Drugo je pitanje koliko je takva pšroizvodnja  isplativa. Ali u vinariji računaju da će ljubitelji vina znati da cene kvalitet.

Kako god bilo, vlasniku vinarije i njegovom timu  mora da se oda priznanje za hrabrost i entuzijazam.

Da su na dobrom putu potvrdile su  bronzane medalje osvojene  na  „Dekanteru“ svetskoj izložbi vina koja se održava u Londonu, za vina „Fantazija“, „Simfonija“ i „Rapsodija“.

Za najavljene grupe, turista uz degustaciju vina, služe se specijaliteti lokalne kuhinje uz koje kadarka pokazuje svoje najbolje osobine.

Vina Vinarije Tonković

U zavisnosti od načina i vremena odležavanja, a samim tim i nivoa kvaliteta, paleta vina ove vinarije  podeljena su u tri kategorije, Fantazija, Simfonija i Rapsodija.

Kadarka Rose

Suvo rose vino, otvoreno roze boje, sa aromom višnje, trešnje i ribizle. Lagano i razigrano, finih kiselina, uz malo zaostalog CO2 koji doprinosi osećaju svežine. Sortni sastav kadarka. Temperatura služenja 10°C. Slaže se sa rečnom i morskom ribom i jelima sa roštilja.

Nagrade: Decanter 2015 – Commended.

Fantazija

Suvo crveno vino, sortni sastav kadarka. Elegantno, veoma voćno, rubin crvene boje, iskričavo, pitko, puno. Temperatura služenja 16-18°C. Najbolje ga služiti uz divljač.

Rapsodija

Rapsodija, takođe 100 posto Kadarka, vino u rangu Fantazije.

Vina proizvedena od sorte kadarka, osim nekih specifičnosti, imaju i izvesnu sličnost sa vinima od pino noara iz Burgundije. Kadarka još nije zauzela na srpskom vinskom tržištu mesto koje zaslužuje. Vinarija Tonković ima priliku da u dogledno vreme kada  u Srbiji kažu kadarka, asocijacija bude  Kadarka Tonković.