Vinarija Jeremić

Vino Sonata vinarija Jeremić

Smederevski vinari ne odustaju od namere da svom kraju vrate  vinogradarsku slavu. U tome prednjače, polako ali sigurno, male, mlade vinarije, koje  iz godine u godinu  nižu sve veće uspehe. Jedna od njih je Vinarija Jeremić, smeštena u selu Jugovo, mestu gde se su se najbolje sorte grožđa gajile još u antička vremena. Na kvalitet grožđa ovog područja, pozitivno utiče prijatna vazdušna struja sa obala Dunava.

Zahvaljujući pogodnim prirodnim uslovima, grožđe  u Jugovu ranije sazreva i u svom sastavu  ima do dva procenata  više šećera nego grožđe uzgajano u  drugim predelima.

Porodica  Jeremić porodično je  proizvodila vino za sopstvene potrebe. Svoj vinski put započeli su  2010. godine. Otvorili su  modernu vinariju, u kojoj se uz primenu tradicionalnih metoda, koristi nasavremenija oprema i najnovija stručna saznanja  u gajenju loze i proizvodnji vina.

U objektu  površine 1000 kvadrata nalazi se podrum,  degustaciona sala i apartmani .

Vinarija je rađena po zamisli  vlasnika Jeremića. U njihovom posedu je 3,5 hektara  pod zasadom merloa i belog sovinjona u punom rodu. Kaberne kupuju od saradnika. Grožđe  za proizvodnju uglavnom  se obezbeđuje iz sopstvenog  zasada loze. Imaju nameru da površine pod zasadom  uskoro prošire.

Lagano i nanametljivo pojvljivanje na vinskom tržuštu  počelo je sa  samo dve etikete, Kanon i Sonata. Odmah po pojavljivanju  vino Sonata okarakterisano je kao veliko pozitivno iznenađenje.

Godišnje vinarija  proizvede oko 20.000 litara vina. Vina iz ovog podruma  našla su kupce sem u Srbiji i  Crnoj Gori i u Austriji. Uskoro se planira izvoz u Nemačku.

Vlasnik vinarije ne odustaje od ideje, da se smederevski kraj vrati svojoj tradiciji, vinarstvu i turizmu.

Turisti koji posete vinariju imaju mogućnost da obiđu podrume, da se upoznaju sa postupkom  spravljanja vina  i da ga degustiraju. Za turiste koji žele da obiđu tvrđavu i upoznaju druge znamenitosti  Smedereva vinarija nudi prenoćište  u modernim apartmanima koji se nalaze u sklopu vinarije.

Na prestižnom sajmu vina AWC u Beču, 2013.  vino “Kanon”  je dobitnik zlatne medalje u svojoj kategoriji, a  vino”Sonata”  okitilo se  srebrnom medaljom. Na ovom takmičenju  Kanon je najbolje ocenjeno vino iz Srbije.

Sajam u Vrscu, Vinofest 2015. vinima ove vinarije  doneo je sve pohvale, a  crvenom vinu Kanon 2012 veliku zlatnu medalju, što je samo potvrda da ovo vino  ima veliki potencijal.

Pored priznanja sa raznih takmičenja u zemlji i inostranstvu, vina Vinarije Jeremić privlače sve veću pažnju istinskih  poznavaoca i ljubitelja vina.

Vina koja su u ponudi  Vinarije  Jeremić kreirana su sa mnogo ljubavi i pažnje, što se oseća u svakom ispijenom gutlju. Kaže se da svako vino liči na svog proizvođača, predstavljajući njegovu duhovnu i kreativnu vrednost.

Kanon

Crveno suvo stono vino, dobijeno kupažom sorte Merlot i Cabernet Sauvignon, u odnosu 50 /50%. Vino pleni ujednačenom kombinacijom sortnih aroma merloa i cabernea. Visok sadržaj ekstrakta, tanina u okviru prikladnih parametara za dugo odležavanje daju dugovečnost ovom vinu. Kanon je idealni predstavnik arhivskog vina, čija  puna vrednost dolazi do izražaja tokom vremena. Temperatura  služenja: 16-18°C. Ide uz  divljač, crveno meso, čokoladne kolače.

SONATA

Belo suvo vino, sortni sastav Sauvignon Blanc.Dugotrajnost mirisnih nota opravdava naziv. Uložena energija, stručnost, posvećenost detaljima svrstava  ovo vino u visoku kategoriju vrednosti. Sonata  je autentično i veoma dobro napravljeno vino. Temperatura služenja : 8-10°C. Ide uz  piletinu, ribu, voćne kolače, testenine.

Rondo Rose

Suvo Rose vino, sortni sastav merlot.  Dominantna  roze boja ukazuje na bogatstvo aroma. Temperatura služenja ° 8-10°C.  Služi se kao aperitiv, uz lagana jela, bela mesa, salate.

Duet

Belo suvo vino, napravljeno kupažom sorti Sauvignon Blanc i Smederevka. Smederevka  spojena sa sortom sauvignon blanc u određenoj proporciji  rezultiralo je vrlo interesantnim vinom “Duet”, lepe bledožute boje,  sa zelenkastim prelivima. Osvežavajuće, prijatno, aromatično i intrigantno vino.  Ono što  treba naglasiti je cena koja je veoma povoljna.

Kontakt Informacije

Vinarija Jeremić

  1. mart br. 1

11300 Smederevo

tel: 026 651427, 063 1155923

Kancelarija:

tel: +381 (0)26 671 007

+381 (0)26 671 077

e-mail: office@vinarijajeremic.rs

web: www.vinarijajeremic.rs