Vinarija Vinum

Vinarija Vinum

Od davnina padine Fruške gore poznate su po zasadima vinove loze, vrednim vinogradarima  i umešnim podrumarima. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Sremskim Karlovcima ima tradiciju dugu  desetine vekova. Nastavljajući tradiciju, i iz ljubavi prema vinarstvu, 2001. godine Milan Ubavić je osnovao  vinariju Vinum. U početku grožđe je otkupljivano,  do 2007. godine kada je podigao  sopstvene vinograde.

Danas u vlasništvu vinarije su vinogradi na padinama Fruške gore i podrumi za  proizvodnju vina  u Sremskim Karlovcima.

Na 10 hektara vinograda gaje se sorte:  Italijanski Rizling, Chardonnay, Souvignon Blanc, Traminac,  Žuti Muskat, Frankovka, Pinot Noir i Bermet.

Vinska kuća Vinum, sve svoje snage i stremljenja usmerava u pravcu primene najnovijih znanja i najsavremenije tehnologije, što je rezultiralo  vinima visokog kvaliteta koja su osvojila brojna priznanja na mnogim domaćim i stranim  vinskim takmičenjima.

Za razliku od velikih srpskih proizvođača,vinarija Vinum proizvodi vino na potpuno drugačiji način. Iz probrane berbe grožđa,  količine proizvedenog vina su ograničene. 2009. godine vinarija je proizvela prvo svoje vino. Bilo je to belo vino Sauvignon Blanc, koje je potvrdu svog kvaliteta dokazalo na brojnim takmičenjima u našoj zemlji i inostranstvu. Srebrnom medaljom iz Pariza za Sauvignon Blanc, vinu koje je postalo zaštitni znak vinarije u  Vinumu su naročito ponosni. Souvignon Blanc ima zaštićeno geografsko poreklo i etiketu vrhunskog belog vina.

Ovaj region  bogom je dan  za uzgoj sorti grožđa od kojih se pravi belo vino. U vinariji  Vinum uz pomoć najsavremenije  tehnologije do perfekcije su  doveli Italijanski Rizling, vino prepoznatljivo među potrošačima po izuzetnom ukusu, koje je ujedno najprodavaniji proizvod vinarije. Na brojnim sajmovim i festivalima vino Italijanski Rizling je visoko ocenjen.

Ako se zna da Vinarija u dogledno vreme planira preselenje u nove objekte, te iskorak i u vinski turizam, lepa budućnost se približava.

Vinarija godišnje  proizvede  25.000 litara vina i 3.000 litara rakije.

Od vina u ponudi su  Zlatni talijanski rizling, Sauvignon blanc, Rose, Frankovka, Bermut i Bermet. Sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada  u vinariji očekuju da na tržište narednih godina izbace bela vina: Semijon, muskatne sorte: Gewűrtz traminer, Žuti muskat.

Vinum osim vina proizvodi i  specijalnu rakiju sa medom. Ovaj aperitiv proizveden je od lozove rakije, obogaćen ekstraktom od  30  lekovitih začinskih biljaka sa Fuške gore,  i  oplemenjen dodatakom šumskog meda.

Vina vinarije Vinum:

Zlatni talijanski rizling

Belo vino svetlo žuto-zelene boje, sortni sastav 100% Rizling italijanski,  intenzivnog sortnog mirisa, umereno puno na ukusu sa kiselinama koje mu daju svežinu. Temperatura serviranja  10-12°C. Ide uz  uz hladno predjelo, mladi beli sir i glavna jela od belog mesa.

Sauvignon Blanc

Belo vino  žute boje, sortni sastav 85% Sauvignon blanc, 15% Semillon, veoma intenzivnog mirisa na tropsko voće s primesama lista paradajza i zelene paprike. Punog je ukusa i svežih kiselina, zaokruženo blagom notom voćne slasti. Temperatura služenja  10-12°C . Ide uz uz jela od teletine, jagnjetine, belu ribu i koziji sir.

Bermut

Belo slatko aromatizovano vino,  proizvedeno od vina Italijanski rizling uz dodatak koncentrovane šire i vinskog destilata u kome su macerirale lekovite i začinske biljke 10 dana.Temperatura služenja 8-10°C. Služi se kao aperitiv ili uz deserte.

Chardonnay Vinum

Belo vino žute boje sa zelenim odsjajem, miris diskretan, ukus pun, gladak, osvežavajući. Sortni sastav Chardonnay. Temperatura služenja  12°C. ide uz belo meso, ribu i paste.

Frankovka

Vino zatvoreno crvene boje, sortni sastav frankovka, mirisa na borovnicu i zrelu višnju sa primesama hrastovine.Vino je  punog  ukusa sa lepo ukomponovanim taninima i kiselinama. Temperatura služenja  je 12-14°C. Uz ovo vino odlično ide divljač, pačetina, paprikaši i zreli sirevi.

Bermet

Crveno slatko dezertno, aromatično, pojačano vino, rubin crvene boje, proizvedeno od grožđa frankovka tradicionalnim postupkom. Temperatura serviranja  16-18°C. Služi se  kao aperitiv ili uz deserte.

Rose

Vino svetlo crvene boje, blagog muskatnog mirisa, na ukusu lagano i osvežavajuće. Sortni sastav Frankovka 80% i Pinot Noir 20%. Temperatura serviranja  10-12°C. Ide uz  šunku i jela od svinjetine i ćuretine.

Pinot noir

Osvežavajuće crveno vino boje vatre, sortni sastav Pinot noir. Temperature služenja 16-18°C. Ide uz  jaču hranu, svinjetinu i jela sa roštilja.

U vinariji „Vinum“ se iskreno nadaju da će, kako njihovi vinogradi stasavaju i kvalitet njihovog vina biti sve bolji i bolji.

Vinarija Vinum

Patrijarha Rajačića 36

Sremski Karlovci

Srbija

Tel: +381. 21. 88. 36. 26

+381. 64. 849. 03. 28

www.vinum.rs