Vinarija Despotika

Vina vinarije Despotika

Vinarija „Despotika“, moderan objekat koji je ne samo  funkcionalan u proizvodnom smislu, već i atraktivan za posetioce nalazi se  u Vlaškom Dolu u blizini Smederevske Palanke.  Vinarija Despotika nastala je kao spoj entuzuijazma i ljubavi prema božanskom piću . Dugo je tinjala želja Veselina Despotovića arhitekte po obrazovanju, a po profesiji, menadžera u građevinskoj firmi da počne proizvodnju vina i uloži novac u vinovu lozu.  2006. godine  svoju želju je sproveo u delo počevši da ostvaruje svoj davnašnji san. Kupio je zemlju, a zatim dve godine kasnije  zasadio  lozu, da bi 2011 izgradio vinariju. Iako je ovo malada vinarija,  njena vina su  već osvojila značajna priznanja.

Od početka rada cilj Veselina Despotovića vlasnika vinarije je da njegova vina budu najbolja. Iza sebe nema veliku vinsku tradiciju, ali je uveren da poseduje vinograde, objekat i da ima ljude koji mogu to da postignu.

Trenutno u posedu vinarije je 11,5 hektara vinograda, koji se nalaze na tri lokacije: Umčari, Golobok, Straževica.

Na površini od 5 hektara na padinama umčarskih brda podignuti su zasadi kaberne sovinjona, crnog i belog pinoa, rajnskog rizlinga i muskat otonela.

U selu Golobok, na brdu zvanom Paučina, na 4 hektara površine zasađen je vinograd u kome su zastupljene sorte sovinjon beli, kaberne sovinjon i merlo.

Neposredno uz vinariju na brdu Straževica na površini od 2 hektara, nalazi se vinograd sa najmlađim zasadima autohtonih sorti  prokupca i morave.

Vrhunskom kvalitetu grožđa pogoduje  sastav zemljišta, blag nagib i prijatna klima.

Kapacitet vinarije je 200, 000 litar, od čega se trenutno koristi samo 50.000.

U sklopu vinarije se nalaze: Podrum  ukopan u zemlju, sa  najvećom barik salom u Srbiji  za odležavanje vina u buradma od hrastovine, prostor za sazrevanje vina u bocama i arhiva, prodavnica u kojoj možete kupiti knjige i vinske časopise,  suvenire i naravno, vino.

Zahvaljujući ukopavanju i do 10m ispod površine zemlje postoje  optimalni uslovi za smeštaj vina.

U svakom kutku ove vinarije širina pojma vinska kultura jasno je prepoznatljiva.

Veselin Despotović posebno je ponosan na Muzej vinodeljstva u okviru svoje vinarije.

Muzej vinodeljstva  je  posbena atrakcija. Kroz postavku muzeja  proćićete kroz istoriju vinarske Srbije od davnih dana do dana današnjeg. Tu su brojni  drevni i vredni vinogradarski i vinarski alati i knjige,  muzejska postavka pod otvorenim nebom, u vinogradu, kako se vinograd menjao kroz vreme.

Prema zamisli  vlasnika uz vinariju se planira još jedan objekat namenjen turizmu i ugostiteljstvu, sa mini spa centrom.

Jedno od dražih priznanja vlasniku Veselinu Despotoviću je ono specijalno, osvojeno za etikete i vizuelni koncept na šampionatu BIWC 2015 u Sofiji.

Vina Dokaz i Trag su nedavno na takmičenju u  Sofiji i Bukureštu osvojila zlato i srebro, dok je  Dokaz nagrađen bronzom  na Dekanteru,  i na najznačajnijem ocenjivanju u našoj zemlji  Velikom testu Vino.rs 2014. sa dva srebra.

Vinarija Despotika u ponudi ima višestruko nagrađivana vina koja su proizvedena od internacionalnih i autohtonih sorti grožđa.

Vino „ Beskraj” 

Suvo belo vino, sortni sastav Sauvignon blanc, prijatnog mirisa sa finim herbalnim aromama.Temperatura serviranja: 11S. Ide uz salate sa piletinom, pileće pečenje, rečnu ribu, sireve umerenog intenziteta.

Vino „ Znamen “

Suvo belo vino, sortni sastav Rizling rajnski. Aromatično vino sa dosta svežine. Tempretatura serviranja: 12S. Ide uz morske plodove, paste sa belim dresingom, rečnom ribom, pilećim i ćurećim pečenjem.

Vino „ Nemir “

Suvo crveno vino, sortni sastav: rose cabernet sauvignon. Vino interesantne arome.Temperatura serviranja: 11S. Ide uz miks svežih salata, mleveno meso na roštilju, laganija pečenja ili kao aperitiv

Vino  „ Trag “

Stono suvo crveno vino, sortni sastav Merlot. Temperatura serviranja: 15-18S. Vino intenzivne rubin boje. Optimalno izbalansirano, idealan partner uz skoro sve trpeze. Ide uz  sve vrste stekova, suvih mesa i sireva.

Vino  “Svedok”

Stono  suvo crveno vino,sortni sastav pinot noir. Temperatura serviranja: 16S. Vino Izuzetne voćnosti, dopadljivo i zavodljivo. Ide uz rižoto sa morskim plodovima, ćuretinu, šunku, jela sa vrganjima.

Vino “Dokaz “

Stono suvo crveno vino, sortni sastav cabernet sauvignon. Temperatura serviranja: 18S Vino Dokaz, je napravljeno od najboljih grozdova kaberne sovinjona uz strogu selekciju i dugu maceraciju kako bi se aroma, boja i fenoli stvarani u vinogradu preneli u potpunosti u finalno vino. Na mirisu sortni karakter kabernea upotpunjen je aromama hrastovine.  Ide uz  crvena mesa i pečenja kao i uz plavu  ribu.

Vino “Morava”

Suvo belo vino, sortni sastav Morava. Domaća sorta morava nesumnjivo poseduje vrhunski potencijal. Vinarija Despotika je to prepoznala. Temperatura serviranja: 8-10S Ide uz meke bele sireve, koštunjavo voće, prženi saran.Pvo vino je osvajač bronzane medalje na Balkans International Wine Competition.

Vinarija Despotika d.o.o.

Vlaški Do  b.b.

11423 Vlaški Do

026 – 302- 126