Vinarija Matalj

Vino  kremen kamen vinarije Matalj

Na samom istoku Srbije nalazi se Negotinska krajina, odvajkada idealno područje za proizvodnju grožđa. Ovo je kraj poznat vekovima unazad po proizvodnji  kvaltetnog grožđa i još kvalitetnijeg vina. Negotinski vinski region  zaista ima neverovatan potencijal za proizvodnju najboljih svetskih vina, a naročito je pogodan za gajenje crnih sorti grožđa.

U Negotinskoj krajini nalazi se i vinarija Matalj. Vlasnik vinarije Nikola Mladenović diplomirani inženjer tehnologije, i njegova  porodica na ideju o nastanku vinarije i nastavljanju porodične tradicije, jer se još njihov pradeda bavio vinogradarstvom i proizvodnjom vina, došla je 2005. godine, da bi 2007. počela sa realizacijom. Danas u posedu imaju 17 hektara vinograda, u kome su zastupljene bele sorte  Chardonnay i Sauvignon Blanc, i visokokvalitetne  crne sorte Merlot, Caberne sovinjon i Game.

Uspeli su da izvuku najbolje od negotinskog podneblja i klime koju odlikuje dosta sunčanih dana i male količine padavina.

Toplo proleće, veoma sunčano leto, duga i suva jesen u kombinaciji sa zemljištem pogoduje kasnom sazrevanju crvene sorte grožđa,  među njima najzahtevnijeg Cabernet Sauvignon od koga se proizvodi  i nastaje najbolje vino iz podruma vinarije Matalj, Kremen Kamen. Ovo vino odležava u barik buradima napravljenim od srpskog hrasta, što vinudaje autentičnost podneblja sa koga potiče.

Porodica Mladenović je od zapuštenih zasada vinograda, neophodnom negom i kupovinom savremene opreme  podigla proizvodnju vina na jedan viši nivo.

Vinarija proizvodi 50.000 litara vina godišnje i sve se veoma brzo proda. Planiraju povećanje proizvodnje kako bi imali dovoljnu količinu za izvoz.

Njihova vina se mogu nabaviti u svim bolje snabdevenim vinotekama u Srbiji, dok  se sasvim mala količina prodaje u inostranstvu.

Dve godine uzastopno Negotinska vinarija Matalj  bila je pobednik Velikog testa Vino.rs, sa vinom Kremen 2012.

Na takmičenju The Balkans International Wine Competition BIWC 2015, kaberne sovinjon Kremen Kamen 2012, poneo je titulu najboljeg vina. Kremen Kamen je ujedno proglašen i najboljim crvenim vinom na Balkanu.  To je još jedan od velikih uspeha na međunarodnoj sceni vinarije Matalj.

Brojne nagrade i laskave titule sa takmičenja predstavljaju veliku satisfakciju za uložen rad i trud vinarije koja prezentuje samo najbolje.

Imperativ,vinarije nije kvantitet,  već proizvodnja kvalitetnih vina od najboljeg grožđa koje uzgajaju.

Vina ove vinarije  definitivno su bolji deo srpskog vinarstva.

Bazično vino vinarije Matalj je Kremen Kamen proizvedeno isključivo od domaćeg grožđa. Vino je  prepoznatljivog ukusa i mirisa. Vinariji je donelo brojne nagrade.

Vina vinarije Matalj:
Terasa -Chardonnay 2012

Vino svetlo žute boje, sa dominantnim aromama kruške dinje i kajsije, prožetim diskretnim aromama tosta, vanile, jezgrastog voća i putera.

Terasa – Sovinjon Beli

Vino slamnato žute boje, karakteristično po svežini, skladnog aromatskog kompleksa u kome se jasno prepoznaju arome vreže zelenog paradajza, ogrozda, tropskog voća, zove, vinogradarske breskve i citrusa.

Kremen – Kamen

100% kaberne od najboljeg grožđa, sa redukovanim rodom i sa najboljih pozicija. Kremen Kamen je premijum vino vinarije Matalj, koje se proizvodi od grožđa kaberne sovinjona sa posebnih položaja na lokalitetu Kremenjača u tamničkom vinogorju. Vino zagasite rubin boje. Karakterišu ga zrele arome crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine.Ovo je  najbolje srpsko vino 2013,  a najviša svetska priznanja osvojilo  u Londonu i Sofiji.

Kremen – Cabernet Sauvignon

Vino zagasite rubin boje dobijeno posle 12 meseci odležavanja u barik buradima. Karakteristično po  zrelim aromama crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine.

Dušica – Rose

Vino nežne ružičaste boje, isto tako nežnih i diskretnih aroma svežih jagoda, ribizli i malina.

Matalj Vinarija Szpmr

19300 Negotin

Kladovski Put Bb

Negotinska Krajina, SRBIJA

+381 (19) 544-720

office@mataljvinarija.rs

prodaja@mataljvinarija.rs

http://www.mataljvinarija.rs/

Ukoliko želite da posetite vinariju i degustirate vina ,  zakažite posetu unapred.