Vinarija Janko

Vino Vinarije Janko

Smederevski kraj je odavnina poznat po vinogradarstvu i proizvodnji vina. Tu tradiciju nastavio je od 2006. Podrum „Janko“.

Vlasnik vinarije i vinar  Dragomir Vasić Janko, još 1992. godine je počeo sa proizvodnjom vina za sopstvene potrebe, da bi od 2006. ušao u neizvestan i težak posao koji nosi vinarstvo.

Već 2007 godine na tržište su izbacili vina Smederevka i Zapis Beli, koja su proizvedena od grožđa ubranog sa 3,5 hektara zasada koji su posedovali.

Danas u njihovom posedu je 14 hektara zemlje pod vinogradima u kome su zasađene sorte grožđa: Šardone,Traminac, Rizling, Kaberne sovinjon, Merlo i Kaberne fran. Vinogradi se nalaze na dve lokacije Zlatno Brdo i Šeškovac.

Dragomir je uspeo da odgaji visokokvalitetne sorte grožđa i od njih proizvede vrhunska bela i crna vina poznata ne samo kod nas već i u svetu.

Danas vinarija poseduje prelep funkcionalan objekat površine 1000 m2, u kome se proizvode različite vrste vina po najsavremenijoj tehnologiji koja podrazumeva odležavanje u sudovima od inoksa i tradicionalnoj barik buradi. Sem što prioritet daju kvalitetnom grožđu, u vinariji se vodi  posebna briga o drvetu od koga se izrađuju burad.

  1. godine, vinarija je na tržište izbacila vina Zavet barrique i Misija barrique koja su odležavala u barik buradma od srpskog, američkog i francuskog hrasta.

Estonija, Holandija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Austrija su zemlje u koje se već izvoze vina Podruma Janko.

Podrum Janko iza sebe sem uspeha na domaćim vinskim takmičenjima ima zavidne uspehe na međunarodnoj sceni. Njihova vina osvajala su nagrade na svim meridijanima. Na najprestižnijem ocenjivanju koju organizuje vinska publikacija Decanter, vino Zavet Stari (2011) osvojilo  je zlato i proglašeno je za najbolje crveno vino. Osim zlatne medalje, ovo vino dobilo je i trofej za najbolje crveno vino Jugoistočne Evrope u cenovnoj kategoriji iznad 15 funti.  Janko je prvi srpski vinar koji je osvojio Decanterovo zlato

Decanter 2013: Podrum Janko osvojio je dve srebrne medalje za svoja  crvena vina Zapis (2008) i Zavet Reserva (2008).

Vinski magazin Vino & Fino, u kategoriji „Najbolje crveno vino Srbije“ za 2014-tu godinu, proglasio je nadmoćni Stari Zavet (2011).

U Sofiji bugarskoj prestonici, na nedavno održanom BIWC 2015 nezvaničnom prvenstvu Balkana u kvalitetu vina, za najbolje belo vino Balkana proglašeno je  vino  Vrtlog (2013).

Po rečima Dragana Vasića, vlasnika Podruma Janko, ozbiljan rad počeo je da se isplaćuje kroz međunarodna priznanja.

Pregršt osvojenih nagrada i medalja na domaćim i evropskim sajmovima su samo potvrda kvaliteta vina ovog podruma.

Bez obzira na velike međunarodne uspehe na takmičenjima, prioritet vinarije je da  njihova vina steknu popularnost među vinskom publikom.

Vinarija je počela i promenu vizuelnog identiteta. Sva vina vinarije Janko odnedavno su izašla na tržište sa potpuno novim vizuelnim identitetom. Karakteristično za njihove etikete je natpis na ćirilici.

Ponuda vina Podruma Janko:

Smederevka

Ponos vinarije Janko je  Smederevka  suvo, umereno puno vino, hrskavih kiselina i voćno na nepcima.

Zapis – rajnski rizling

Vino specifične svežine. Sorta poznata i kao princ među belim vinima.

Adut – Traminac

Vino namenjeno vrhunskim poznavaocima traminca. Adut predstavlja spoj klime i zemljišta smederevskog vinogorja. Moderno i sortno vino  sa jakim aromama, ali nedovoljnom sortnošću, što je glavna karakteristika ovog vina.

Misija – Chardonnay

Za razliku od drugih podruma koji proizvode šardone, ovaj se razlikuje. Bukvalno se tri vina spajaju u jedno što mu donosi tu različitost od ostalih vina iste sorte i dodatni kvalitet.

Misija Barrique – Chardonnay

Jedno od najprepoznatljivijih vina iz Podruma Janko prevashodno zbog raskošnih aroma.

Sauvignon Blanc

Svaka godina je priča za sebe, ali Sauvignon Blanc  ove vinarije je uvek svež, mineralan i citrusan.

Vrtlog – Sauvignon blanc barrique

Pokazalo  se da od ove sorte i u našoj zemlji  mogu da se prave vina koja nisu samo sveža, citrusna i herbalna, nego puna, zrela, voćna i kompleksna, odnosno bliža karakteru belih vina Bordoa.

Jelena – Roze

Nežno roze vino, sortni sastav je pretežno merlo, ima kabernea, ali i smederevke kako bi se smanjio procenat alkohola. Specifičnost aromi daje sorta sanđoveze sa 5% učešća.

Zapis – Merlot

Zapis je merlot koji karakterišu intenzivne arome šumskog voća, kedrovine, likorisa i lista duvana.

Zavet – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Ozbiljna kupaža koja odiše raskošnim i slojevitim bukeom.

Stari Zavet – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Stari Zavet, ubedljivo najbolje vino na svetu je  impresivna kupaža kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana iz srpskog hrasta.

Vinarija poseduje najviše standarde iz domena vinskog turizma. Moguće su grupne posete vinariji. Kapacitet vinarije je 50 mesta. Pre svake posete potrebno je da se najavite.

ADRESA

Vinarija Janko

Adresa: Rudnička 8

11300 Smederevo

Telefon: 026/613-340

Prodaja Beograd: 064/824-89-70

Email: office@podrumjanko.com

Web: http://www.podrumjanko.com/