Sankt Petersburg prestonica Ruskog carstva

 

Grad koji je oduvek bio kulturna prestonica Rusije, Sankt Petersburg  osnovao je 1703. godine,  kao prozor ka zapadu – car naprednih shvatanja, Petar Veliki. Od početka postojanja grad je menjao  niz imena , što govori da je imao nemirnu istoriju.

Sankt Petersburg je grad prepun kontrasta. U isto vreme lep i jednoličan, star i nov, bogat i siromašan. Uživaćete u lepotama savremene i Carske Rusije. Najbolji period za posetu ovom gradu  je od sredine juna, do sredine jula, tokom belih noći, kada sviće oko 3-4 h ujutru i kada je mrak samo nekoliko sati dnevno.

Grad u kome su živeli i stvarali veliki umetnici Čajkovski, Musorgski, Stavinski, Puškin, Dostojevski, Gogolj, prelepi Sankt Peterburg sa svojim baroknim palatama i širokim bulevarima ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Najbolji način da vidite veći deo grada je da krenete na putovanje brodom. Za sat vremena koliko traje putovanje imaćete pogled na ceo Sankt Petersburg. Ovaj grad nazivaju Venecijom severa, jer je smešten  na tri ostrva sa bezbroj kanala. Oduševiće vas veličanstvene ulice i trgovi, prožeti kanalima i rečicama kojima plove mali brodovi. Svakako je zanimljivo  videti  dizanje svih mostova u dva  sata ujutro radi prolaska brodova.

Svaki pedalj Sankt Petersburga nudi znamenitosti kakve samo u Rusiji mozete videti.

Jedna od njih je  Muzej  Ermitaž.

Ovo veličanstveno zdanje je jedan od najvećih, najlepših umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu. Muzej  Ermitaž, se proteže kroz čak 6 veličanstvenih zdanja,  bolje rečeno dvoraca,  u kojima je u 350 sala izloženo  oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, u rasponu od kamenog doba do modernih dana. U muzeju se nalazi  i najveća svetska galerija slika, sa delima  Leonarda da Vinčija, Rubensa, Monea, Pikasa, Kandinskog. Tu je i bogata kolekcija predmeta iz Rusije, koje su koristile kraljevske porodice.  Da bi obišli ceo muzej  i potpuno ga istražili potrebno  je više nedelja.  Muzej Ermitaž  je prvorazredna turistička atrakcija. Pre posete Ermitažu, svakako se dobro pripremite jer ni malo nije lako odabrati šta od tog obilja umetničke lepote  treba da vidite.

U blizini muzeja  nalazi se  ogromna statua osnivača grada Petra Velikog,  bronzani konjanik, jedan od najpoznatijih spomenika Sank Peterburga, koji je izgradila  Katarina Velika.

Isakijevska saborna crkva

Crkva  Svetog Isaka, sa svojom pozlaćenom kupolom vidi se sa bilo kog mesta u gradu. Gradila se 40 godina, od  1818 do 1858. i izgrađena je na najsloženiji mogući način. Unutrašnjost crkve krase mnoge ikone i ikonostas. Najveća je crkva u gradu i jedan od najvećih pravoslavnih hramova. Prima 14.000 vernika. Trenutno je pretvorena u  muzej, a crkvene ceremonije  održavaju se samo  tokom značajnih  verskih praznika.

Peterhof

Carski dvorac Peterhov, okružen predivnim  zelenilom,  je izuzetno luksuzno i lepo očuvano zdanje, izgrađeno  1710. godine. Sastoji se od nekoliko  kitnjastih palata, sa brojnim uređenim parkovima i najvećim kompleksom fontana na svetu, kao i statua, zbog čega ga nazivaju  “ruski Versaj”. Gornji vrt i donji park imaju 150 fontana i 4 monumentalne kaskade. Park i dvorci Peterhofa su na listi  Svetske baštine UNESCO. Ovo predgrađe Sankt Peterburga i danas je skoro u potpunosti verno originalnom dizajnu.

Petropavlovska tvrđava

Izgrađena je na  malom ostrvu u delti Neve 1703. U središtu  tvrđave smeštena je crkva  Petra i Pavla, grobnica svih ruskih careva i carica od Petra Velikog do Aleksandra III. Ovde su sahranjeni svi članovi dinastije Romanov . Na vrhu crkve nalazi se pozlaćeni toranj  sa veličanstvenim zlatnim  anđelom koji drži krst. Ovo je jedan od najistaknutijih simbola grada. Sa visinom od  404 metra crkva je i najviša zgrada u Sankt Petersburgu.

Carsko selo

26 kilometara južno od Sankt Peterburga, nalazi se Carsko selo, imanje i kompleks rezidencija ruske carske porodice nastalo u 18.veku. Impresivna barokna palata, letnja rezidencija carice Katarine Velike, u kojoj je ona  često boravila, kao i okruženje sa velikim vrtovima i uređenim parkovima. U jednom od parkova nalazi se čudesna statua Devojke sa razbijenim krčagom. Palata sadrži prostorije koje odišu luksuzom i koje su ukrašene draguljima i vrednim umetničkim delima.

Ćilibarska soba potpuno optočena ovim poludragim kamenom  raznovrsnih nijansi, od zelene do mlečne i rđe braon,  najimpresivnija  je soba unutar palate.

U Carskom selu se nalazi još jedna carska palata, Aleksandrova palata, koja je građena u neoklasičnom stilu i koja je takođe okružena parkom,  poznata po tome što je bila omiljena rezidencija poslednjeg ruskog Cara Nikolaja II Romanova.

Carsko selo  se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

U gradu se nalazi  više od sto muzeja, brojna  pozoriša, najstariji Univerzitet u Rusiji.

Nevski prospekt je glavna i najpoznatija ulica u Sankt Peterburgu, bolje rečeno avenija koja jasno opisuje bogatstvo, živost i strast grada.

Danas je Sankt Petersburg velika turistička atrakcija. Ljudi iz svih delova sveta dolaze da vide taj zlatni grad na obali reke Neve.