Kuba ostrvo severnih Kariba

 

Duge biserno peščane plaže, raskošni planinski predeli, fantastični pejzaži,  luksuzni hoteli, zgrade izgrađene u španskom stilu i izrazita ljubaznost i srdačnost  domaćina, je ono što krasi  Kubu, jednu od najprimamljivijih svetskih  turističkih destinacija. Burna prošlost i legendarna lepota učinili su od Kube delimično mistično ostrvo. Kada je prvi put kročio na tlo ove čudesne zemlje, Kristofer Kolumbo  je izjavio  da je  najlepša zemlja koju su ljudske oči ikada videle.

Kuba je zemlja ljubavi jer, kao što sami  Kubanaci kažu, ljubav je jedino što im Fidel Kastro nije mogao zabraniti ili oduzeti. Ovo neobično ostrvo gde komunizam i dalje živi, oduševiće vas uvek nasmejanim i prijateljski raspoloženim ljudima, bili oni mladi ili stariji, beli ili crni. Kubanci zrače neverovatnom pozitivnom energijom i toplinom. Prava Kuba sakrivena je od pogleda turista iza ograda skupih hotela i hotelskih plaža. Najbolji način da upoznate Kubu jeste da se pomešate sa lokalnim stanovništvom.

Egzotično blago severnih Kariba smešteno je između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana.  Gradovi Kube  obiluju zdanjima koje predstavljaju uspelu kombinaciju različitih stilova. Od svih gradova naročito se ističe prestonica Kube, Havana. Ovaj grad  potpuno je jedinstven kada je reč o istoriji, andaluzijskoj arhitekturi i noćnom životu. Havana je magičan grad, jedan od najlepših na svetu. Rustičan,  poseban, prelep i pun pozitivne energije. Arhitektura je fascinantna, a to naročito možete videti na trgovima, koji odražavaju pravu lepotu Havane. Stari deo grada, La Habana Vieja, najbolje je očuvan španski kolonijalni kompleks na celom području Amerike. Mnoge stare zgrade pretvorene su u muzeje. Stara Havana je najlepši i turistima najzanimljiviji deo.  Zajedno sa Trinidadom Havana se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.  Pločnici najčuvenije ulice Havane La Rampa oslikani  su raznim motivima i u kombinaciji sa šarenim granitom pružaju  poseban utisak.

Šta treba videti u Havani?

Trgove:Trg revolucije koji krase lica Che Guevare i Camila, jedan od najlepših trgova u staroj Havani Plaza Vieja,  trg Plaza de Armas na kojem ćete na  štandovima pronaći  stare knjige, postere i druge starine, prave suvenire sa Kube.

Otiđite i do Central Parka. Preko puta njega videćete  nekadašnju zgradu vlade “El Capitolio” koja izgledom podseća na Belu kuću u Vašingtonu.

U Muzeju revolucije gledajući  fotografije i opise saznaćete mnoge detalje i zanimljivosti.  Prekrasan kuća sa magičnim vrtom u kome je živeo poznati pisac  Ernest Hemingvej je takođe nezaobilazna atrkcija Havane. Saznaćete mnoge informacije o životu ovog umetnika.

Poseta Muzeju ruma biće veoma zanimljiva. Saznaćete kako se na Kubi počeo proizvoditi rum i upoznati se sa procesom proizvodnje. Na kraju posete muzeju možete degustirati rum star nekoliko godina.

Iako je Havana glavni grad Kube  najviše posećena od strane turista, u poslednje vreme primetno je sve veće interesovanje i za ostale gradove, koji takođe turistima nude prirodne lepote, kulturno bogatstvo i luksuz.

Biser  Kariba Varadero je turistički  centar Kube , i najpoznatije letovalište, udaljeno  140km od Havane. Tropska klima, duge biserno bele peščane plaže, brojni hoteli uglavnom sa  all inclusive uslugom, barovi,  diskoteke, kabarei,  golf teren, i bogata ponuda  za ljubitelje ronjenja i bavljenja sportovima na vodi, idealna je destinacija  odmor i opuštanje. Poznat je po peščanoj plaži dugoj 17 kilometara. Varadero, ima nekoliko  autentičnih parkova od kojih su najpoznatiji  Parque Natural Punta Hicacos,   Parque Jasone i Cayo Pedra. Prirodne lepote Varadera obogaćene su brojnim stenama, pećinama i lagunama. Tu su i  vodopadi koji su prava turistička atrakcija. Sunce, pesak, tirkizno more, kubanske orhideje, palme su asocijacija na Varadero.

Turisti koji perferiraju  luksuznije letovanje, mogu se odlučiti za skupe  i moderne hotele na ostrvima Cayo Largo del Sur i Cayo Coco.

Vinales dolina, koja je pod zaštitom UNESCA, je veoma mirno mesto koje nudi tišinu i opuštajuću atmosferu, jedinstvenu prirodu sa neverovatno bogatom florom i faunom, prelepe reke i jedinstveno drveće.

Trinidad je najstariji grad na Kubi, smešten na jugu ostrva. Stare kuće su prizor za pamćenje same po sebi. Centar grada još uvek ima izvorni oblik kao i 1540. godine kada je i osnovan.

Na  Kubi turisti na svakom koraku, susrešće se sa mešavinom najzanimljivijih ritmova, uglavnom latinoameričkih, ali  tu su  i španski i afrički. Ukoliko  ne znate da plešete salsu, na Kubi ćete sigurno naučiti.  Svaki dodir sa Kubom je avantura.

Danas se na ulici Kube mogu videti automobili iz 50-ih godina u voznom stanju, što predstavlja pravu atrakciju. Iskoristite priliku i vozite se ovim  vozilima jer je to jedinstvena prilika da se vozite u starim ali vrlo očuvanim i elegantnim vozilima.  Bosonoga  deca koja se igraju na ulici, oldtajmeri i fasade različitih boja čine Kubu jedinstvenim mestom na planeti.